Skocz do zawartości
  • 0

Potrzebuję porady - uszkodziłem śrubę w hondzie BF50

gladki

Pytanie

Cześć,

w śrubach napędowych jestem zielony gdyż choć pływam wiele lat to dopiero teraz i to w praktycznie w nowej Skylli450 władowałem się na zdradliwe "coś" na Wiśle i zdrowo uszkodziłem śrubę :-(

Moja oryginalna śruba ma oznaczenie 11.1X13HQ. - rozumiem że 11.1 to średnica wyrażona w calach a 13 to skok śruby?

Niestety nie widzę takich parametrów na znanych serwisach aukcyjnych a muszę szybko ogarnąć nową śrubę.... chyba, że mogę na takiej uszkodzonej kilka razy wypłynąć i krzywda się nie stanie?

Pytanie - czy taka śruba o poniższym opisie będzie pasować? 

Śruba napędowa Honda BF35-50 11 1/4 x 13

Na oryginalnej śrubie płynę bez problemu 50km/h i szybciej nie muszę :-)

Jakich śrub używacie przy BF50 i Skylli450? (pływam głownie po Wisle i Sulejowie - jaki skok byłby optymalny)

I ponawiam pytanie - czy na tak uszkodzonej śrubie mogę wybrać się w ten weekend na ryby (czy nie grozi mi uszkodzenie silnika - wibracje etc?)  - nowa śruba przyjdzie na pewno po weekendzie chyba, że jutro ogaranę coś w Warszawie.

Z góry dzięki za pomoc doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam

Tomek

PS. czy gdzieś w Warszawie dostanę taka śrubę nie za miliony???

post-56702-0-31501700-1597952029_thumb.jpg

post-56702-0-65023100-1597952048_thumb.jpg

Edytowane przez gladki

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam chyba Solasa 11,1 x 14 - musiałbyś sobie dokupić zestaw podkładek do Hondy , jutro sprawdzę ...

Co do skoku śruby spokojnie możesz uderzyć do tej skylli o  1 skok wyżej - podejrzewam że pływasz coś koło 51-53 km/h i osiągasz max obroty.

Co do samego uszkodzenia śruby to jeśli nie chcesz zaraz wymieniać uszczelnień na wałku napędowym to odradzam pływania....

• 0

Mam chyba Solasa 11,1 x 14 - musiałbyś sobie dokupić zestaw podkładek do Hondy , jutro sprawdzę ...

Co do skoku śruby spokojnie możesz uderzyć do tej skylli o  1 skok wyżej - podejrzewam że pływasz coś koło 51-53 km/h i osiągasz max obroty.

Co do samego uszkodzenia śruby to jeśli nie chcesz zaraz wymieniać uszczelnień na wałku napędowym to odradzam pływania....

Podaj tel na priv to jutro zadzwonię. Czy ta śruba jest alu czy stalowa? Jaką wybrać na Wisłę pełną "niespodzianek" - czy materiał z którego jest śruba ma znaczenie?

• 0

Na tak uszkodzonej nie pływaj bo będzie bicie i zaraz uszczelniacze do wymiany. Dodatkowo sprawdź czy po tym uderzeniu nie uszkodziłeś wałka bo lubią się krzywić. O ile się nie mylę to drugie oznaczenie to średnica a nie ilość frezów. Pierwsze to skok śruby. Jak byś wiedział ile max obrotów łapałeś to łatwiej by było dobrać. Śruba z opisu powinna być ok. Ciut większy skok,pewnie złapiesz odrobinę większą prędkość.

Co do solasa to śruby nie są złe ale na początku przy wkręcaniu na obroty słychać świst. Już 3 razy miałem taki przypadek, później w piasku się dotrze i jest ok ????

Na Wisłe celuj raczej w Aluminium.

Edytowane przez Lucas
  • Like 1

• 0

Na tak uszkodzonej nie pływaj bo będzie bicie i zaraz uszczelniacze do wymiany. Dodatkowo sprawdź czy po tym uderzeniu nie uszkodziłeś wałka bo lubią się krzywić. O ile się nie mylę to drugie oznaczenie to średnica a nie ilość frezów. Pierwsze to skok śruby. Jak byś wiedział ile max obrotów łapałeś to łatwiej by było dobrać. Śruba z opisu powinna być ok. Ciut większy skok,pewnie złapiesz odrobinę większą prędkość.

Masz rację - już poprawiłem skok to 13'' a 11.1 to średnica śruby. Czyli przejście na 14'' mogłoby być dobrym pomysłem. Jak sprawdzić czy nie uszkodziłem wałka? Śruba uderzyła w kamień na małych obrotach i minimalnej prędkości - liczę, że nic poza złamaniem łopaty się nie stało...

• 0

Jak powoli to raczej wszystko ok. Tyle że się wyszczerbiła śruba. To samo miałem w oryginalnej suzuki kiedyś, bardzo cienkie były.

A jakie miałeś max obroty? Odcinkę miałeś pływając sam?

Wiesz co - to nowy silnik i nie kręciłem go na maxa - tylko przez pare sekund - na GPS miałem ponad 50 czy 52km/h i nie cisnałem dalej (2 osoby i sporo gratów). Nie mam obrotościomierza wiec nie wiem jakie obroty osiagam.

Edytowane przez gladki

• 0

Dobrze Nurek mowi sprawdz olej i bicie walu jak nie wiesz jak wstaw film jak krecisz srubo ze zblizeniem na oske

3311-116-14 tu masz numer solasa sruby 14 tylko wiekszy diameter a tu masz numer takiej samej tylko 15 skok 3311-114-15

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 1

• 0

Wiesz co - to nowy silnik i nie kręciłem go na maxa - tylko przez pare sekund - na GPS miałem ponad 50 czy 52km/h i nie cisnałem dalej (2 osoby i sporo gratów). Nie mam obrotościomierza wiec nie wiem jakie obroty osiagam.

Obrotomierz na Allegro kosztuje 40zł i założysz go sam w jakieś 3 minuty. Jedyne co potrzebujesz to 2 trytytki.

Ja mam 2 lewe ręce i dałem radę w 4 minuty [emoji16][emoji23]

Obrotomierz to podstawa jak chcesz wiedzieć czy masz dobra śrubę

W zeszłym sezonie miałem identyczna przygodę na Wiśle i w serwisie Yamahy mieli przyrząd i sprawdzili mi czy wałek jest prosty

7a4849cb820c2953dec261511eed0e6d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Obrotomierz na Allegro kosztuje 40zł i założysz go sam w jakieś 3 minuty. Jedyne co potrzebujesz to 2 trytytki.

Ja mam 2 lewe ręce i dałem radę w 4 minuty [emoji16][emoji23]

Obrotomierz to podstawa jak chcesz wiedzieć czy masz dobra śrubę

W zeszłym sezonie miałem identyczna przygodę na Wiśle i w serwisie Yamahy mieli przyrząd i sprawdzili mi czy wałek jest prosty

7a4849cb820c2953dec261511eed0e6d.jpg

Ten obrotomierz za 40 pln z Allegro napewno będzie głupoty pokazywał, Honda 50 to 3 cylindrowy silnik.

• 0

Taki będzie działał, jest do 3 cylindrowego 4 suwowego silnika o zapłonie iskrowym.

Zobacz ofertę: Obrotomierz z licznikiem motogodzin woltomierz https://allegro.pl/oferta/obrotomierz-z-licznikiem-motogodzin-woltomierz-7733930437?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

• 0

Mam taki sam zestaw i na śrubie 11 1/4 x 14 łapałem odcinkę (6200 obr/min -55km/h). Teraz mam 4 łopatkową 10,5x14. Obroty spadły o 400 i jest idealnie dla 1-2 osób.'

Twoja 11.1x13 to raczej na 3-4 osoby.

Dziękuje za konkret! Jakiej firmy śróbę kupiłeś i gdzie jeśli można wiedzieć?

• 0

Taki będzie działał, jest do 3 cylindrowego 4 suwowego silnika o zapłonie iskrowym.

Zobacz ofertę: Obrotomierz z licznikiem motogodzin woltomierz https://allegro.pl/oferta/obrotomierz-z-licznikiem-motogodzin-woltomierz-7733930437?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Dzięki! Kupie to bo faktycznie trzeba wiedzieć ile silnik kręci choćby po to właśnie aby optymalnie dobrać srobę.

• Like 1