Skocz do zawartości

Problem z Shimano twin power xtr terkotka hamulca

kamyk9

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście łowię bez terkotki, nawet w nocy????

Swego czasu również w moim Super X hamulec przestał ,,dawać głos''.

Winowajcą była ułamana blaszka umiejscowiona na panelu bocznym od środka.

Zapewne w Twoim również dokonała żywota.

Optymistycznym scenariuszem może być to, że owa blaszka odchyliła się tak, iż nie sięga zębatki draga, która wprawiała ją w ruch- po czym terkocze.

Przestań używać kołowrotka, nawet nie kręć na sucho.

Przy gorszym scenariuszu, wspomniana blaszka może pójść w tryby i będzie po kołowrotku.

Potrzeba go rozkręcić i sprawdzić co się wydarzyło.

• Like 2

Na moje również złamana blaszka. Są chyba dwie: dająca dźwięk przy obrocie szpuli (czyli i osi), oraz przy kręceniu pokrętłem i dragiem. Ciężko, bardzo nawet, będzie to naprawić. Trzeba chyba oryginalną część wstawić, z innego czarnucha, żeby było dobrze. Raczej przyjdzie żyć dalej bez terkotającego hamulca.

Jedna uwaga: nie przypominam sobie, aby istniała możliwość, żeby ułamana blaszka wpadła w tryby przekładni. Blok hamulca, pokręteł, oddzielają tarcze.

• Like 1

Pomyślałem raz jeszcze i chyba kolega Arek ma rację: blaszka terkotki hamulca (drag clicker) jest w środku korpusu, więc ułamana ma szanse wylądować w mechanizmie i narobić ambarasu, choć raczej przylgnie gdzieś przyklejona smarem od wewnątrz korpusu. Ale warto zajrzeć. Przy demontażu nie ułam drugiej, tej od draga i nie zgub klikera na sprężynce od pokrętła????.

Przy składaniu można ją wygiąć i nie będzie działać. Nie raz się z tym spotkałem. Więc może i tu tak być. Czasem jak widzę co może być zjeb.... w kołowrotku to się zastanawiam jak to się stało, po prostu dzieją się rzeczy, które się nie mogły wydarzyć.