kamyk9 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Witam mam problem dziś przestała mi działać terkotka w kołowrotku Shimano twin power xtr , hamulec działa wszystko ok tylko nie słychać jak szpulka się obraca , ktoś może pomóc czy wysyłać do fachowca , serwisu .Może ktoś pomoże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezcez7 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Trzeba rozkręcić hamulec i sprawdzić co się stałosię. http://flyrus.ru/arhiv/1000-nnn/1042-r22.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Osobiście łowię bez terkotki, nawet w nocy????Swego czasu również w moim Super X hamulec przestał ,,dawać głos''.Winowajcą była ułamana blaszka umiejscowiona na panelu bocznym od środka.Zapewne w Twoim również dokonała żywota.Optymistycznym scenariuszem może być to, że owa blaszka odchyliła się tak, iż nie sięga zębatki draga, która wprawiała ją w ruch- po czym terkocze.Przestań używać kołowrotka, nawet nie kręć na sucho.Przy gorszym scenariuszu, wspomniana blaszka może pójść w tryby i będzie po kołowrotku.Potrzeba go rozkręcić i sprawdzić co się wydarzyło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 ... przypuszczam , że złamała się blaszka zamontowana w hamulcu odpowiadająca właśnie za "terkotkę" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk9 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Ok dzięki jutro rozkręce i zobaczymy czy coś zdziałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Na moje również złamana blaszka. Są chyba dwie: dająca dźwięk przy obrocie szpuli (czyli i osi), oraz przy kręceniu pokrętłem i dragiem. Ciężko, bardzo nawet, będzie to naprawić. Trzeba chyba oryginalną część wstawić, z innego czarnucha, żeby było dobrze. Raczej przyjdzie żyć dalej bez terkotającego hamulca. Jedna uwaga: nie przypominam sobie, aby istniała możliwość, żeby ułamana blaszka wpadła w tryby przekładni. Blok hamulca, pokręteł, oddzielają tarcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk9 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Przy kręceniu pokrętłem i drągiem dźwięk jest tylko brak przy obrocie szpulki , zobaczę jutro sam a jak nic nie zdziałam to zimą i tak planowałem wysłać kilka kołowrotków do regulacji i wymiany smaru do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk9 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Dziękuję koledzy za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Pomyślałem raz jeszcze i chyba kolega Arek ma rację: blaszka terkotki hamulca (drag clicker) jest w środku korpusu, więc ułamana ma szanse wylądować w mechanizmie i narobić ambarasu, choć raczej przylgnie gdzieś przyklejona smarem od wewnątrz korpusu. Ale warto zajrzeć. Przy demontażu nie ułam drugiej, tej od draga i nie zgub klikera na sprężynce od pokrętła????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Gwoli ścisłości- blaszka odpowiedzialna za dźwięk podczas obrotu szpuli widoczna na zdjęciu, tuż nad śrubką.Żeby nikogo nie zmyliło- nie jest ujęta na schematach. ,,Należy''do dekielka korpusu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk9 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Ok dzięki za zdjęcie poglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Przy składaniu można ją wygiąć i nie będzie działać. Nie raz się z tym spotkałem. Więc może i tu tak być. Czasem jak widzę co może być zjeb.... w kołowrotku to się zastanawiam jak to się stało, po prostu dzieją się rzeczy, które się nie mogły wydarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk9 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Dziękuję panowie za porady samemu chyba tego jednak nie ogarnę i teraz moje pytanie jaki serwis polecacie będę miał kilka kołowrotków do ogarnięcia może ktoś doradzi na priv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Mialem to samoJa po prostu wkleilem ta blaszke, najpierw podklad z kleju kropelki, potem zalalem klejem na cieploMoze nie wyglada najlepiej, ale dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Można taką blaszkę dociąć. Np. z pojemniczka po benzynie do zapalniczek. Wygina się pod naciskiem a za razem sprężynuje Taki lifehack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi