wsumierybak Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Witam,jako że to pierwszy cast głowię się nad doborem kija do obrotówek rozm. od #5 do #7, waga od 15 do 25g (w porywach do 30g), aglie na stojącą wodę do 2m (jak na foto).Z czasem chciałbym nimi wykonywać długie rzuty. Pytanie do doświadczonych operatorów podobnego sprzętu - biorąc pod uwagę przede wszystkim długość rzutu oraz wygodę połowu, możecie doradzić mi w przybliżeniu długość, cw i akcję? Rzucam okiem na poniższe:1. Dragon Flash XC40P LT Cast 25 Fast 213/6-25g2. Daiwa Powermesh Baitcast 210/10-42g (używka w dobrej cenie)3. Dragon Millenium CS Cast 213/10-35g4. Abu Garcia Wędka Venerate 802M Cast 243/12-32g5. Aby Garcia Venturi Casting 244/10-30g6. Berkley Cherryrwood HD Cast 210/10-35g Kij dłuższy czy krótszy? Pozdrawiam Edytowane 10 Września 2020 przez Greg Fish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Masz już jakieś doświadczenie spinningowe? Bo zasadniczo w spinie i cascie rodzaj kija dobiera się również biorąc pod uwagę rodzaj stosowanych przynęt. Chcesz stosować kije do 35gr masy wyrzutowej, stosując obrotówki nr 5 i 7 ? Co z tego, że ich waga jest zgodna z tym parametrem wędki ale ich charakterystyka pracy wymaga kija zdecydowanie mocniejszego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsumierybak Opublikowano 10 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Zgadza się. Łowię długo, lecz od zawsze stałoszpulowcami.Z łodzi pod te obrotówki #7 spasowałem swego czasu Fenwicka HMG GS 70H-F-2 (213/7-35g), do łowienia z brzegu mam zaś też starego Team Dragona 240/18-42g, który miota mi daleko wabikami 25-30g (cięższych obrotówek nie posiadam).Stosuję mocniejsze kołowrotki typu: Slammer 360, zauber 4000, ultegra pg4000... Ale, może po za pierwszym, szkoda mi ich zajechać po prostu...Liczę się ze skróceniem rzutów z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Ja mam do łowienia z brzegu między innymi na takie obrotówki kij PROREX XR BAITCAST CRANK 240/28-56gMi się sprawdza ale nie mam dużego porównania bo castem łowię drugi sezon.Kij jest fajny i zaczyna działać od 15 gr jak wabik jest lotny. Mocy do ciągania obrotówek mu nie brakuje. Używam do rozmiaru 5, większych nie mam. Pokazują się na OLX w cenie ok 300 pln używane ale i Allegro da się od czasu do czasu kupić nówkę za 400. Edytowane 10 Września 2020 przez MatB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsumierybak Opublikowano 10 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Dzięki MatB.Bob, nie chcę być niegrzeczny, ale.. odpowiedziałem na Twoje pytanie Dodasz może coś od siebie nt. długości kija do łowienia z brzegu?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Moze black savage 249 20-60 .Jak chcesz dalej rzucac lepiej dluzszy kij .A jeszcze lepiej dlugi spin .Moim zdaniem 30g to nie jest na tyle ciezka przyneta aby nie wygodnie rzucalo sie spinem a napewno rzucisz nim kilka metrow dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsumierybak Opublikowano 10 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Moze black savage 249 20-60 .Jak chcesz dalej rzucac lepiej dluzszy kij .A jeszcze lepiej dlugi spin .Moim zdaniem 30g to nie jest na tyle ciezka przyneta aby nie wygodnie rzucalo sie spinem a napewno rzucisz nim kilka metrow dalej .Dziękuję za odpowiedź.Odległości zwykłym spinem osiągam dobre. Szkoda mi po prostu zajechać kołowrotki tymi siódemkami. Stosując casta, liczę się ze skróceniem rzutów z brzegu. A na początku nawet z dużym skróceniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Dzięki MatB.Bob, nie chcę być niegrzeczny, ale.. odpowiedziałem na Twoje pytanie Dodasz może coś od siebie nt. długości kija do łowienia z brzegu?pzdrNie jesteś niegrzeczny. A ja napisałem tylko to co uznałem za najważniejsze...tym bardziej, że napisałeś, że masz spore doświadczenie w spinningu. Zależność długość kija - uzyskana odległość jest "oczywistą oczywistością" Edytowane 10 Września 2020 przez BOB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi