Skocz do zawartości
  • 0

Pontony GALA FREESTYLE Sport

Czechofil

Pytanie

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pontonami firmy GALA a konkretnie modelem Freestyle Sport.

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/FREESTYLE-Sport-F360%2C-F390%2C-F420%2C-F450/493

Bardzo zaciekawił mnie fakt, że do tych pontonów trzeba stosować silniki z długą stopą. Tak to nie pomyłka - dzwoniłem do Tokarexu i potwierdzili, że to nie jest błąd w danych technicznych, tylko rzeczywiście potrzeba długiej stopy.

W materiałach reklamowych znalazłem info, że jest to ponton przystosowany do holowania narciarza wodnego - niestety, żadnych konkretów poza tym stwierdzeniem.

Może ktoś? coś?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój kolega ma f360 odbierał go na rybomanii w Gliwicach. Niestety nie podesłał mi jego zdjęć, bo leży fabrycznie spakowany do teraz.???? Z info uzyskanych od niego to produkowany jest w fabryce kolibri i pod silnik na stopę L.

Edytowane przez GrzesM

• 0

Trochę odkopię temat. 2 tygodnie temu kupiłem F450. Trochę przypadkiem, bo nastawiałem się na Info-Media 460, ale tych nie było od ręki i wziąłem GALĘ. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. :) Z dwiema osobami jest całkiem komfortowo jeżeli chodzi o miejsce i można bezstresowo machać spinningiem bez obawy, że złapię kolegę za ucho. Mam niedosyt ze względu na silnik, bo 20 koni to trochę za mało, ale tragedii też nie ma. Na pawęży można powiesić 115 kg. Celowałem w 40 lub 50hp z rumplem, niestety realizacja późna jesień lub wręcz przyszły rok i musiałem zadowolić się tym co było na półce, bo szkoda sezonu... Jak popływam dłużej to zdam dokładniejszą relację.

Pompowanko:

gala3.jpg

Mój stary gumiak pod plandeką i nowy świeżo zwodowany:

gala1.jpg

A tu dziewiczy rejs z małżonką do Kazimierza:

gala2.jpg

• Like 1

• 0

Czy da się zapakować do kombi? - zależy ilu pasażerów i jakie kombi.

Ja mam Van i da się załadować Kolibri 360 z silnikiem, paliwem i kamizelkami, bez składania tylnych foteli.

Co do wielkości silnika, to do mojego KM 360D 15HP jest w sam raz. Do 390 sądzę że 20HP byłby idealny.

Wraz z długością łodzi rośnie umowna wartość prędkości pełnego ślizgu - która jest też punktem o niskich oporach ruchu. Jeśli dla mojego 360 jest to około 26km/h to dla 420 będzie to kilka km/h więcej. To oznacza większe zapotrzebowanie na moc.

• 0

Ja z kolei mam pytanko: jaka jest w rzeczywistości prawdziwa szerokości tego modelu F450? Bo raz czytam że 195 ( https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/FREESTYLE-Sport-F360%2C-F390%2C-F420%2C-F450/493 ) a tu jest 205 ( https://sklep.biminimotorboats.pl/motorowy-ponton-gala-freestyle-sport-f450-podloga-pelna-aluminiowa-p-7941.html ). Pytanie o tyle istotne że te 10cm szerokości na gumie przy tych samych balonach to bardzo dużo.

• 0

Rzeczywiście, z airmatą to 42kg do 55kg

Waga zrobi różnice, jeśli musisz to targać z domu do auta, z auta na łowisko i powrot. Mam 330 ale teraz chyba wziąłbym 300... z airmata to naprawde fajnie powinno działać. Jesli masz opcję na garaz, przyczepkę, wożenie na dachu... wtedy oczywiście 330.