Skocz do zawartości
  • 0

Ukleja-tarło

wobler129

Pytanie

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiem Ci ze ostatnio na Odrze trafiłem na tarlisko uklei, miliony srebrzystych rybek po około 6-10cm odbywały tarło... to co działo się 2-5metr?łw za tymi rybkami to czysty mi?łd na rozdarte serce spinningisty.. Woda dosłownie się gotowała od bolk?łw kleni szczupak?łw.( o rybach mających okres ochronny nie wspominam dla uspokojenia atmosfery) po paru godzinach mielenia wody i wyjęciu nastej ryby pojechałem do domu w pełny zadowolony z dnia. Ale wracając do meritum wątku. Moim zdaniem samo wyjście wylęgu nie jest sprzyjające do łowienia , ryby momentalnie się przestawiają po rzecze nie są pogrupowane tylko rozsypują się wszędzie tylko gdzie jest sieczka nie zajmują stałych stanowisk , krą?źą i przez to są trudne do złowienia. Ale to tylko moje zdanie i tyczy się rzeki.

Będzie to za jakieś 2-4 tygodnie...

• 0

O tarle uklejek, samych uklejkach i tym co się dzieje potem z narybkiem chętnie poczytałbym więcej. Całe moje boleniowanie oparte jest na uklejkach, a nadal nie zawsze rozumiem czemu dziś tu są a jutro nie. Tarłowiska szukam na lekko kamienistym dnie z patykami i roślinnością, osłoniętego od wiatru. Zresztą często tarło jest po parnym dniu, wieczorem lub nawet w nocy. W ciągu dnia są dalej od brzegu i tu pytanie, gdzie są na rzece nizinnej? Czasem pomagają ptaki, ale nie zawsze. Czy moje obserwacje mają sens?

Wyczytane:

Pierwsze tarło - koniec pełni wiosny i wczesne lato

początek w czasie kłoszenia się ?źyta

koniec w czasie zakwitania ?źyta i bzu czarnego

Drugie tarło - koniec lata i pełnia lata

początek przy zakwitaniu lipy szerokolistnej i w pełni kwitnienia rdestnicy połyskującej

koniec to kwitnienie lipy drobnolistnej, dojrzewanie wiśni