wobler129 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Witam, mam pytanie - jeśli zaobserwowałem ju?ź od kilku dni tarło uklei... To kiedy będzie miała miejsce wy?źerka tzn. kiedy miliony tych malutkich srebrnych stworzonek wylęgnie się i będą miały długość 2-4cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Witam, mam pytanie - jeśli zaobserwowałem ju?ź od kilku dni tarło uklei... To kiedy będzie miała miejsce wy?źerka tzn. kiedy miliony tych malutkich srebrnych stworzonek wylęgnie się i będą miały długość 2-4cm? Na wakacjach pewnie tak w lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dero1990 Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Powiem Ci ze ostatnio na Odrze trafiłem na tarlisko uklei, miliony srebrzystych rybek po około 6-10cm odbywały tarło... to co działo się 2-5metr?łw za tymi rybkami to czysty mi?łd na rozdarte serce spinningisty.. Woda dosłownie się gotowała od bolk?łw kleni szczupak?łw.( o rybach mających okres ochronny nie wspominam dla uspokojenia atmosfery) po paru godzinach mielenia wody i wyjęciu nastej ryby pojechałem do domu w pełny zadowolony z dnia. Ale wracając do meritum wątku. Moim zdaniem samo wyjście wylęgu nie jest sprzyjające do łowienia , ryby momentalnie się przestawiają po rzecze nie są pogrupowane tylko rozsypują się wszędzie tylko gdzie jest sieczka nie zajmują stałych stanowisk , krą?źą i przez to są trudne do złowienia. Ale to tylko moje zdanie i tyczy się rzeki. Będzie to za jakieś 2-4 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Właśnie tak przypuszczałem, ?źe będzie to tak pod koniec czerwca... O rzece nie m?łwię - chodzi mi o jeziora i szansę na spotkanie z wielkim okoniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 O tarle uklejek, samych uklejkach i tym co się dzieje potem z narybkiem chętnie poczytałbym więcej. Całe moje boleniowanie oparte jest na uklejkach, a nadal nie zawsze rozumiem czemu dziś tu są a jutro nie. Tarłowiska szukam na lekko kamienistym dnie z patykami i roślinnością, osłoniętego od wiatru. Zresztą często tarło jest po parnym dniu, wieczorem lub nawet w nocy. W ciągu dnia są dalej od brzegu i tu pytanie, gdzie są na rzece nizinnej? Czasem pomagają ptaki, ale nie zawsze. Czy moje obserwacje mają sens? Wyczytane:Pierwsze tarło - koniec pełni wiosny i wczesne latopoczątek w czasie kłoszenia się ?źytakoniec w czasie zakwitania ?źyta i bzu czarnego Drugie tarło - koniec lata i pełnia latapoczątek przy zakwitaniu lipy szerokolistnej i w pełni kwitnienia rdestnicy połyskującejkoniec to kwitnienie lipy drobnolistnej, dojrzewanie wiśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rheinangler Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 ka?źde zgrupowanie uklei obojętnie czy przed, czy w trakcie, czy po - tarłowe, to znak dla boleni i sandaczy do wielkiego ?źarcia, nie ma na co czekać, bolki ju?ź, a sandacze za parę dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Sandacz ju?ź chodzi na Wiśle za ukleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
wobler129
Witam, mam pytanie - jeśli zaobserwowałem ju?ź od kilku dni tarło uklei... To kiedy będzie miała miejsce wy?źerka tzn. kiedy miliony tych malutkich srebrnych stworzonek wylęgnie się i będą miały długość 2-4cm?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi