Skocz do zawartości

Plecionka zahacza o przelotki = odstrzał przynęty.

mariusz-net

Rekomendowane odpowiedzi

Na ostatnim wypadzie 2 razy zdarzyło się, że plecionka owineła się o przelotkę przy rzucie i w efekcie przynęta odstrzelona. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów. Sprzęt SG Finezze 250 (5-21) + red arc 10300. Może przynęta ciut za ciężka? Zdażyło się komuś coś podobnego? Jakieś patenty? Na co zwrócić uwagę?

patent sprawdzony: załóż grubsza plecionkę, nie będzie odstrzału przy zatrzymaniu linki...

ewentualnie może masz za dużo plecionki na szpuli i za łatwo się odwija?

...może Ci się nie plecionka nie zawinęła, tylko przelotka jest pęknięta i tnie linkę przy naprężeniu. Kiedyś miałem taki przypadek. Wymiana szczytowej przelotki rozwiązała sprawę.

raczej nie to - byłyby straty przy zacięciu, a nie przy rzucie...

U mnie pęknięta przelotka powodowała odcięcie linki przy rzucie. Zakładanie grubszej linki to wg mnie żadne rozwiązanie. Jak sprzęt jest sprawny i masz technikę to przy wyrzucie 30g na pe0.2 jest możliwe (tylko nie ma sensu). Napisz jaka linka rzucasz i jakimi przynętami. A może po prostu masz starą postrzępioną linkę?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Ja obstawił bym zbyt dużą ilość plecionki na szpuli... musi spadać w trakcie rzutu i się plącze. Problem może wynikać pośrednio w związku z większą sztywnością obecnej plecionki bo rozumiem że to się dzieje na nowej lince?

Ew. może jest dodatkowo skrecona?

U mnie pęknięta przelotka powodowała odcięcie linki przy rzucie. Zakładanie grubszej linki to wg mnie żadne rozwiązanie. Jak sprzęt jest sprawny i masz technikę to przy wyrzucie 30g na pe0.2 jest możliwe (tylko nie ma sensu). Napisz jaka linka rzucasz i jakimi przynętami. A może po prostu masz starą postrzępioną linkę?

zwróć uwagę na opis problemu - plecionka owija się na przelotce - inaczej mówiąc blokuje się podczas rzutu i rwie w wyniku przeciążenia... tu nie ma przecięcia linki - plecionka urywa się z hukiem słyszalnym z daleka... 

jest kilka etapów:

- linka zbyt łatwo spada ze szpuli

- z luźnej linki tworzy się pętla

- petla owija się dookoła przelotki

- przynęta nadal leci i następuje gwałtowne zatrzymanie

- w rezultacie linka się urywa

co na to poradzisz:

możesz ograniczyć spadanie linki ze szpuli, wtedy nie będzie luzu z którego powstaje pętla - zmniejsz ilość linki na kołowrotku

możesz wymienić przelotki na takie gdzie pętla nie ma na czym się zatrzymać - ale takich chyba nie ma

możesz dac grubszą (znacznie) linkę - przy zatrzymaniu szarpnie i przynęta wpadnie do wody w połowie rzutu

Plecionka: Power Strike 20 lbs. Przynęty co poleciały: sg cannibal 12.5 + 5g, i relax 4L + 8g.

Ja obstawił bym zbyt dużą ilość plecionki na szpuli... musi spadać w trakcie rzutu i się plącze. Problem może wynikać pośrednio w związku z większą sztywnością obecnej plecionki bo rozumiem że to się dzieje na nowej lince?

Ew. może jest dodatkowo skrecona?

Plecionka stara więc na szpuli już jest jej mniej. Nic się nie zmieniło - dlatego zgłupiałem.

Skoro plecionka owija się na przelotce to jest po prostu skręcona - sam napisałeś ze stara, to i miała czas się skręcić. 

Jak zmienisz na świeżą i nie skręcisz przy nawijaniu to problem powinien być rozwiązany. 

chyba na to wygląda.   Możesz przed wymianą linki odciąć pierwszy, najbardziej skręcony odcinek linki i sprawdzić czy znów ci się plącze

Przy nowoczesnych typach zbrojenia tzw tunel często potrafi płatać różne figle.. podobnie jak nieprawidłowo nawinięta plecionka. Po zmieniającej się konstrukcji przelotek widać , że producenci i trendsetterzy zauważają ten problem.. 

... albo patrząc z punktu "budowniczego"  ;) ... może być , że ktoś spie.......ł  spacing ... :rolleyes:

- może pierwsza jest za blisko kołowrotka ,

- możne jest za mała w stosunku do szpuli kołowrotka ....

, tylko patrzeć jak za którymś razem wyrwie tą przelotkę lub uszkodzi ....

Sprzęt, kij raczej fabryczny o czym w pierwszym poście. Linka może być skręcona o czym już koledzy pisali z kilku powodów, ale przyczyną tego skręcenia może też być i kołowrotek, a konkretnie rolka prowadząca linkę. I jeśli dodatkowo było łowione np. na obrotowki to po szybkich oględzinach kija pod kątem uszkodzonych przelotek chwilę potem zacząłbym przeglądać kołowrotek.

Żadna tam wina za ciężkich przynęt. Finezzka, którą masz, to katapulta do miotania przynętami, która nie boi się wabików nawet w okolicach 30-35 gramów. Nie wiem, co trzeba zrobić, żeby w czasie rzutów owijać plecionką przelotki tego kija. Gdybym miał takie zadanie, to naprawdę nie wiedziałbym, co wykombinować, żeby tym konkretnym kijem odstrzeliwać przynęty. 

Ja widzę jedna możliwość - rzucanie pod silny wiatr... Ale jest to bardzo teoretyczna możliwość. A jak znam życie, złożyło się na to kilka elementów ????

Czytałem do końca i zastanawiałem się czy ktoś wspomni o wietrze :).

Mariusz przypomnij sobie czy na tym wypadzie miałeś wietrznie, zwłaszcza z boku. Tutaj jest fajnie wyjaśnione i udokumentowane jak taki wiatr sprzyja powstawaniu pętli na przelotkach

• Like 1

Czytałem do końca i zastanawiałem się czy ktoś wspomni o wietrze :).

Mariusz przypomnij sobie czy na tym wypadzie miałeś wietrznie, zwłaszcza z boku. Tutaj jest fajnie wyjaśnione i udokumentowane jak taki wiatr sprzyja powstawaniu pętli na przelotkach

https://youtu.be/X5pwWyI66BE

Wiatr był.

• 4 tygodnie później...

Witam. Ja jednak bym sprawdził przelotki. Nawet nie chodzi o pęknięta porcelanę. Wczoraj straciłem 4 kanibale. Znajomy zasugerował obejrzenie przelotek. Wędka Mikado 270, teleskop, przelotki czarne z jakiegoś tam kompozytu,plecionka z Alichin. W efekcie przedostatnią przelotkę tak wyszlifowało że plecionkę 0,18 cięło jak żyletką. To łatwo sprawdzić. Kawałek plecionki przełóż przez jedną przelotkę końcówki złóż razem i poprzesuwaj po przelotce w lewo i prawo.I tak z każdą. By było śmieszniej powiem jeszcze tyle że jak już zawiazałem 5 przypon z fluorocarbonu, zawiazałem agrafkę, uzbroilem kolejna gumę i cały zestaw buhhh za burtę zadowolony że to już koniec kłopotów;) zapomniałem tylko gumę zapiąć do agrafki;)