Skocz do zawartości

Prośba o poradę "obiektywną"

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Nikona D3300. Do niego dwa Nikkory: 16-85 i 70-300 4.5-5.6 VR. Używam tego zestawu do fotografii wakacyjno-turystycznej. Zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy - dla wygody - nie zastąpić ich jednym obiektywem, a konkretnie Tamronem 16-300. Wiem, że będą kompromisy, ale czy rzeczywiście będzie wyraźnie gorzej?

• Like 1

Przejrzałem testy wszystkich obiektywów, podumałem trochę i odpowiem krótko tak...

raczej nie będzie gorzej, ale za to będzie wygodniej :good:

Wspomniany Tamron to relatywnie świeża konstrukcja, podczas gdy te Nikkory już swoje lata mają, więc na wysoko rozdzielczej matrycy 3300 powinien poradzić sobie lepiej. Kwestii finansowych nie rozpatrywałem...

Czy będzie wyraźnie gorzej? Będzie, ale czy wyraźnie tego nie wiem. Nie mam bezpośredniego porównania bo Tamronem nie fotografowałem. Nikkorami 16-70 i 70-300 fotografuje namiętnie żona stąd znam ich jakość. Porównania w/g dostępnych testów też wskazują na pewną przewagę Nikkorów. Chodzi zwłaszcza o winietowanie. Również dobra i wyrównana rozdzielczość Nikkora 70-300 (do 200mm) na pełnym otworze jest nie do pogardzenia.

Zamiast zmniejszać masę i objętość zaproponuję, może nieco przekornie, pozostawienie Nikkorów i dokupienie optyki 10-20 mm która w fotografii podróżniczej odda niecenione usługi.

• 2 miesiące temu...

Dziękuję za przekorną sugestię, ale nie odczuwam braku krótszych ogniskowych... nie śpieszy mi się

A ja dzisiaj zamówiłem sobie na Mikołaja taką zabawkę :) .

Po taniości, bo pewnie za chwilę zaliczy szufladę, ale co mi tam....

https://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-bezlusterkowcow/Obiektyw-7Artisans-7-5mm-f-2-8-FishEye-mocowanie-micro-4-3-olympus-panasonic

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za przekorną sugestię, ale nie odczuwam braku krótszych ogniskowych... nie śpieszy mi się

Co do krótszych ogniskowych i jakości, tak z przekory ;)

https://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f18-ais-pancake.htm

Jozi, po "taniości" ale trochę przepłaciłeś

https://pl.aliexpress.com/item/32820847639.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5ca947beF9sTc9&algo_pvid=e5c97af9-88c9-4ac2-868e-5ea1aef99565&algo_expid=e5c97af9-88c9-4ac2-868e-5ea1aef99565-23&btsid=0b0a050116073852322268285e0944&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
Ee tam, dałem swoim zarobić a w razie reklamacji jest mniej problemów.Te obiektywy czasem mają wpadki z mocowaniem, poprosiłem by mi sprawdzili w sklepie i za to wolałem kupować u nas.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2