Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie akumulatorów AGM

gryzon

Pytanie

Witam wszystkich.

Posiadam dwa akumulatory AGM 12v oba 70ah, tej samej firmy zakupione w tym syn czasie, pracują jako zasilanie 24v. Teraz pytanie czy skoro pracują razem jako 24v to lepiej je razem ładować ładowarką 24v czy każdego z osobna? Ładowarka to Bosch C7. Co będzie korzystniejsze? Wiadomo, że przy ładowaniu z osobna trzeba pilnować aby naładować jeden później drugi, przy ładowaniu 24voltami podpinam dwa na raz i zapominam, że któryś nie jest ładowany. Co lepsze?

Dziękuję za pomoc.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moim skromnym zdaniem akumulatory powinny być ładowane osobno (różnice w stanie akumulatorów).

Jak sądzicie, czy sensowne jest ciągłe podłączenie akumulatora agm lub zwykłego kwasiaka pod ładowarkę dedykowaną do takiego rodzaju ładowania?

• 0

Moim skromnym zdaniem akumulatory powinny być ładowane osobno (różnice w stanie akumulatorów).

Nie ma znaczenia. Aku kwasowe ma naturalną zdolność do balansowania cel połączonych szeregowo. Jak się któraś posypie, to czy będzie ładował oba czy pojedyńczo to żadna różnica.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Cześć.

Kupiłem Aku Exide Dual AGM EP900 900Wh 100Ah 720A 12V. Tyle spisałem heheh . Mam ładowarke Minn Koty MK105PE do ładowania minnkotowskiej setki. Czy mogę ładowac exide tym? Czy lepiej coś kupić innego. Prośba o info.

Niestety musisz kupić ładowarkę która obsłuży AGM. Ta MINN KOTA obsługuje tylko aku kwasowe. Do AGM ma za niskie napięcie.

Oczywiście awaryjnie naładujesz, nic sie nie stanie. Ale nie uzyskasz pełnego naładowania.