horac Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Piszę dla potomnych którzy zdecydują się na zakupy w hedgehog. Zamówiłem w hedgehog łożyska kattobi do multiplikatora o łącznej kwocie z przesyłką 88$. W związku z COVID-19 i ograniczeniami ich dostawcylokalnego przekazują przesyłki do firmy UPS. Schody zaczynają się w agencji celnej UPS w Warszawie. Sprzedawca na fakturze nie podaje kosztu przesyłki, jedynie koszt towaru w Jenach. To powoduje, że UPS nalicza kwotę przesyłki i od tego liczy podatek VAT. W moim przypadku naliczył koszty wysyłki 540 zł. Do tej kwoty dodał cenę netto towaru i policzył 23% VAT. To natomiast oznacza koszt 157 zł VAT + opłata za usługę celną w wysokości 68 zł + jeszcze coś tam (wew UPS) co daje łączną kwotę 240 zł do zapłaty przy odbiorze. Gdyby sprzedawca podał koszt wysyłki na fakturze wówczas UPS liczyłby koszt wysyłki z faktury + towar wyznaczając podatek VAT. Cło natomiast wynosi 0% i produkty typu kołowrotki, części są zwolnione z cła Będę pisał do hedgehog w tej sprawie i mam nadzieje, że zaczną dodawać koszty przesyłek które naliczają ( w tym wypadku 32$) na fakturę co obniży znacznie podatek VAT do zapłacenia Pozdrawiam Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Wydaje mi się, że można w tej sprawie złożyć reklamację, przecież po zalogowaniu na "Jeża" cała transakcja plus koszt dostawy jest wyszczególniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 88$+23%+540zł+240zł = czy ja to dobrze rozumię , czy gdzieś jest przekłamanie w twoim poście ???? .... to ile w końcu wynosi koszt całkowity tych łożysk ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 ... kilka razy robiłem zakupy w JP w rożnych sklepach i zawsze była podana cena na fakturze/paragonie całkowita z wliczonymi kosztami przesyłki.....W urzędzie celnym do tego doliczano mi wat , czasami cło oraz koszty celne wraz z przesyłką z urzędu celnego do mnie .... i nic więcej ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 88$+23%+540zł+240zł = czy ja to dobrze rozumię , czy gdzieś jest przekłamanie w twoim poście ???? .... to ile w końcu wynosi koszt całkowity tych łożysk ???? Zle rozumujesz. 88.03$ to był koszt zapłacony dla Hedgehog za produkt + przesyłkę. Item]:"Kattobi" Spool Bearing Kit - AIR BFS - 【1030AIR BFS & 830AIR BFS】 for TATULA, PX Type-R, PX68, ALPHAS FINESSE CUSTOM US$26.18 x 1 US$26.18[item]:Spool Bearing Pin Remover Type:R (Color: SKY BLUE) US$26.99 x 1 US$26.99[item]:Bearing stopper ring 10mm US$2.86 x 1 US$2.86Subtotal US$56.03 Shipping Fee Total US$32.00 Total US$88.03 Z racji tego ze nie dodali na fakturze kosztu przesyłki UPS policzył własny koszt 448.20 + 91.80 + 56$. Od tego policzył podatek VAT i dodał koszt usługi celnej 68 zlNatomiast na fakturze znalazło się tylko 3900 jenów co jest kosztem produktu, natomiast koszt transportu pominięty. Mnie hedgehog skasował 340 zl ;] a ups jeszcze teraz dodatkowo 240 zl ;/ Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 no to kto tu kogoś robi w wała .... , czyli przesyłka jest opłacona , pozostaje więc tylko UC i opłaty z tym związane ......, z twojego postu jednak wynika , że teraz zapłacisz dwa razy za przesyłkę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) no to kto tu kogoś robi w wała .... , czyli przesyłka jest opłacona , pozostaje więc tylko UC i opłaty z tym związane ......, z twojego postu jednak wynika , że teraz zapłacisz dwa razy za przesyłkę .... Z wyliczeń wyszło ze powinienem zapłacić tylko 89 zl vAT i po temacie. Bo cła nie ma na te produkty. Także Japończyk dał ciała i nie wstawił na fakturze kosztu transportu co daje z automatu prawo UPS do liczenia własnego kosztu transportu który jest więcej wart niz produkt A tak UPS odpisalo "WitamDokumentem w odprawie była faktura, na której brak informacji, nie ma tu winy UPS tylko nadawcy - że na fv nie umiescił kosztów rzeczywistych.Koszty odwołania do USkarbowego to 105PLNnetto, jeśli Pan się zdecyduje na korektę to będzie wystawiona faktura do zaplaty na w/w.Różnica oczekiwanego zwrotu po korekcie będzie mniejsza niż koszt odwolania. Może Pan zwrócić się nadawcy o rabat lub inną rekompenasatę." Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 ... cło na kołowrotki niestety jest i jest naliczane .... bo jest naliczane od wartości , towary chyba do 150 euro są zwolnione z cła , a nalicza się tylko VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi