Skocz do zawartości

Zakupy w japońskim www.hedgehog-studio.co.jp

horac

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę dla potomnych którzy zdecydują się na zakupy w hedgehog.

Zamówiłem w hedgehog łożyska kattobi do multiplikatora o łącznej kwocie z przesyłką 88$. W związku z COVID-19 i ograniczeniami ich dostawcy

lokalnego przekazują przesyłki do firmy UPS.

Schody zaczynają się w agencji celnej UPS w Warszawie. Sprzedawca na fakturze nie podaje kosztu przesyłki, jedynie koszt towaru w Jenach. To powoduje, że UPS nalicza kwotę przesyłki i od tego liczy podatek VAT. W moim przypadku naliczył koszty wysyłki 540 zł. Do tej kwoty dodał cenę netto towaru i policzył 23% VAT. To natomiast oznacza koszt 157 zł VAT + opłata za usługę celną w wysokości 68 zł + jeszcze coś tam (wew UPS) co daje łączną kwotę 240 zł do zapłaty przy odbiorze. 

Gdyby sprzedawca podał koszt wysyłki na fakturze wówczas UPS liczyłby koszt wysyłki z faktury + towar wyznaczając podatek VAT.  Cło natomiast wynosi 0% i produkty typu kołowrotki, części są zwolnione z cła

Będę pisał do hedgehog w tej sprawie i mam nadzieje, że zaczną dodawać koszty przesyłek które naliczają ( w tym wypadku 32$) na fakturę co obniży znacznie podatek VAT do zapłacenia

Pozdrawiam

Edytowane przez horac

... kilka razy robiłem zakupy w JP w rożnych sklepach i  zawsze była podana cena na fakturze/paragonie całkowita z wliczonymi kosztami przesyłki.....

W urzędzie celnym do tego doliczano mi wat , czasami cło oraz koszty celne wraz z przesyłką z urzędu celnego do mnie  ....

i nic więcej ......  ;)

88$+23%+540zł+240zł =   czy ja to dobrze rozumię , czy gdzieś jest przekłamanie w twoim poście ????

.... to ile w końcu wynosi koszt całkowity tych łożysk ????

Zle rozumujesz. 88.03$ to był koszt zapłacony dla Hedgehog za produkt + przesyłkę. 

Item]:"Kattobi" Spool Bearing Kit - AIR BFS - 【1030AIR BFS & 830AIR BFS】 for TATULA, PX Type-R, PX68, ALPHAS FINESSE CUSTOM      US$26.18 x  1       US$26.18

[item]:Spool Bearing Pin Remover Type:R (Color: SKY BLUE)      US$26.99 x  1       US$26.99

[item]:Bearing stopper ring 10mm              US$2.86 x  1        US$2.86

Subtotal                  US$56.03

Shipping Fee Total        US$32.00

Total                     US$88.03

Z racji tego ze nie dodali na fakturze kosztu przesyłki UPS policzył własny koszt 448.20 + 91.80 + 56$. Od tego policzył podatek VAT i dodał koszt usługi celnej 68 zl

Natomiast na fakturze znalazło się tylko 3900 jenów co jest kosztem produktu, natomiast koszt transportu pominięty.

Mnie hedgehog skasował 340 zl ;] a ups jeszcze teraz dodatkowo 240 zl ;/

Edytowane przez horac

no to kto tu kogoś robi w wała ....  B)

czyli przesyłka jest opłacona , pozostaje więc tylko UC i opłaty z tym związane ......, z twojego postu jednak wynika , że teraz zapłacisz dwa razy za przesyłkę ....  :(  :rolleyes:

Z wyliczeń wyszło ze powinienem zapłacić tylko 89 zl vAT i po temacie. Bo cła nie ma na te produkty. Także Japończyk dał ciała i nie wstawił na fakturze kosztu transportu co daje z automatu prawo UPS do liczenia własnego kosztu transportu który jest więcej wart niz produkt :P

A tak UPS odpisalo

"

Witam

Dokumentem w odprawie była faktura, na której brak informacji, nie ma tu winy UPS tylko nadawcy -  że na fv nie umiescił kosztów rzeczywistych.

Koszty odwołania do USkarbowego to 105PLNnetto, jeśli Pan się zdecyduje na korektę to będzie wystawiona faktura do zaplaty na w/w.

Różnica oczekiwanego zwrotu po korekcie będzie mniejsza niż koszt odwolania. Może Pan zwrócić się nadawcy o rabat lub inną rekompenasatę."

Edytowane przez horac