Skocz do zawartości

Wędka na okonia - drop shot i blaszka?

ZuzaW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Wcześniej głównie karpiowałam i dopiero od tego sezonu zaczęłam przygodę ze spinningiem. Na początku był szczupak, ale na jeziorku na którym często łowię jest bardzo dużo okonia - w prawo okoń, w lewo okoń, na wprost okoń...

Łowię albo bliżej brzegu na dropshota (podwodna łąka i dużo roślinności), albo wypływając dalej łódką na obrotówki. Generalnie drop shot i obrotówka (jeden konkretny model zdradzony przez tubylców :D) to póki co jedyne metody na które biorą tutejsze okonie.

Mam w tej chwili casting 15-45 - kupowany na szczupaka i od biedy rzucę nim obrotówką 6g ale to nie jest komfortowe łowienie. Czasem pożyczam kija spin 10-30g ale też jest troche zbyt mocny na te rybki.

Czy jest jakaś wędka którą w miarę komfortowo połowię i na blaszke i na małego drop-shota? Nie za milion monet (do 200pln)? Czy te rzeczy się zupełnie wykluczają? Internet coś mówi o wklejankach na okonia, ale że te wklejanki się nie nadają na dropa, tylko puste szczytówki... 

A czemu jedna wędka i niedroga? Zakup łódki wypłukał do cna mój budżet a fajnie byłoby jeszcze skorzystać z tego sezonu!

Będę wdzięczna za sugestie bardziej ogarniętych w temacie wędek okoniowych.

• Like 1

Zuza,

witaj na forum. Mylę że masz dobrą intuicję, żeby nie isć w kierunku wklejek. One są dobre do mikro-jiga,   do obrotówki i do dropshota lepsza będzie szczytówka "tubularna". Tak,  raczej uda się znaleźć kij którym obskoczysz obie techniki. Przeglądaj "giełde" na forum, cos trafiisz :)

• Like 3

Z tego co zrozumiałem, to chodzi Ci o kijek castingowy i niedrogi. Z mojego doświadczenia i kolekcji, choć z dozą pewnej nieśmiałości :) mogę polecić https://skleprybka.pl/sklep/wedziska/casting/wedka-storm-adventure-cast-1-98-m-3-5-7-g-avc662ulf/, tutaj niedostępny, ale jeśli poszukasz w internecie to na pewno znajdziesz.

Dla czego polecam? Kijek stosunkowo tani w porównaniu z jakością (około 120-140 zł), bardzo dobre, klasowe uzbrojenie, wygodny w użyciu, ma dobrą opinię fachowca http://normark.pl/produkt/seria-storm-adventure/.

Dla czego z dozą nieśmiałości? Opis wędziska ma się tak do rzeczywistości jak - nie wyrażę się - otóż deklarowane c.w. kompletnie nie zgadza się z praktyką. Użycie przynęt poniżej 5g to czysta teoria, no może z wiatrem, wówczas udawało się osiągnąć 10-15m przynętami 2,8g, górna granica również zaniżona, bo kijek obsługuje bez problemów przynęty 10g, a nawet do 15g, choć to trochę ekstremalne. Poza tym nie grzeszy urodą, designe bardzo surowe, bez żadnych ozdóbek. Wada - niestety sprzedawany w handlu bez pokrowca.

Gdybyś była zainteresowana, a nie znalazła tego kijka w internecie, to mogę rozważyć sprzedanie mojego, bo dubluje się w moim arsenale i praktycznie od roku stoi za szafą.

Edytowane przez Alexspin

Zuza, jeżeli jeszcze nie kupiłaś jakiegoś kijka to podpowiadam - Daiwa Exceler UL 2.40 cwt 2-10g. Nie jest to tzw wklejka. Można kupić ciut drożej niż 200 pln ale mam wrażenie, że powinnaś być zadowolona zarówno z walorów użytkowych jak i wyglądu kijka. W netcie jest trochę o tej serii.