Skocz do zawartości

Morskie jigowanie

wizard

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kijek, który jest do tego stworzony ale jako, że ma już swoje lata to nie sądzę abyś go odnalazł w necie (?)

Balzer Matrix MX-9.  270cm   35-300gr (rzucałem 200 bez problemu). Ostatnie 25cm szczytu to bardzo mocna i szybka wklejka. Zbrojony pod multik choć uchwyt bez pazura. Od stopki do końca dolnika 48cm. 11 przelotek + szczytowa. Wszystkie przelotki dwu stopkowe.  Waga 266gr.

Nigdy nie spotkałem się z inną, podobną konstrukcją.

Ja stosowałem na wodach słodkich do trollingu. Szczyt niesamowicie pokazuje pracę przynęty jak i kontakty z dnem, zielskiem i oczywiście rybą.

Jak zainteresowany to zapraszam na priv

PS Tak się wpatruję w ten szczyt i wydaje mi się, że to jednak nie jest wklejka

Edytowane przez BOB

"u mnie" rzadko sie uzywa takie dlugie kije (nie widzialem tez by ktos pilkerami rzucal z lodzi) i wiekszosc wedek bedzie miala 210-240 w klasie ca 20-30lbs (ew 30-50lbs jak duze ryby w ew wrakach). zdazaja sie wedki (jak BOB napisal - np kolega ma jakas polska taka i savage robi 3 sklada nordic big game), ktore maja albo bardzo mocna wklejke albo wrecz 2 rozne szczytowki w kpl. Ja osobiscie przynety do 250g ogarniam kijem shimano vengance (kij jest 1+1) 20-30lbs - kiedys sprawdzalem ile ten kij rzuci bo chcialem go uzywacv do ciezkich przynet typu 30cm real trout i bodaj w okolicach 400g jesz cze lecialo. Mam tez kij 2.4 abu garcia diamond crest o cw 120g - o ile do jigowania pilkerem 100-200g i lowienia makreli to sie nadaje to juz na wrakach albo w miejscach gdzie trzeba przekroczyc 300g juz go brakuje.

Proponuje sprawdzic wedki przed kupnem. Do trola za sumami uzywalem kilku wedek morskich i o ile savage gear nordic big game 30-50lbs? (to lzejsze combo) oraz penn powerstixx 20-30lbs byly ok (i wiezac koledze penn powerstixx 30-50lbs tez). To juz mocniejszy big game (60-70lbs?) nawet z mieksza koncowka byl za sztywny by poczuc prace woblera w trolu. Wiem, ze nie bedziesz trolowal ja tylko pisze, ze niektore wedki moge byc za palowate. PS nie wiem jaki kaliber tego dorsza i czerniaka  - bo do ryb jakie ja lowie przy brzegu na pilkery (rybki powiedzmy do 50-60cm lowione po jednej na raz dorsza i rdzawce) zwykly spinning styka spokojnie.

I wlasnie tu jest maly problem bo oprocz jigowania ,  kij tez bede chcial uzywac do trolowania . Dorsze jakie lowie to przewaznie powyzej 10 kg , a z czarniakami to juz roznie jest . Wg mnie kij 20-30 lb bylby super , ale warto przed zakupem  podpytac doswiadczonych kolegow po kiju 

Od 12 lat jeżdżę do Norwegii i trochę wedzisk przez moje ręce przeszło . Były customy i seryjniaki . Do przynęt o których piszesz najbardziej przypadł mi do gustu i od 3 lat używam wedki Dragon X-Treme H.D. do 300gram. Podpięty mam do niego Multik Avet SX .Na tym kiju dorsz 19 kg wyjechał bez większego problemu .Niestety w trollingu się nie sprawdzi bo ma długość 198 cm.

Edytowane przez pe-te-ro

• 3 miesiące temu...