Skocz do zawartości

kij Jig & Jerk 70 Cast - rady szukam

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono :D

Poczytałem już sobie forum, nie za dużo ale na tyle że coś tam świta w głowie i może nie będziecie krzyczeć

Ostatnio sobie troszkę połowiłem sliderami, nawet sukcesiki były jak dla mnie (w piątek szczupły 6kg 92cm, a i wcześniej kilka mniejszych).

A że wędzisko mam delikatne do 20g, to zaczęło mnie ograniczać z gramaturą przynęt. Teraz max wyrzucałem 21g i już miałem obawy i nie czułem komfortu rzutu.

W trakcie lektury forum i wujka Google zainteresował mnie kij

Dragon Guide Select Jig & Jerk 70 Cast

i

Dragon Guide Select Reno Kiler

Wiem wiem, pierwszy to pod multik, drugi stała szpula.

A z racji że nie mam kręciołka ani takiego ani takiego o odpowiedniej mocy do któregoś z kijów to jest gotów spróbować nauczyć się obsługi multiplikatora.

Jig & Jerk 70 Cast - nie wiem jaką długość wybrać, łowie z łodzi. obecny mój kij 2,4m i mi bardzo pasuje. To może 2,13m bo najbliżej mojego jest.

Do tego trzeba jakiś multiplikator - a tu jestem zielony jak trawka obecna. Czytałem coś o modelach Abu, Daiwa - ale który wybrać do tego kija to nie wiem. Raczej ma być nisko profilowy. Proszę o radę.

Reno Kiler - tu wyboru długości nie ma, tylko jakiś stało szpulowy dobrać - tylko jakoś 42g to mało, ale czytałem że spokojnie można do chyba 50% więcej rzucać.

Plecionkę już mam PP 30 lb.

Chciałbym też wykorzystać któryś z kijów do opadu na mętnookiego.

Ale nie wiem czy to dobry pomysł przy takiej mocy.

Jednego i drugiego kija nie mam gdzie pomacać, wiec pozostaje mi Wasza opinia. Poza tym zaciekawił mnie ten rezonans, chciałbym to poczuć. Zakup będzie przez net.

Inne propozycje chętnie poznam również

Siemasz.

Co do kijków. Cała linia Guide Select to Xfasty(spiny i casty)- czy to dobry wybór do jerkowania? Co kto lubi...Głębiej pracującym wędziskiem łatwo katapultuje się wabiki, z reguły również te poniżej dolnej granicy cw. opisanego na blanku, dobrze amortyzują zrywy szalejącego szczupaka. Sam rzut dzięki łatwo ładującemu się wędzisku jest bardzo przyjemny w wykonaniu- płynny wymach i leeeeeeeci :D Lubię szybkie szpady, ale do casta w podanej przez Ciebie gramaturze używanych przynęt mam wędzisko cieplejsze-(Rozemeijer Gentle Jerk 30-60) do tego podpięta Daiwa Procaster Rojo 100HL i szczerze mówiąc, ten dość niskobudżetowy zestaw(jak na to co można wydać, jak się tylko chce i ma ) w zupełności zaspokaja moje potrzeby wśród wabików 20-65(70)g...Rozemejiera ciężko już dostać, teraz podobną charakterystyką wykazują się ponoć kije I.T.T . Co do multików, to w tym cw. sporo niskoprofilowców da radę- Daiwa Procaster, Procaster Rojo, Curado 201, Abu Revo S i jeszcze by się pewnie z kilka znalazło :D

Co do godzenia jerkówki z kijem pod sandały- wg mnie to nie do końca idzie w parze...Chyba, że bardzo ciężki kogut i agresywne podbicie, ale do tego by właśnie taki sztywniejszy kij się nadał..

Pozdrawiam

Kamil

Różne wprawdzie są szkoły, ale moim zdaniem do jerkowania jeno multik się nadaje B) :

- znacznie wygodniej trzyma się przy jerkowaniu kij z multiplikatorem.

- poza tym z multiplikatora dużo przyjemniej rzuca się kilkudziesięciogramowymi plombami.

W kwestii długości - ja jestem wyznawcą krótkich jerkówek. Moja (mam jedną, bo zbyt rzadko ją łowię, żeby był sens mnożyć) ma 1,80 m. Zrobiłem ją właśnie pod multika, choć nie miałem wcześniej z takimi kręciołkami do czynienia. Natomiast miałem okazję łowić na Slidera i inne jerki kijem 2,25 pod stałą szpulę. Mocą i sztywnością kij radę dawał, ale poza tym - do kitu :huh:

Z kolei jak pierwszy raz użyłem swego kija (już odpowiedniej długości) z multikiem, to wiedziałem, że strzał to był w 10.

Pzdr,

Fatso

Dzięki za zainteresowanie.

Jedno postanowione, zostaje przy multiku i w tym kierunku będę drążył temat.

Proponowane przez Was kije są raczej mało dostępne, pozostaje mi więc aktualna oferta rynkowa.

Na chwilę obecną raczej 70-80g wyrzutu nie przekroczę, a lżejszymi też chce porzucać takie około 20g. Znalazłem właśnie taki kij

Jaxon G Virtuoso Jerk Cast 195 20-80g http://allegro.pl/jaxon-g-virtuoso-jerk-cast-195-20-80g-i238 1795167.html

zna go ktoś?

Kamilu z I.T.T. co mnie zainteresował gramaturą to http://www.ravenfishing.pl/pl/product/drapiezniki/1821_spinn ingi/i_t_t_bertus/provoker_rods/itt624/# no ale niedostępny.

Może będzie za jakiś czas :D Dostępny jest np. 40-80g 1,9m w jednoskładzie...W tej chwili nabywając kijek w takiej kwocie, raczej celowałbym w coś takiego..

A czy ten Jaxon rzeczywiście swobodnie pogodzi 20-80g?...to już by trzeba zapytać jakiegoś usera ww...

Pozdrawiam

Kamil

Ale jaki będzie komfort rzucania np 20g przynętą i plecionka 30lb, jeśli bat zaczyna się od 40, tu mam dylemat.

Dlatego pytałem o tego Jaxona.

Na pewno będzie to łatwiej osiągalne ciepłym kijaszkiem :D Próbując kiedyś swojego Roze, dawał radę posłać przynęty sporo poniżej dolnego cw. opisanego na blanku, jednak oczywiście tu mowa o wabikach lotnych- niewielkie jerki itp. i takowe wymagają większej uwagi rzucającego, kontroli kciukiem szpulki, a w razie podmuchów wiatru są dużo bardziej podatne na powstawanie tzw. brody na multiku..