Skocz do zawartości
  • 0

Serwis pontonòw

MarcysTorun

Pytanie

Hej, mam półtoraroczny ponton kolibri. I zauważyłem, że przepuszcza powietrze pomiędzy komorami ( wszystkimi trzema). Niestety nie mam gwarancji, no kupiłem od ukraińskiego importera na olx. Jest jakiś serwis, który by mi to naprawił? Jaki byłby koszt +/-? Może jest jakiś magiczny sposób, żeby to samemu ogarnąć?

Pozdrawiam

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A nie jest przypadkiem tak, że komory mają stożkowe przegrody i dzięki temu dopompowujac jedną, ciśnienie wyrównuje się, zwiększając również w pozostałych?

Z tego co wiem i z doświadczenia wynika, że dokładnie tak jest. Z tego powodu pompując swojego Kolibri 330, najpierw napełniam tylne komory troszeczkę poniżej docelowego ciśnienia, a potem daję już na maksa czołową komorę - finalnie wszystkie komory się wyrównują i mają zbliżone ciśnienie.

Edytowane przez Grzegorz B.

• 0

Niestety to wg mnie nie jest normalne. Ponton trzymam na przyczepce i po jakiś 2 tygodniach jest ubytek powietrza. Wczoraj dopompowujac ponton( jedną komorę) dopompowaly się automatycznie 2 pozostałe.

A jeśli chodzi o ubytek powietrza po 2 tygodniach na przyczepię, zaczął bym od najprostszych rzeczy. Najpierw czy wentyle nie są zabrudzone, następnie czy wentyle nie są uszkodzone i nie puszczają, a na sam koniec sprawdził bym komory wodą z płynem czy nie ma gdzieś nieszczelności

• 0

Z tego co wiem i z doświadczenia wynika, że dokładnie tak jest. Z tego powodu pompując swojego Kolibri 330, najpierw napełniam tylne komory troszeczkę poniżej docelowego ciśnienia, a potem daję już na maksa czołową komorę - finalnie wszystkie komory się wyrównują i mają zbliżone ciśnienie.

W swoich pontonach robiłem dokładnie tak samo

• 0

po 2ch tygodniach widac roznice? planujesz 2 tygodnie bez przerwy byc na wodzie? w kazdym dmuchawcu jakiego mialem (wliczajac 3 szt plywadelek) powietrze powoli schodzi. Pomiedzy komorami jest luzna powloka - wzrost cisnienia w 1 z komor "sciska powietrze w tej obok" Napompuj calosc i woda z duza iloscia mydla (mz lepsze niz plyn do garow) - powinienes dziurke znalezc. jak nie ma dziurki to wtedy zjawisko naturalne. jak bym sie zaczal martwic jak co 2-3 dni trzeba ladowac inaczej zmiana temperatury otoczenia moze robic roznice...

• 0

Chyba zalezy od pontonu moj stoi cala zime na dworze napompowany i nie schodzi praktycznie nic i tak juz 3 sezon

3 LATA miales ponton narazony na promienie sloneczne i zmienna temperature i nie bylo roznic w cisnieniu????????????????

Czyli, ze wg ciebie x l powietrza w temperaturach (https://www.weather-us.com/en/illinois-usa/chicago-climate ) nie zmienia objetosci? kurde mialem 3 pontony i 3 plywadekla i przy plywadelkach musialem spuszczac powietrze jak sie robilo goraco mimo, ze staly w garazu....

• 0

3 LATA miales ponton narazony na promienie sloneczne i zmienna temperature i nie bylo roznic w cisnieniu????????????????

Czyli, ze wg ciebie x l powietrza w temperaturach (https://www.weather-us.com/en/illinois-usa/chicago-climate ) nie zmienia objetosci? kurde mialem 3 pontony i 3 plywadekla i przy plywadelkach musialem spuszczac powietrze jak sie robilo goraco mimo, ze staly w garazu....

Bruno azotem nabija balony- wspominał kiedyś o tym. 

• Like 1

• 0

Byly jak napomujesz na 3.5 kiedy jest zimno w goracy dzien masz 4.5 i co z tego nie bralem nigdy do glowy.Nie zawsze nabijam hydrogen czasami kiedy znajomemu zostanie gazu.Od czasu do czasu spuszczalem jak potrzebowalem cos zrobic. Chodzi mi o to ze idzie 4 sezon kiedy stoi na dworze caly czas napompowany i po zimie z 3.5 robi sie 2.5 ale ma prawo po 3-4 miesiacach w temperaturach skaczacych o kilkadziesiac stopni

Edytowane przez sharkfishing

• 0

No i okazało sie, że pomiędzy komorami trzyma dobrze. Z trudem znalazłem mikro nieszczelność, a nawet bym powiedział wadę fabryczną, bo powietrze ucieka z pod taśmy łączącej podłogę z butrą. ( Ale dowiedziałem się, że w tokarexie naprawiają nieszczelności pomiędzy komorami- tak jakby ktoś potrzebował) mam kolejne pytanie, bo podczas szukania nieszczelności zauwalylem, że zawory się zacinają, ma ktoś jakiś sposob, żeby je wykręcić i przeczyscić bez klucza do zaworów? Niestety w tokarexie nie mają tego klucza... Pozdrawiam

• 0
  • 0

No i okazało sie, że pomiędzy komorami trzyma dobrze. Z trudem znalazłem mikro nieszczelność, a nawet bym powiedział wadę fabryczną, bo powietrze ucieka z pod taśmy łączącej podłogę z butrą. ( Ale dowiedziałem się, że w tokarexie naprawiają nieszczelności pomiędzy komorami- tak jakby ktoś potrzebował) mam kolejne pytanie, bo podczas szukania nieszczelności zauwalylem, że zawory się zacinają, ma ktoś jakiś sposob, żeby je wykręcić i przeczyscić bez klucza do zaworów? Niestety w tokarexie nie mają tego klucza... Pozdrawiam

. Nie mają takiego klucza, dobre, lenistwo się wjeb,,, o chyba na grzbiet. Zajebiste wytłumaczenie jak na serwis

• 0

Z trudem znalazłem mikro nieszczelność, a nawet bym powiedział wadę fabryczną, bo powietrze ucieka z pod taśmy łączącej podłogę z butrą.

Miałem identycznie mikro bombelek spod taśmy łączącej co 3 sek, u mnie na zewnątrz na balonie. Musiałem ponton dopompowywać co tydzień po kilka depnięć. Klej z zestawu naprawczego (w nim jest też klucz do zaworów) i teraz dla własnego spokoju sprawdzam co 3 tygodnie ciśnienie. 

Bąble zauważyłem przez przypadek w ulewę. Ponton Maweric.