MZieli10 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Kurczę, chyba spróbuję ???? 40kg to nie, ale 20 to by się zrzuciło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Kurczę, chyba spróbuję [emoji54] 40kg to nie, ale 20 to by się zrzuciło [emoji52]20 w 3 tygodnie na poście mi zeszło.... Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez dzepetto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 . Fajny portal zszedł na psy.... szkoda,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Dawaj Milupa trzeciego punkta.....żeby tej pedalni nie trzeba było czytać Proszę bardzo, jeżeli nie potrafisz respektować regulaminu forum. Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Piotrek Milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Tomek wyluzuj, zlej temat i nie czytaj po prostu- ja tak robię z barcelonami, realami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 To nie ma w regulaminie że trzeba wszystkie wątki przeczytać ? :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Patrząc na ludzkie populacje to jest odwrotnie. Myślę, że aktualne zjawiska demograficzne mają się nijak do uwarunkowań ewolucyjnych Przynajmniej z punktu widzenia teraźniejszości, a nie przyszłości... Kurczę, chyba spróbuję 40kg to nie, ale 20 to by się zrzuciło Ja 19kg zrzucałem pół roku, o ile dobrze pamiętam. Ciut za szybko, spokojnie można było rozłożyć na rok. Ruch, aktywność, eliminacja złych nawyków żywieniowych i nie tylko - to jest właściwy kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Nie ma tak dobrze Krzyśku. Przed ślubem biegając 3 razy w tygodniu ważyłem .. 20 kilo mniej. Teraz wróciłem do "swojej" wagi mimo nielekkiej pracy fizycznej. Na aktywnosć fizyczną poza pracą nie mam zwyczajnie czasu a i sił czasem brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Cudów nie ma. Jak masz dodatni bilans energetyczny, to nie będziesz chudł Zgadzam się, że brak czasu bardzo utrudnia realizację jakiegokolwiek planu, a brak dyscypliny - jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Myślę, że aktualne zjawiska demograficzne mają się nijak do uwarunkowań ewolucyjnych Przynajmniej z punktu widzenia teraźniejszości, a nie przyszłości... Hm... najbardziej niedożywione są najsłabsze osobniki, czyli małe dzieci. Przy dużych stratach, warunkiem przetrwania jest duża reprodukcja, ta zasada działa w każdej populacji i dowolnym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Dokładnie. I te najsłabsze umierają. A te silniejsze musza dłużej żyć, żeby się reprodukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Dawaj Milupa trzeciego punkta.....żeby tej pedalni nie trzeba było czytać Proszę bardzo, jeżeli nie potrafisz respektować regulaminu forum.Moge sie oczywiscie mylic.... Ale cos mi sie zdaje, ze tu puscil albo przynajmniej popuscll system immunologiczny... Co do reszty sie nie wypowiadam bo redukcja redukcji nie rowna (mam na mysli wage) w zaleznosci od wieku w zwiazku ze stanem "osi hormonalnej" i "tysiaca" innych czynnikow osobistych majcych czesto kluczowy wplyw na wynik.... Pomijajac juz zalozenia i oczekiwania osobiste.... W domniemaniu uwazajac ze ma to byc "cos zdrowego" a ubytek ma dotyczyc jedynie tluszczu.... Bez konkretnych zalozen zestawionych z osiagnietym efektem, bardzo trudno jest dyskutowac w tej kategorii powyzej "pudelkowego" poziomu...Ale pewnie i tu sie myle, wiec nie nalezy tego co napisalem brac calkiem powaznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Witku, dodam, że to nie są moje majaczenia tylko informacje zaczerpnięte z wykładów śp. Profesora Vetulaniego. Ja się na tym nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Witku, dodam, że to nie są moje majaczenia tylko informacje zaczerpnięte z wykładów śp. Profesora Vetulaniego. Ja się na tym nie znam Nawet te ktore ostaly sie jeszcze w yt warto ogladnac!!! Ten gatunek profesorow jest na wymarciu,- wyklady sa tak dobre ze kazdy jest je w stanie zrozumiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Chciałem przeprosić wszystkich Kolegow z tego wątku za moje niedopuszzczalne wpisy. Nic mnie nie tłumaczy. Może - jak zauważył Arek - coś -"puściło" w głowie... Tomasz Krzyszczyk 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Oj tam Tomek było - minęło.Fajnie że już jesteś ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Mysle, ze oczywiste jest, ze nie uzurpuje sobie prawa do zwracania uwagi moderatorom, ale jak tak "na chlodno" czytam przebieg tej "eskalacji" to wydaje mi sie, zreszta podobnie jak w momencie gdy czytalem to "na goraco", ze zapalnikiem bylo uzycie slowa "pedalstwo", ktore ja osobiscie z ust Tomka rozumiem jako okreslenie niezwiazane z orientacja seksualna czy jej dezaprobata a jedynie jako opis pewnej przesadnej, wrecz histerycznej dbalosci o cos tam... W zwiazku z tym ze mam rodzinie osobe o "innej" orientacji jak heteroseksualna, ktora kocham, teoretycznie powiniennem sie czuc urazony,-a tak sie nie poczulem....Bo wiem co Tomek chcial powiedziec/wyrazic, co zreszta jest i w moim mniemaniu prawda...Nie jest tez trudno zrozumiec Piotra, ktory nie musi sie specjalnie zastanawiac nad tym "co poeta mial na mysli", bo takie okreslenia po prostu zniknely z jezyka inteligencji do ktorej Tomek z cala pewnoscia sie zalicza, jednak dla osob nie znajacych Tomka maja znaczenie literalne i koniec...Tym niemniej uwazam, ze zwrocenie uwagi w sposob konkretny, rzeczowy, typu ,- zmien slowo x,y,z bo w ogolnym odbiorze lamie ono reglamin bylo by forma dez-eskalacyjna.Moge sie oczywiscie mylic w swojej ocenie sytuacji bo nie znam emocji obu Panow w tamtym momencie ale poniewaz dzialania dezeskalacyjne naleza do mojego warsztatu pracy osmielam sie o tym napisac.To co napisalem ma sluzyc tylko i wylacznie jako pewna mysl, przeslanie... Sprobujmy, zanim sie poczujemy urazeni wyjasnic to co nas dotyka, wowczas bedziemy mieli pewnosci, czy ktos na prawde chce nas urazic czy "tylko" wyrazil sie w nieforunny spoosb mogacy wywolac lawine nieporozumien. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 W pewnym wieku jednak powinno się umieć panować nad tym, co się mówi, a tym bardziej pisze, bo ma się wtedy czas na odrobinę refleksji.Panuje, w naszym społeczeństwie mit, że zadbanie o własne zdrowie i zdrową, szczupłą sylwetkę, jest oznaką "pedalstwa", a oznaką męskości jest piwny bęben, a jak kto jeszcze przed pięćdziesiątką zejdzie na chorobę wieńcową, to już w ogóle musiał być prawdziwym menem.Zanim się "spedaliłem" mogłem przejechać rowerem 40 km- potem już byłem czerwony, zaspany i kolana mi wysiadały. Teraz bez problemu przejadę 150 km i mam siły potem zabrać dziecko na spacer i plac zabaw. Nie wiem co jest większą oznaką "męskości", ale teraz czuję się lepiej sam ze sobą. I w lustro można spojrzeć bez obrzydzenia. Warto o siebie zadbać! Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Chyba nie ma nad czym rozdzierać szat. Dość wyraźnie było widać, że chodziło o kierunek dyskusji na bardziej "zbabiały" . I było w tym malutkie ziarenko prawdy.Między dobrym znajomymi taki "wybryk" na nikim ni zrobiłby większego wrażenia. Co najwyżej ktoś dosadnie by poradził, żeby się "odczepił". Ale nie poradził...Resztę zrobiła biała szyba internetu.Autorowi wątku raczej wypadało poradzić, żeby zwyczajnie poszedł do fachowca. Lepiej dmuchać na zimne, niż męczyć się z przewlekłymi stanami chorobowym, a bywa naprawdę nieprzyjemnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Mysle, ze kazda z gruntu "zdrowa" dbalosc o zdrowie, sylweke, samopoczucie, ubior czy nawet sprzet wedkarski bedzie miala jakas granice. Najpierw bedie to granica wlasnego subiietywnego podecia do tematu, ale potem zacznie sie jakas taka trudna do ostrego okresnia granica za ktora taka dbalosc bedzie wyolbzymiona i sprowadzona do rangi sofistyki(sztuki dla sztuki). Dla wielu owa nienamacala i plynna granica bedzie rowniez granica jakiejs tam smiesznosci np: 50 letni mezczyzna, odchudzony do bez mala skory niczym papier i ubrany tak jak ubieraja sie modne 20 latki. On bedzie mowil, ze czuje mlodo i dlatego idenntyfikuje sie z ta grupa wiekowa, choc do niej od 30 lat nie nalezy. W oczach zapasionych, zaniedbanych rownolatkow bedzie tyle powodem do zazdrosci co i do smiechu, czesto z powodu ich wlasnych kompleksow i zaniedban.Z cala pewnoscia jest jakis stan rownowagi pomiedzy tymi aspektami ale ja nie potrafie go opisac i mysle ze jest on inny dla kazdego konkretnego czlowieka. Kluczowymm slowem owego poszukiwanu wydaje mi sie byc "szukanie rownowagi", miedzy tym co jest sprawa ciala w aspekcie uplywajacego czasu i zmian biologicznych a tym co podpowiada "duch", ktory wolny jest od materii... Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Jak i tutaj widać, każda forma werbalnego kontaktu powinna bezwzględnie respektować narzucony i potulnie przyjęty schemat. Albo wkroczy moderator.. Słowa lub poglądy, idące pod prąd bieżących afirmacji albo deifikacji, są surowo zabronione.. Człowiek inteligentny, wie co mówi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Myślę że wystarczy już tych dywagacji, proszę o powrócenie do tematu wątku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Nie ma jednej sprawdzonej recepty na zdrowie, fizyczną sprawność czy wydolność. Szczerze wątpię w lecznicze walory uprawiania sportu, i równie szczerze bawią mnie niewolnicy diet wszelakich albo wyznawcy żyjący wg kalkulatora BMI - o wiele bardziej sobie cenię własne doświadczenia tudzież pozasportowe formy życiowej aktywności, swobodnie różnorodne.. Nie ma jednej reguły.. Dzisiejszy świat systemowo produkuje ludzi słabych, również fizycznie. Adidasy i dres to bajer i zmyłka. Na wiosennych wyprawach nad trociową Regę, najwięcej kilometrów przechodzą takie stare dziady jak ja - bo miastowi młodzi po fitness, bioszamce, indeksach i siłkach mają zakwasy i zatarte jaja po marnych dziesięciu kilometrach w terenie, już pierwszego dnia. Na hasło - jedziemy nad Wisłę, ale śpimy w krzakach, odpadają wszyscy - prócz jednego, jedynego Wrońskiego.. Sayonara chyba nie bardzo lubi metroseksualnych.. Mój znajomy i zarazem lekarz fizjoterapeuta, 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Chciałem tu napisać coś więcej od... bluzgów i przeprosin za nie... ale już nie ma takiej potrzeby, bo lepiej się tego ująć nie da. Podsumowałeś i wyczerpałeś temat w sposób dosadny i perfekcyjny :good: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Sławku, piszesz, że nie ma jednej recepty - z tym się zgadzam. Czy sport ma walory lecznicze... możemy sobie podyskutować. Z pewnością nie może być uprawiany bezmyślnie i traktowany jako jedyny środek do osiągnięcia celu. Oczywiście każdy (a może prawie każdy) sport można uprawiać w sposób relatywnie bezpieczny lub wręcz przeciwnie - zagrażający zdrowiu. Natomiast takie zalety ruchu jak poprawa wydolności, spalanie kortyzolu, poprawa bilansu energetycznego, aktywizacja słabo rozwiniętych grup mięśniowych - są raczej bezdyskusyjne. Moim zdaniem lepiej uprawiać jakiś sport, niż żaden. Jeszcze lepiej z zachowaniem elementarnej higieny, jak rozgrzewka przed i rozciąganie po. A jeszcze lepiej jest uprawiać sport, który jest dostosowany do naszego wieku, preferencji i możliwości. Społeczeństwo mamy, jakie mamy: coraz mniej ludzi pracuje fizycznie, coraz więcej z biurkiem. Ci "młodzi miastowi", ten "słaby produkt" często prowadzi siedzący tryb życia w biurowych warunkach. Ludzie ślepną, krzywią się, tyją, zanikają im mięśnie. I nie ma co ich możliwości porównywać do chłopa, który całe życie pracował fizycznie na powietrzu np. kryjąc dachy, vide mój instruktor narciarstwa - Heniek Wieczorek. Kiedy do tego ci młodzi nie mają czasu/chęci zadbać o siebie, skutek jest fatalny. Zdrowe odżywianie i ruch to raczej dobry kierunek i nie bardzo wiem, co by można im zaproponować w zamian. Oczywiście formy dbania o siebie mogą przyjmować karykaturalną formę - jak wszystko, co ludzie robią. Ja sam się zaliczam do miastowych, tyle że chyba już nie tak młodych. Mam siedzącą pracę. Dlatego uważam na to co jem, staram się dużo ruszać. Jednak jakbym się nie kręcił - dupa będzie z tyłu i nie będę miał takich możliwości fizycznych jak robotnik budowlany. Wygląda na to, że jestem upośledzonym produktem dzisiejszego świata. Ale... Od 2010 roku jeżdżę do SE - prawie wyłącznie pod namiot, czy to przymrozek, czy deszcz, czy śnieg, czy palące słońce. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek chorował na wyjeździe. Nie pamiętam, kiedy ostatnio po przyjeździe do Laponii po całodniowej podróży położyłem się spać, zamiast od razu pójść na ryby. Moja doba trwa wtedy często dłużej niż 36 godzin. Kiedyś zdarzyło się, że trwała 52, czy 54 (wstałem o szóstej rano w środę, a położyłem się spać w piątek po południu). Pod tym względem funkcjonuję nie gorzej niż koledzy, którzy pracują fizycznie i do "młodych miastowych" raczej bym ich nie zaliczył. Jednak już czuję, że wydolność organizmu spada wraz z wiekiem i długo się tego oszukiwać nie da. A reszta jest w głowie i nie można tego nie doceniać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi