Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator Litowy Li ion

mattor

Pytanie

Cześć, pytanko do was czy ktoś uzywał akumulatorów litowych Li ion ? Chciałbym taki zakupić i poznać wasze opinie. Konkretnie myśle o tym modelu : 
https://www.sonarsklep.pl/akumulator-litowy-li-ion-3s-85ah-12v-bms-p-2093.html 
Pierwszy pytanie co o tym konkretnym sądzicie, kolejne 3S czy 4S do silnika elektrycznego?
Z góry dzięki za wszystkie odpoweidzi 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lepiej doloz do lifepo4 80ah, za podobną cenę będziesz miał bezpieczniejsze rozwiązanie.

1600zl to tylko Aku do tego i tak musisz kupić ładowarkę więc wyjdzie pewnie min 1900 lub więcej.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

popatrz uwaznie na ta ch-ke liion napiecie wzgledem czasu dla pakietu 3s. Po 1h masz napiecie ponizej 11V... niewykorzystasz pelenej pojemnosci pakietu dla konfiguracji 3s liion , 4s liion bedzie mial zbyt wysokie napiecie... zamiennikiem 12v kwasa jest lifepo4  badz LTO

• 0

A ja marnego słowa na swojego litowca 3 S nie powiem. Do ładowania używam tej ładowarki.

https://www.sonarsklep.pl/ladowarka-akumulatorow-litowych-li-ion-li-poly-3s-12a-12-6v-p-2089.html

110 Ah, pływam na nim spokojnie cały dzień, waży coś lekko ponad 8kg.

Cóż chcieć więcej.

• 0

Pływasz , ale nie jesteś w stanie wykorzystać go w całości a w 60-70% max, na cały dzień spokojnego pkywania wystarczy 50-70ah bez problemu

No ale cena mojego też zbliżona do  lifepo4 80ah, waga niższa, zapakowany w zgrabnej walizeczce.

Fakt, że może mniej bezpieczny, ale komórkę noszę w kieszeni i o jajka się nie boję :) .

• 0

Wybuchające lifepo4 to chyba rzadkość a lion można zobaczyć dość często robiące boom...

Masa mojego Aku to 12.5 kg przy 100ah, jeśli przy cenie 2450zl z ładowarką 20A przeżyje chociaż 1000 cykli to będę mega zadowolony.

Edytowane przez mathew.stepnicki

• 0

Ceny są spoko, popatrz w ten sposób kupujesz żel czy kwas za 500-900zl i szlak go trafia po 3 latach.

Przy lifepo4 masz pewność min 1000 cykli czyli 3-4 krotność zwykłego pb....

Ceny lifepo są adekwatne do produktu - poza PL.

U nas niestety wciąż +50 do 70 %.

Rozumiem opłaty i inne koszty.

Jednak ta cena i tak jest liczona od cen detalicznych w Chinach i u nas.

Przy zakupie wiekszej ilości, lub jeszcze lepiej zakupie materiałów i samodzielne zlutowanie i wsadzenie w opakowanie ogniw - cena powinna spasc dużo.

Żałuję, bo chętnie wziąłbym taką 80 lifepo u nas na miejscu.

• 0

To chyba malo rozumiesz badz wiesz o kosztach... bo prócz VAT i cla , jest jeszcze transport, obsługa celna , koszty utylizacji + opłaty eklogiczne , magazynowanie, gwarnacja, umowy śmieciowe. Powysyłaj zapytania na alibabie, bądź gdziekolwiek na rynkach hurtowych o ceny wraz z transportem, dodaj cala obsługę formalna i się zdziwisz ...

• 0

Cześć, pytanko do was czy ktoś uzywał akumulatorów litowych Li ion ? Chciałbym taki zakupić i poznać wasze opinie. Konkretnie myśle o tym modelu : 

https://www.sonarsklep.pl/akumulator-litowy-li-ion-3s-85ah-12v-bms-p-2093.html 

Pierwszy pytanie co o tym konkretnym sądzicie, kolejne 3S czy 4S do silnika elektrycznego?

Z góry dzięki za wszystkie odpoweidzi 

Tutaj masz wątek o LiIon.

http://jerkbait.pl/topic/139552-pakiet-akumulator%C3%B3w-li-ion-18650-na-%C5%82%C3%B3dk%C4%99/

Także mam taki własnej konstrukcji 4s 20P i spisuje się znakomicie.

Polecam 4s ale z zewnętrznym maksymizerem (Regulatorem obrotów PWM)  Silnik możne nie wytrzymać 16,8 V.

Polecam tez użycie  miernika pracy i mocy.

Także mam zamiar kupić lub złożyć LiFePo4.

• 0

No to dolicz sobie jeszcze koszty celne a to masz jak w banku przy takiej przesyłce. Cena robi się już nie zbyt atrakcyjna.

To lepiej kupić nieco mniejsze aku w Polsce.

W jednym z moich postów podałem nie dawno przepis na dość "tanie" aku. Niestety promocje już się skończyły.

• 0

Ceny są spoko, popatrz w ten sposób kupujesz żel czy kwas za 500-900zl i szlak go trafia po 3 latach.

Przy lifepo4 masz pewność min 1000 cykli czyli 3-4 krotność zwykłego pb....

Nie wiem z kąd taka opinia o żelowych. Mam 100Ah żel już 5 lat , żadnych objawów zużycia. Moi znajpmi także chwalą. Z tego , co czytam za jeden Lifepo4 można kupić 2-3 żelowe. Chyba to przerost formy nad treścią Edytowane przez sum23

• 0

Z cłem vatem i ładowarką 2000zł, To jest co najmniej 30% taniej. U nas sam aku 2900 + skrzynka to się robi 3000zł+ ładowatka 350zł i dostawa to 3400. Różnica na tyle duża że warto jednak kupić za granicą.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski