mack Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 ktoś wie gdzie to kupić w wersji super strong, tak 50lbs+ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Kiedyś nie było z tym problemu, teraz po perypetiach Gudebroda bywa różnie. Na Ebayu jest w pęczkach 10YD ale pomarańczowy. https://www.ebay.co.uk/itm/1-Sleeve-Butt-Leader-Gudebrod-Braided-Mono-50-lb-Test-Orange-Spliceable-10-Yds-/193620689621 PS. Starego bezbarwnego Gudebroda 50lb mam kawałek taki z 18cm jesli Cię urządza... PS2. przypomniało mi się że chyba Cortland Braided Mono, to jest to samo. Może gdzieś jeszcze upolujesz. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez venom_666 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) ktoś wie gdzie to kupić w wersji super strong, tak 50lbs+ ??Nie wiem jaka jest tego wytrzymałość, ale w marketach budowlanych bywa, nie zawsze i nie wszędzie, pleciona "linka murarska".Używałem tego na podkład pod linki na kołowrotku. Podaj adres na priv i podeślę, ze 2-3 metry jeszcze mam, jasno zielona jest. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Kokosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Może tuhttps://www.fishingmegastore.com/loops-and-connectors/airflo-braided-loops~1140.html kiedyś był w taimieniu,juz chyba nie mają . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 @venom_666dzięki za podpowiedź z tym Cortlandem, faktycznie robią to o co mi chodzi. Co prawda dostępność nawet online jest ograniczona, ale mam jeszcze dużo czasu żeby to dorwać. @KokoszDzięki za dobre chęci ale obawiam się że ta linka będzie za słaba @filipProblem z oryginalnymi łącznikami jest taki że zazwyczaj pętelka jest wykonywana przez wciągnięcie do środka krótkiego 1-1,5cm odcinka i zabezpieczenie klejem. Na standardowe potrzeby to wystarcza ale nie na duże morskie ryby.Łączniki jakich potrzebuję muszą być plecione z grubszej żyłki i dwuwarstwowe na całe długości. Większą masa nie ma znaczenia bo mowa o linkach w klasie 11 i 12. Jedyne gotowe spełniające te warunki jakie znalazłem to te Snowbee w wersji Jumbo, ale wydają mi się jakieś krótkawe.... stąd pomysł żeby wykonać samemu.https://caddis.pl/product-pol-11399-Snowbee-NEW-MICRO-LOOP-CONNECTORS-JUMBO-x-3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Kiedyś z braku odpowiedniego łacznika poradziłem sobie ciut inaczej. Odciąłem gotową pętelkę i zrobiłem od nowa ale krótszy odcinek dałem na zewnątrz. Nie zaklejałem tego od razu, tylko podejrzanym w necie sposobem, zdjąłem kawałek otuliny z linki i zakładając łaczni przeciagnąłem rdzeń przez cała pętelkę i do tyłu w odcinek który był podwójny. Wtedy kelj, omotka i na końcu łacznika druga. Nie było siły żeby to puściło W tym Jumbo mimo że krótki możesz zrobić tak samo, wytrzyma napewno mimo "krótkości". Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez venom_666 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Jednak w tym przypadku obciążenia są przenoszone głównie przez pętelkę z rdzenia linki. O ile dobrze rozumiem zasadę działania plecionych łączników, obciążenie przyponu zaciska oplot wokół linki. Aby to było skuteczne owijka / koszulka powinna być na końcu łącznika (tym od strony kija). Jeśli zrobisz owijkę na początku łącznika, a tak jak rozumiem zrobiłeś aby złapać pętlę z rdzenia, to wyłączasz łącznik z układu przenoszenia siły. Oczywiście jakby rdzeń puścił, ciągle jeszcze jest oplot który przeniesie siłę szarpnięcia, i w tym sensie dodatkowa pętla z rdzenia to może być dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 @KokoszDzięki za dobre chęci ale obawiam się że ta linka będzie za słaba Nic nie stoi na przeszkodzie, żebym przesłał tobie metr lub więcej i sam sprawdzisz wytrzymałość. Pojedynczego lub podwójnego "przeplotu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Nic nie stoi na przeszkodzie, żebym przesłał tobie metr lub więcej i sam sprawdzisz wytrzymałość. Pojedynczego lub podwójnego "przeplotu".Jeśli to nie kłopot dla ciebie to jasne że warto sprawdzić ten materiał. Wysłałem adres na priv.Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 GT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Tak, druga próba. Przeglądając sprzęt zauważyłem że pętelki fabryczne 2 linek są naderwane. Chcę obciąć i zastąpić czymś solidniejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Połamania! I opowiedz po powrocie jak było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 To jeszcze parę miesięcy, ale sprzęt lubię mieć przygotowany z wyprzedzeniem, żeby nie było tak jak ostatnio kiedy zamiast zamówionej w US jednoręcznej dwunastki cross z uchwytem XGRIP przyszła dwuręczna 15 stopowa dziesiątka z serii XACT, a na wymianę czasu już nie starczyło, pomimo że sklep wysłał właściwy kij nie czekając na zwrot. Teraz z tego się śmieje ale wtedy nie było mi do śmiechu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 @mack A pleciona linka sumowa czy karpiowa nie będzie? Na fotkach masz np. Sufix Super Cat która wg opisu ma 100Lbs jest plecioną i wewnątrz idzie wsadzic wykałaczkę (foty). Na linkę będzie za mała średnica? Wytrzymałość chyba nie._____ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 @mack A pleciona linka sumowa czy karpiowa nie będzie? Na fotkach masz np. Sufix Super Cat która wg opisu ma 100Lbs jest plecioną i wewnątrz idzie wsadzic wykałaczkę (foty). Na linkę będzie za mała średnica? Wytrzymałość chyba nie._____Nie wiedziałem że takie coś istnieje, łowię tylko na muchę. Dzięki za podpowiedź, wygląda obiecująco, też sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 No dobra, niechby się znalazł odpowiednio długi pleciony łącznik o wytrzymałości ponad 50 funtów, ok. Ale problemem jest nie jego wytrzymałość, ale wytrzymałość rdzenia linki (bo otuliny możemy sobie darować). Jeśli rdzeń będzie słabszy od szukanego łącznika z plecionki, to jest to trochę bez sensu. Może lepiej byłoby zarobić pętlę z rdzenia, zabezpieczając ją przed przecięciem przez przypon? Przykładowo przez naciągnięcie na nią kawałka żyłkowej plecionki. Nie mam pojęcia jaką wytrzymałość ma rdzeń linki 11, 12, tak tylko sobie kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Mack znalazłem.http://flyfishingresearch.net/images/HISPANICA_LOOPS_.pdf Moja modyfikacja polegała na tym że plecionka szła podwójnie i rdzeń sięgał do górnej omotki, ale w sumie chyba niepotrzebnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) @jachuLinki dedykowane do połowu dużych tropikalnych ryb mają obecnie rdzenie o wytrzymałości od 50 do 100 lbs w zależności od producenta i modelu. Do tego przypon z 80 - 100 lbs FC dla ochrony przed przetarciem o rafę, i backing 75 - 80 lbs, więc niestety zdarza się, że ryba rwie lub zabiera linkę i trzeba mieć zapasową. Jednak w większości przypadków zerwanie linki następuje w wyniku przetarcia o rafę. W związku z tym, a także temperaturą otoczenia (nie tylko woda ale też rozgrzany deck łódki na którym leży linka gotowa do rzutu) otuliny tych linek są wykonane z trwałych i twardych tworzyw w porównaniu do linek słodkowodnych i raczej nie umniejszałbym ich roli. Stanowią one ważne zabezpieczenie rdzenia przed mechanicznym osłabieniem. Pętla z rdzenia zawsze tworzy słaby punkt w miejscu gdzie kończy się otulina - z uwagi na mniejszą sztywność w tym miejscu powstaje taki zawias który pracuje i z czasem osłabia rdzeń.W praktyce stosuje się 2 sposoby wykonania pętelki: mocny łącznik lub pętla z całej linki (bez ściągania otuliny) spięta dwoma nailknotami. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez mack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Odszedłem całkowicie od wszelkich łączników.Dawniej zacząłem stosować ten sposób w ciężkich zestawach dwuręcznych. Teraz praktycznie w każdej klasie linki SH i DH. Wytrzymałość taka jak przyponu. Wymiana przyponu "kosztuje" co prawda ze 2cm linki ale mam pewność że nic dodatkowego nie znajduje się na lince. Zresztą zawsze warto umieć w sytuacji awaryjnej. Jak często wymieniasz cały przypon?Być może czestotliwość wymian dyskwalifikuje ten sposób ..... ale nie przypuszczam. W najgorszym razie można wymienić końcową część, zderzakowym czy podobnym. tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 @tomaszek11 Trochę słabo widzę wykonanie tego nailknota przyponem na GT.. 100 lbs FC ma 1mm średnicy... no i z uwagi na częsty kontakt z rafą wymienia się go praktycznie codziennie i prawie zawsze po holu ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 @mackJakbyś chciał kawałek tej plecionki sumowej to pisz. Sprawdź ewent. wcześniej jakiej średnicy jest końcówka twojej linki żeby było wiadomo czy wejdzie do środka plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 wysłałem priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Zarobiłem pierwszą linkę z wykorzystaniem gotowego łącznika vision (40 lbs). Zgodnie z radą Mariana rdzeń jest poprowadzony przez pętelkę i wraca do początku łącznika. Wszystko razem trzymają 2 nailknoty z fluorokarbonu które jeszcze zabezpieczę klejem elastycznym. Przydatność plecionki sumowej i murarskiej opiszę jak tylko dojdą przesyłki od kolegów. Edytowane 6 Września 2020 przez mack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Takie przypadkiem napotkałem:https://www.ebay.de/itm/50lb-LARGE-BRAIDED-LEADER-LOOPS-4-in-pack-FINEST-SALMON-TROUT-XL/400166546110?hash=item5d2bc8eabe:g:0bsAAOSwf-VWY9k7 być może jakość jest "taka se" ale może nie koniecznie. Długość 10 cali też nie bez znaczenia.I może Moser'a jeszcze. Najgrubsze mają chyba 40lbs a przez lata nie trafiłem na żadną wzmiankę żeby puścił czy się rozleciał. tomaszek11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 20 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Po ciężkich bojach z PP plecionka sumowa i sznurek murarski dotarły (dzięki Panowie Kokosz i trout master) i mogłem sprawdzić ich przydatność. Oba materiały się nadają i bez problemu można z nich zrobić łączniki dwuwarstwowe. Jednak plecionka sumowa jest za ciasna na pływającą linkę morską w wysokiej klasie. W 2 warstwy nie wlezie. Za to świetnie nadaje się do cieniutkich linek tonących, na których, z uwagi na dużą zawartośc wolframu, nie ma zgrzewanych pętelek, na zdjęciu na próbę założona na airflo sixth sense wf6s5.Plecionka murarska mimo rzadszego splotu niż gotowe łączniki wygląda solidnie i wykonany z niej łącznik założyłem na linkę SA Sharkwave titan wf11f. Dla pewności rdzeń przechodzi przez oczko i wraca do tyłu gdzie trzyma go nailknot. Najbardziej zły gt tego nie ruszy, prędzej urwie linkę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi