Skocz do zawartości
  • 0

Zakup łodzi w Rosji (w tym Volzhanka 50 Fish z silnikiem Yamaha F70)

rgmm

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do niedawna byly ogloszenia tych łodzi chyba z Kołobrzegu,https://m.olx.pl/oferta/vboats-volzhanka-46-fish-aluminiowa-lodz-wedkarska-CID767-IDAtTYp.html, dealer był też w Niemczech. Tu sa kontakty dzień kupić http://pl.vboats.pro/where-to-buy/

Patrzyłem zimą na te łodzie, cena  w Rosji była ok 13k na nasze za podstawkę - u Niemców po przeliczeniu 28k. U nas- ceny były na to 49999 za lekko wzbogaconą wersję. Rozumiem cło, vat- choć nie wiem ile wynosi opłata celna za łodzie ale nasi przeginają. 

• 0

Patrzyłem zimą na te łodzie, cena  w Rosji była ok 13k na nasze za podstawkę - u Niemców po przeliczeniu 28k. U nas- ceny były na to 49999 za lekko wzbogaconą wersję. Rozumiem cło, vat- choć nie wiem ile wynosi opłata celna za łodzie ale nasi przeginają. 

Cło 1,7 % + vat 23% liczony od ceny zakupu + koszt transportu. Ale jest jeden haczyk. Jak ma być na legalu to łódkę trzeba jeszcze certyfikować na rynek UE a to koszt około 2500 pln netto

Edytowane przez sero1975

• 0

Daj proszę znac,jak Ci się uda. Pytanie również, czy można zawnioskować o zwrot rosyjskiego VAT po wywozie. To chyba 18 proc

Wydaje mi się że jak odzyskasz vat z rosji 18 to w Polsce i tak go dopłacisz 23

Ajesli nie odzyskasz to te 4 procent różnicy będziesz musiał dopłacić ale tego nie jestem pewien musisz sprawdzić.

• 0

VAT w Polsce to 23% płaci się go w całości. Przed naliczeniem vatu produkt podlega ocleniu. Czy na dany towar jest cło można sprawdzić w Isztar4.

https://ext-isztar4-test.mf.gov.pl/taryfa_celna/GoodsIndexAlpha

https://www.suwalki24.pl/mobile/article/3,zakupy-w-rosji-ze-zwrotem-vat-licza-na-wieksza-sprzedaz-i-naplyw-turystow

post-69772-0-93243600-1603005459_thumb.jpg

post-69772-0-53588600-1603005467_thumb.jpg

Edytowane przez GrzesM

• 0

To jest jasne. Ale po odzyskaniu vatu rosyjskiego, cena jest bardzo atrakcyjna. Pytania są tylko dwa.

1,Czy któryś z Kolegów ma doświadczenie z importem ze Wschodu i może podpowiedziec ewentualnie pomoc sprowadzić

2 i rzecz dużo prostrza Czy ktos, kto zna rosyjski może napisac, jakie są opinie na forach rosyjskich i youtube

• 0

Cześć wszystkim. Czy jest na forum osoba, która potrafi odpowiedzieć na następujące pytania:

1. Czy łódź sprowadzona z Rosji wymaga certyfikatu CE?

2. Czy trzeba zmieniać jej miejsce rejestracji na Polskę? Jeśli nie to odchodzi koszt CE.

3. Jakie są opłaty w związku z przekroczeniem granicy? Jakieś cła, podatki itp.

Pojawiła się opcja sprowadzenia łodzi z Rosji i szukam informacji na temat formalności.

Macie może jakieś modele łodzi aluminiowych zza wschodniej granicy godne polecenia? W tym tygodniu powinienem mieć wycenę jakiegoś jednego modelu Quicksilver z dostawą do Polski i wtedy można będzie porównać ceny.

Pytanie tylko o formalności przy przekraczaniu granicy. Za wszystkie info dziękuję. Pozdrawiam

Edytowane przez dante

• 0

Nie ma znaczenia czy prywatnie czy na firmę. CE będziesz musiał wyrobić a to koszt ok. 2500 pln i w/w myto zapłacić .

Nie będzie musiał, o ile producent o to zadbał. Trzeba odpytać czy mają, jak eksportują do UE to pewnie tak.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie będzie musiał, o ile producent o to zadbał. Trzeba odpytać czy mają, jak eksportują do UE to pewnie tak.

Absolutnie masz racje . Trzeba dopytać u producenta czy ma . Pamiętajcie ze do odprawy celnej trzeba tez mieć CE w wersji papierowej czyli Declaration of Comformity oraz znak CE umieszczony na łódce .

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sero1975