Skocz do zawartości

Czuły kij do CW 20 g - szczupak na lekko - budżet do 700 zł

bzman

Rekomendowane odpowiedzi

.. wypadłem z tematu na kilka lat i teraz próbuję wrócić do branży, a sporo się pozmieniało.

W kwestii długości też się pozmieniało. Oczywiście kijek ma Tobie pasować ale długość 1,98 - 2,13 moim zdaniem sprawdza się znacznie lepiej jeśli łowisz z łódki.

W kwestii długości też się pozmieniało. Oczywiście kijek ma Tobie pasować ale długość 1,98 - 2,13 moim zdaniem sprawdza się znacznie lepiej jeśli łowisz z łódki.

Dzięki za uwagę.

Czasem będę też z niego korzystał łowiąc z brzegu, także te 2,40-2,70 wydaje mi się optymalne. 

Poza tym wolę jednak trochę dłuższe kije.

Trochę sprowadziliście mnie na ziemię co do oczekiwań za tą kwotę. Jednocześnie przepraszam, jeżeli opis moich wymagań okazał się dla niektórych ciężkostrawny;) Zapytałem jednak tutaj, bo gdzie jak nie tutaj? Poczytałem jeszcze tu i tam, za te 700 zeta to mógłbym się pokusić o Paladina Razor Blade 2,74 c.w. 6-21 g. I to pewnie też trzeba byłoby poszukać, albo dołożyć jeszcze ok. 100 zł za nówkę. Żebym jeszcze mógł obejrzeć ten kij w Białymstoku... ale raczej będzie ciężko. Jutro jeszcze zadzwonię do Kongera, czy ktoś z Białegostoku regularnie kupuje od nich droższe kije. Podzwonię po sklepach. Obawiam się jednak, że może być ciężko. Jak nie będzie w Białymstoku, to pewnie odpuszczę tego Kongera.

W tzw. międzyczasie urodziła się opcja bardziej oszczędnościowa. Zwłaszcza, że mam jeszcze inne pasje i wydatki:) W przyszłym tygodniu obadam:

Opcja 1: Savage Gear XLNT3 2,43 m c.w. 7-25 g

Opcja 2: Savage Gear XLNT3 2,43 m c.w. 3-18 g

Jak je obejrzę, to będę wiedział, czy i który chcę. Teoretycznie, z danych katalogowych, sercem brałbym 3-18, rozumem 7-25;)

Poza tym 300-350 zł za SG to jednak nie 700 zł za Paladina  :)

Tak, mam świadomość, że to nie będzie to, ale może lepiej będzie zainwestować w trochę lepszy młynek do nowego kija;)

Mój portfel ma dno;)

Pozdrawiam wszystkich i przepraszam za wczorajsze niepotrzebne nerwy.

Tomek.

Edytowane przez bzman

Mimo wszystko wystawił bym na Twoim miejscu ogłoszenie o chęci zakupu kija o takich i takich parametrach.

Białystok to nie dziura typu 15 tyś mieszkańców. Ktoś tam łowi. Wiele osób pracuje jako handlowcy itd więc jeżdżą między miastami. Nie raz ktoś mi dowoził osobiście kij.

• Like 1

Tomek nie przejmuj się zadufanymi w sobie znafcami. Oni tylko wiedzą jak się dojepac do kogoś. Stara śpiewka, ktoś zakłada nowy temat, pyta konkretnie a otrzymuje odpowiedzi, które niewiele mają wspólnego z pomocą. Jak czytam takie wypowiedzi to zastanawiam się czy w życiu prywatnym też tak mają. Idą np ulica, podchodzą do nieznajomego i mówią "w co się Pan ubrał, przecież te buty nie pasują, do tych spodni. Napewno nie są wygodne, na ryby to już wogole. Ja schodziłem wszystkie buty, a Pan się nie zna, kupię popcorn i będę za Panem chodził i obserwował jak się Pan męczy". Po czym dostaje odpowiedź "czy ktoś cię kurfa pytał o zdanie?".

Spójrz na dam effzett optimus, w wybranej długości oraz gramaturze. Pzdr

Edytowane przez Negra
  • Like 4

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Byłem, pomacałem, pomachałem i ostatecznie kupiłem Shimano Beastmaster FX Spinning 2,40m 5-21g https://fish.shimano-eu.com/content/fish/eu/pl/pl/homepage/Product-detail.P-BEASTMASTER_FX_PREDATOR.html

Teraz jeszcze muszę dokupić młynek do tego kijka, ale pewnie będzie Ultegra 2500 FB.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Byłem, pomacałem, pomachałem i ostatecznie kupiłem Shimano Beastmaster FX Spinning 2,40m 5-21g https://fish.shimano-eu.com/content/fish/eu/pl/pl/homepage/Product-detail.P-BEASTMASTER_FX_PREDATOR.html

Teraz jeszcze muszę dokupić młynek do tego kijka, ale pewnie będzie Ultegra 2500 FB.

Gratuluję zakupu !. Sprawdzony organoleptycznie więc nie powinien rozczarowac ;)

Lepszym wyborem będzie daiwa bg 2500. Mam ultegre 4000 fb oraz 6 daiw bg w różnych rozmiarach. Miałem stradicki 4000fb oraz 2500fb. Moim zdaniem daiwa bg w stosunku cena jakość jest bardzo dobrym o ile nie najlepszym rozwiązaniem. Zdr

Dzięki za sugestię, też myślałem o Daiwa, tym bardziej, że mam już jedną Ultegrę, także chciałbym może spróbować czegoś innego. Ale kompletnie nie znam aktualnej oferty Daiwy, w sensie co warto, co nie...

Jest tylko jeden problem, zdecydowanie preferuję uchwyt korbki I-knob (w tym podwójne korbki) a nie T-knob. Gdyby ta BG 2500 miała uchwyt I-knob, zakręciłbym i pewnie bym ją wziął;)

Dzisiaj kręciłem Stradic 4000 FL, na sucho bajka, przebolałbym nawet T-knoba (bo jak pisałem wcześniej wolę I-knob). Pasuje mi też, że ma sporą wagę, bo fajnie wyważyłby kij. Wydaje mi się jednak, że 4000 do kija 5-21 to jednak trochę za grubo, tym bardziej, że lubię łowić "lżej" niż "ciężej".

Pozostaje jeszcze Stradic 2500 FL, ale ten jest lżejszy od Ultegry 2500, a Ultegra nie do końca wyważyła mi tej kij (Stradic 2500 ma 220 g, Ultegra 2500 ma 240 g). Pozostaje więc opcja doważenia dolnika, tylko jak to zrobić żeby miało to jakiś wygląd i nie "spitoliło" za bardzo korka w dolniku? Są jakieś fajne, gotowe krążki, inne rozwiązania? Dzisiaj co nieco szukałem, ale specjalnie nic nie znalazłem.

Idź do sklepu z wędką i podepnij daiwe bg. Zobaczysz jak pięknie grają wizualnie i jak fajnie kręci bg. To jest metalowy młynek, nie jakiś plastik. Miałem 2 beastmastery ex, jeden sparowany z bg drugi z biomasterem od shimano. Uwierz, daiwa bg to świetny młynek w wielkości 2500 będzie tworzył świetny duet z bestia.

Jest to jedno z popularnych przekonań, ale zasadniczo, wielkość (masa) kołowrotka nie wpływa znacząco na wyważenie wędki - nawet jeśli będziesz trzymał foregrip wybitnie wysoko kiepsko wyważony kij i tak będzie "leciał na pysk", więc nie polecam dobierania większego młynka w tym celu. Mniejszy kołowrotek i doważenie dolnika przyniesie znacznie lepszy rezultat.

Jeśli chcesz szybko i bezinwazyjnie wyważyć kijek to lameta ołowiowa, zwykle ok. 10g, oraz taśma izolacyjna załatwią sprawę.

Jeśli chcesz trwale i estetycznie to każdy rodbuilder ogarnie tego typu wyważenie kapsla.

Dodatkowo, do takiego zastosowania o jakim piszesz lżejszy kolowrotek będzie znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu, a wszystkie nowoczesne konstrukcje jak Daiwa BG, Stradic FL czy ich podobizny są wystarczająco trwałe i ogólnie godne polecenia.

Po więcej informacji na temat wyważenia zerknij sobie tu: http://jerkbait.pl/topic/136314-microflex-vs-chubster/page-2

Edytowane przez kineret
  • Like 3

Wierzę, że kiedyś słowo "wyważanie" zostanie wyparte przez określenie "dopasowanie", ale długa droga do tego, bo nadal wielka jest wiara w magiczną moc ciężaru podczepionego w punkcie podparcia, który jakoby niweluje moment zginający. Ale jak kto lubi, bo na tym polega ta gra. 

• Like 1

Jasne, kolega pisał o wyważeniu (czyli prościej mówiąc dźwigni), ale dopasowanie wielkości młynka rónież jest bardzo istotne.

Kiedyś nie było aż takiego wyboru, ale gdyby mi to ktoś podpowiedział dziesięć lat temu to byłbym mu wdzięczny.

Duży młynek, oprócz tego że jest mocny, mocarny, mocarz, ma pancerne bebechy jak ruski czołg, stopkę full metal, którą nie złamie już żaden sum i duuużą pojemną szpulę, która pomieści koniecznie trzysta metrów mocnej plecionku linku, czekając na ten wymarzony odjazd (którego nota bene i tak nie będzie się dało zatrzymać) jest przy tym ciężki, bardziej męczy rękę i wcale nie rzuca dalej.

Mały kołowrotek dobrej klasy jest lżejszy, praktyczniejszy i do "normalnych" zestawów <30g w rodzimych warunkach sprawdzi się wyśmienicie. Warto zweryfikować poglądy ;)

• Like 1

Dzięki za wszystkie sugestie.

Przespałem się z tematem i jednak przy mojej planowanej intensywności łowienia (może kilkanaście razy w roku nad wodą i raczej nie od rana do wieczora, tylko po kilka godzin), chyba odpuszczę sobie Stradica i będę celował trochę niżej. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale na celowniku wstępnie namierzone mam:

1) Shimano Ultegra 2500 FB (240 g) - jednak biorąc pod uwagę to, że mam już jedną Ultegrę 2500 (kupioną 2 lata temu pod kijek jigowy), chciałbym może spróbować jakiś inny model.

2) Daiwa BG 2500 (265 g) - chociaż to schodzący model i raczej ciężko będzie go znaleźć w Białymstoku do obejrzenia, a kupna w necie trochę się boję, wolałbym wcześniej obejrzeć młynek. Wiem, że można w razie czego zwrócić, ale szkoda mi po prostu czasu i nerwów.

3) Daiwa Legalis LT 4000C (240 g) - tak, mam świadomość, że to trochę niższa półka niż 2 powyżej i jednocześnie większy rozmiar, ale waży tyle samo, co Ultegra 2500 i na sucho zrobił na mnie naprawdę dobre wrażenie.

4) Ewentualnie trochę lżejsze i mniejsze Daiwa Legalis LT 3000D-C (215 g) lub Daiwa Legalis LT 2500D (205 g).

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Edytowane przez bzman

Daiwa bg 2500 posiadam od dwóch lat z plecionka pp 16mm, posiada tylko jedną szpule, są do kupienia ale ich cena woła o pomste do nieba. Złego słowa nie powiem, najpierw sparowana z kijem 220/23g 113g teraz z kijem 230/32g 107g. Mam też z pp 14mm, jakie było moje zdziwienie gdy podczas zrywania przynęty z zaczepu pękła plecionka nie kij (wiem to było ryzykowne nie potrzebne) plecionka pewnie była uszkodzona lub węzeł nie odpowiedni.

Edytowane przez Mirek*

Byłem z moim Beastmasterem fx 240 ml 5-21 pod przymiarkę Daiwy Legalis LT 4000C. I z tym kijem jednak to nie to. Nie ma tragedii oczywiście i wielu osobom takie zestawienie może przypasować. Ale wg mnie czuć pewien dysonans między kijem a młynkiem, wiem że Beastmaster to średnia półka, ale Legalis, mimo, że robi dobre wrażenie solo, po dopięciu do kija jakoś mi nie pasuje do Beastmastera. Dlatego też nie próbowałem mniejszych rozmiarów Legalisa.

Także zdecyduję się chyba na Daiwę BG 2500. Możecie polecić jakiś sklep godny zaufania?

https://www.google.com/search?q=daiwa+bg+2500&sxsrf=ALeKk03kT2TRL3SCwlvyH4RM4xv70c_b5Q:1599236756507&source=lnms&tbm=shop&sa=X&ved=2ahUKEwi8sqGW9c_rAhWPBRAIHawFAhIQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1280&bih=733

Edytowane przez bzman