ZuzaW Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Cześć!Wcześniej głównie karpiowałam i dopiero od tego sezonu zaczęłam przygodę ze spinningiem. Na początku był szczupak, ale na jeziorku na którym często łowię jest bardzo dużo okonia - w prawo okoń, w lewo okoń, na wprost okoń...Łowię albo bliżej brzegu na dropshota (podwodna łąka i dużo roślinności), albo wypływając dalej łódką na obrotówki. Generalnie drop shot i obrotówka (jeden konkretny model zdradzony przez tubylców ) to póki co jedyne metody na które biorą tutejsze okonie. Mam w tej chwili casting 15-45 - kupowany na szczupaka i od biedy rzucę nim obrotówką 6g ale to nie jest komfortowe łowienie. Czasem pożyczam kija spin 10-30g ale też jest troche zbyt mocny na te rybki.Czy jest jakaś wędka którą w miarę komfortowo połowię i na blaszke i na małego drop-shota? Nie za milion monet (do 200pln)? Czy te rzeczy się zupełnie wykluczają? Internet coś mówi o wklejankach na okonia, ale że te wklejanki się nie nadają na dropa, tylko puste szczytówki... A czemu jedna wędka i niedroga? Zakup łódki wypłukał do cna mój budżet a fajnie byłoby jeszcze skorzystać z tego sezonu!Będę wdzięczna za sugestie bardziej ogarniętych w temacie wędek okoniowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Tej cenie to najlepiej pewnie wziąć jaxona grey stream albo microflexa do 10g, ludzie chwalą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zuza, witaj na forum. Mylę że masz dobrą intuicję, żeby nie isć w kierunku wklejek. One są dobre do mikro-jiga, do obrotówki i do dropshota lepsza będzie szczytówka "tubularna". Tak, raczej uda się znaleźć kij którym obskoczysz obie techniki. Przeglądaj "giełde" na forum, cos trafiisz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Ostatnio był Kuying Teton do 10gr. na giełdzie za chyba 260zl (troszkę więcej niż masz przeznaczone), ale kijek naprawdę godny polecenia. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Z tego co zrozumiałem, to chodzi Ci o kijek castingowy i niedrogi. Z mojego doświadczenia i kolekcji, choć z dozą pewnej nieśmiałości mogę polecić https://skleprybka.pl/sklep/wedziska/casting/wedka-storm-adventure-cast-1-98-m-3-5-7-g-avc662ulf/, tutaj niedostępny, ale jeśli poszukasz w internecie to na pewno znajdziesz.Dla czego polecam? Kijek stosunkowo tani w porównaniu z jakością (około 120-140 zł), bardzo dobre, klasowe uzbrojenie, wygodny w użyciu, ma dobrą opinię fachowca http://normark.pl/produkt/seria-storm-adventure/.Dla czego z dozą nieśmiałości? Opis wędziska ma się tak do rzeczywistości jak - nie wyrażę się - otóż deklarowane c.w. kompletnie nie zgadza się z praktyką. Użycie przynęt poniżej 5g to czysta teoria, no może z wiatrem, wówczas udawało się osiągnąć 10-15m przynętami 2,8g, górna granica również zaniżona, bo kijek obsługuje bez problemów przynęty 10g, a nawet do 15g, choć to trochę ekstremalne. Poza tym nie grzeszy urodą, designe bardzo surowe, bez żadnych ozdóbek. Wada - niestety sprzedawany w handlu bez pokrowca. Gdybyś była zainteresowana, a nie znalazła tego kijka w internecie, to mogę rozważyć sprzedanie mojego, bo dubluje się w moim arsenale i praktycznie od roku stoi za szafą. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Napisałem priv z sensowną propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godzio Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zuza, jeżeli jeszcze nie kupiłaś jakiegoś kijka to podpowiadam - Daiwa Exceler UL 2.40 cwt 2-10g. Nie jest to tzw wklejka. Można kupić ciut drożej niż 200 pln ale mam wrażenie, że powinnaś być zadowolona zarówno z walorów użytkowych jak i wyglądu kijka. W netcie jest trochę o tej serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi