Skocz do zawartości
  • 0

Pompka elektr do pontonu BRAVO

Guzu

Pytanie

Witam

Wiem, ze pare osob uzywa pompek elektrycznych marki BRAVO.

W Tokarexie jest spory wybor tego typu urzadzen.

czy ktos mial stycznosc z tym modelem ?

.

BP12 BRAVO sie nazywa.

Cena (tu w Hiszpanii) to 90 €. Czyli taniej niz BST w Tokarexie...

Dziekuje za wszelkie komentarze i opinie

Pozdrawiam

Guzu

post-16-1348917265,1593_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Taniej ale też wolniej, 150L/min kontra 450L/min, wybór należy do Ciebie.

Wlasnie z tymi predkosciami to nie mam jasnosci.

Wg jednych stron jest podawana max wydajnosc pompy (samego agregatu) : czyli 450 l na min.

W innych miejscach podaja przepustowosc weza na poziomie 200.

To o BST mowie teraz...

• 0

• 0

Poszukałem trochę i we wszystkich sklepach/aukcjach jest mowa o 150/160 L/min w niektórych też piszą że to piston rate więc wydajność tłokowa. Lepiej się dowiedz czy nie jest to przypadkiem pompka bez dmuchawy bo można się naciąć.

Pompki z serii BST mają 150L/min wydajności tłokowej ale też 450L/min z dmuchawy do wstępnego pompowania.

Edit, Drozdo mnie wyprzedził ;]

• 0

A mnie sie na razie rozkraczyla i to ta rewelacyjna. Rozkrecilem i jest tam niestety sporo deliktnej elektroniki.

Rozwaze kupno dodatkowo czegos prostego z supermarketu...

Gumo

Rozkraczyla skutecznie ? czy juz dziala z powrotem ?

co jej sie stalo ?

• 0

Jak ja szukałem w Polsce to nie było za bardzo wyboru. BST używa dożo ludzi i ja chwalą. Ja sie kierowałem przede wszystkim brakiem awaryjności nie prędkością pompowania bo 5 minut więcej czy mniej to mi różnicy nie robi. Cena nie jest niska za czym mam nadzieje idzie jakość wykonania.

Jak sie ja zamoczy to pewnie elektronika padnie, ale tak jest ze wszystkimi układami elektrycznymi które dostana wody.

Dla mnie kolejnym plusem było ze nie spotyka się zbyt zbyt często tych pompek używanych na aukcjach internetowych, co świadczy ze ludzie ich się nie pozbywają.

• 0

Ja mowilem o zalaniu fabrycznym (Żywicą) - nieraz tak sie rozwiazuje elementy elektroniczne (np. w celu zeby nikt nie doszedl co tam jest w srodku tylko wyslal do serwisu).

Nie zas o zalaniu wodnym bo to wiadomo jak dziala na wszelka elektryke/elektronike....

Gumo

• 0

Czy ktoś ma z tą pompką jakieś doświadczenia? Czy bez problemu napompuje ponton 3.20 do zalecanego ciśnienia?

wujek

Tak i to nawet spokojnie 2 szt. takich pontonów (a nawet nieco większych) na naładowanym akumulatorze.

PS. Jak masz ładowarkę do echosondy do możesz sobie odpuścić zakup osobnej ładowarki do BST. W BST jest akumulator żelowy 7Ah.

• 0

Pompka sprawdzona.

Ponton (Zodiac Zoom 380) napompowala dosc szybko.

Producent plywadla zaleca max 3.4 PSI. Ustawilem 3.3 na pompce i gdy odbijala to plywaki byly prawie twarde. Takze trzeba ostatki dopompowac recznie...czy tez ustawic na pompce wiecej niz zaleca producent pontonu ?

Ta Bravo HP ma zakres do 7 PSI (do airmat)

Macie Panowie jakies doswiadczenie ?

• 0

Kiedyś kupiłem zwykłą BST12 150 l/s, chodziła latami i do dziś działa, potem kupiłem BST HP, była 5 razy w serwisie, nigdy nie wytrzymała więcej niż 4-5 napompowań, psuło się wszystko, cała batalia walki z firmą Potonik.pl zakończona zlaniem klienta. Kupiłem BTP 12 z wyświetlaczem w DE (w promocji), chodzi drugi sezon bezawaryjnie.

Spokojnie możesz przekroczyć zalecane ciśnienie o 0,1-0,2 bar, z doświadczenia wiem, że te pompki odbijają raczej wcześniej niż później, dodatkowo jak włożysz do chłodniejszej wody o kilka stopni niż powietrze to momentalnie spadnie ciśnienie.

• 0

Kiedyś kupiłem zwykłą BST12 150 l/s, chodziła latami i do dziś działa, potem kupiłem BST HP, była 5 razy w serwisie, nigdy nie wytrzymała więcej niż 4-5 napompowań, psuło się wszystko, cała batalia walki z firmą Potonik.pl zakończona zlaniem klienta. Kupiłem BTP 12 z wyświetlaczem w DE (w promocji), chodzi drugi sezon bezawaryjnie.

Spokojnie możesz przekroczyć zalecane ciśnienie o 0,1-0,2 bar, z doświadczenia wiem, że te pompki odbijają raczej wcześniej niż później, dodatkowo jak włożysz do chłodniejszej wody o kilka stopni niż powietrze to momentalnie spadnie ciśnienie.

Dzieki

• 0

W Zodiac'ach przepony pomiędzy komorami mają dość dużą powierzchnię, lepiej jest pompować komory po kolei do około 80% zalecanego ciśnienia, a potem jeszcze raz na max, przez co nie nadwyrężasz zgrzewu wewnętrznej przepony (do czasu wyrównania ciśnień)- nie pompować na max jednej komory przy pustej kolejnej - może trochę zamieszałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś :D

Tak mi radzili niemcy i chyba się to sprawdza. (może mieli takie reklamacje)

ps. teraz zobaczyłem, że w barach jednego 0 mi zabrakło :D

• 0

W Zodiac'ach przepony pomiędzy komorami mają dość dużą powierzchnię, lepiej jest pompować komory po kolei do około 80% zalecanego ciśnienia, a potem jeszcze raz na max, przez co nie nadwyrężasz zgrzewu wewnętrznej przepony (do czasu wyrównania ciśnień)- nie pompować na max jednej komory przy pustej kolejnej - może trochę zamieszałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś :D

Tak mi radzili niemcy i chyba się to sprawdza. (może mieli takie reklamacje)

ps. teraz zobaczyłem, że w barach jednego 0 mi zabrakło :D

Tak. W instrukcji kilkukrotnie jest podkreslane by pompowac wszystkie komory sukcesywnie.