jerzy Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 nie dojdzie do użycia broni szpiegu go powali spojrzeniem spokojna spokojna, nie z takimi kryzysami sobie radziliśmy!!!reszta rozstrzygnie sie na peronie PKP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Kręciłem już (na sucho) tym multikiem. Cóż, chrzęści nieco plastikiem... Zainteresowały mnie Wasze refleksje nt. rynku (w tym i innych wątkach). Jako handlarz ponoszę zapewne współodpowiedzialność za ten stan rzeczy. Zły producent, zły dystrybutor, zły detalista, zły klient. Nie rozumiem w jaki sposób konsument czy nawet sprzedawca mogą wpłynąć na rynek, poprawę jakości sprzętu itd. Najbardziej mnie interesuje wytłumaczenie tego mechanizmu na przykładzie multików. Nie palę się np. do kolportowania tego konkretnego modelu Jaxona, ale jak widać po przebiegu podlinkowanej w pierwszym poście aukcji jakieś zainteresowanie tą nowością jest... Nie ma natomiast zainteresowania dystrybuowanym legalnie C3/ C4 czy nawet Okumą VS. Multiki te leżały u mnie miesiącami w magazynie (a miałem najniższą cenę w kraju; pozwala to ocenić wielkość rynku i jego znaczenie dla sprzedawcy). Rozumiem, że warto sobie sprowadzić osiągalny u nas sprzęt z USA czy Japonii (sam tak czasem robię...). Można to nawet nazywać walką z kręcącymi naszym rynkiem wędkarskim (ale co to obchodzi dystrybutorów już za bardzo nie wiem). Niektóre ceny ustalane są jednak poza granicami naszego kraju, np. taka decyzja Pure Fishing o podwyżce obowiązujących w Polsce cen na Ambassadeury. Cóż, na C3 zmniejszę marże do minimum i w detalu zdrożeje symbolicznie, ale mało kto kupi C4 za 500 zł, bo mało kto kupował go poprzednio za 430 zł. Nie ma popytu, nie będzie podaży (towaru nie będzie na bieżąco u dystrybutora, u taniego detalisty tylko na zamówienie). Na szczęście będzie można handlować Jaxonami po 150 zł i żywić nadzieję, że zafascynowani tą metodą nowicjusze, będą się z czasem przesiadać na kupowany w kraju markowy sprzęt i utrzymywanie oferty detalicznej z tego segmentu będzie się w ogóle kalkulowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Witaj Zewu A kiedy w końcu u Ciebie w sklepiku pokaże się chociażby info na temat Revo S'ki na lewą łapkę? - czekam i czekam (to tak poza głównym tematem tego wątku )Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Cześć Posiadam już cennik Abu na ten rok, ale znalazłem w nim błąd dotyczący właśnie Revo. Można się z niego jednak domyślić, że cena SX i STX będzie (przynajmniej u niektórych sprzedawców) niewiele wyższa niż kupno na ebay + przesyłka (i to bez cła). Revo S wypada dużo gorzej (na poziomie cenowym SX). Konkretniej napiszę, gdy będę miał poprawną wersję cennika przed oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Powracając do meritum, czyli nieszczęsnego tytułu tego wątku. W dniu wczorajszym miałem okazję własnoręcznie ocenić na targach w Poznaniu wykonanie jednej z wędek firmy Jaxon o nazwie Perseusz. Wziąłem pierszy lepszy kij z tej serii ze stoiska Jaxona (nic nie przebierałem, zdałem się na los) Poniżej przedstawiam listę moich uwag (kolejność bez znaczenia): - fatalnie dobrane i rozmieszczone przelotki, pierwsza przelotka w stosunku do reszty tak niska że aż zgroza. Miałem napisać że zły spacing ale termin fachowy spacing wydaje sie nadużyciem. Po prostu zero wyobraźni. - plastikowy uchwyt kołowrotka (nawet nie z najtanszego grafitu) - fatalnie wykonane omotki przelotek - na jednej sterczały jakieś nitki, strupy z lakieru - po odkreceniu foregripu, okazało się że metalowy pierscien który miał przykrywac zakonczenie uchwytu z pazurem - lata luzem na blanku ; miało to swoją dobrą stronę bo dzięki temu można było zobaczyc iz sam blank został wklejony krzywo do tulei uchwytu - wykończenie wędki niezwykle niechlujne: całość pochalapana w wielu miejscach lakierami i klejami: rekojesc, blank, nawet przelotki Chyba wystarczy. Nie bede sie wypowiadał o jakości użytych komponentów (przelotki, blank itp). Wg mojej oceny wędka którą obejrzałem wczoraj w żadnej mierze nie mogłaby być określona mianem hit. Nie mógłbym powiedzieć nawet że była to dobra wędka. Myślę, iż nie mógłbym również powiedzieć że była to przyzwoicie czy poprawnie wykonana wędka. Żeby nie być posądzonym o stronniczość, muszę zauważyć iż ogolnie jakość wędkowej ekspozycji, również innych firm, była na tegorocznych targach bardzo słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Mysle, ze to wazna informacja dla potencjalnych nabywcow... Skoro sprzet oferowany na Targach jest niskiej jakosci, gdzie nie wiadomo kto przyjdzie go ogladac i fotografowac, to czego mozna sie spodziewac w sklepach...? Smutne to, ze w dalszym ciagu poplaca takie podejscie...jak dla mnie to jawna kpina z odbiorcow.Przekonanie, ze kupia wszystko....i nie warto inwestowac i starac sie.... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @ Frikio normalnie Smerf Maruda jesteś. :D :D :D Zamiast dostrzegać pozytywy to doszukujesz się niedociągnięć. Chyba wystarczy. Nie bede sie wypowiadał o jakości użytych komponentów (przelotki, blank itp). Wg mojej oceny wędka którą obejrzałem wczoraj w żadnej mierze nie mogłaby być określona mianem hit. Nie mógłbym powiedzieć nawet że jest to dobra wędka. Myślę, iż nie mógłbym również powiedzieć że jest to przyzwoicie czy poprawnie wykonana wędka. Żeby nie być posądzonym o stronniczość, muszę zauważyć iż ogolnie jakość wędkowej ekspozycji, również innych firm, była na tegorocznych targach bardzo słaba. I jeszcze raz się zapytam, czy tak pisze optymista ?????To jest maruderstwo najwyższych lotów. !!!! To co zauważyłeś na targach - mam nadzieję, że wreszcie to producenci sprzętu zrozumieli, że wędkarstwo to nie sprzęciarstwo i przestali się tak bardzo starać i prześcigać w duperelach. A poza tym to gratuluję metody oceny multiplikatora za pomocą analizy wędki do której ewentualnie można go umocować.Ciekawe jak dalece taka metoda jest reprezentatywna ????Moim zdaniem to jest raczej wróżenie z fusów, a nie przedstawienie zalet i wad i nie ma nic wspólnego z rzetelną oceną, i obrazuje bardziej osobiste odczucia, niż analizę techniczną. :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Cezorator jesteś chyba jednym z nielicznych szczęśliwych użytkowników jaxona na tym forum, skoro ta firma ci pasuje to OK ale nie wmawiaj innym że jaxon produkuje super sprzęt, ponieważ jest to kłamstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Cezorator jesteś chyba jednym z nielicznych szczęśliwych użytkowników jaxona na tym forum, skoro ta firma ci pasuje to OK ale nie wmawiaj innym że jaxon produkuje super sprzęt, ponieważ jest to kłamstwoPo prostu nie mam preferencji jeśli chodzi o firmę - ot i wszystko.Nie jest to dla mnie takie ważne.Nie reklamuję sprzętu tej firmy i nie mam mam żadnych z nia powiązań.Ten sprzęt Jaxona, który posiadam jest dla mnie dobry, dlatego nie rozumiem uprzedzeń innych do wyrobów tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @Adasio, slusznie...tylko po co czas tracic na rzucanie grochem o sciane...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @Adasio, slusznie...tylko po co czas tracic na rzucanie grochem o sciane...Gumoracja już kiedyś była podobna debata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @Cezorator, masz racje - pisałem o wedce a nie o multiplikatrze. Watek o wedce Perseusz był gdzie indziej, chyba autorstwa Mifka, pomyliło mi sie - moge poprosić Remka zeby przeniosl tam moja wypowiedz jak chcesz ? O multiku nie bede sie wypowiadał. Czy zauwazylem jakies plusy w oglądanym Perseuszu? Tak. Zauwazyłem próbę użycia niskich przelotek jednostopkowych w szczytowej czesci kija. To było dobrze pomyślane ale co z tego, jak układ i dobór pozostalych przelotek calkowicie spaprał sprawę. Calosc jest tak mocna jak najslabsze ogniwo. To wszystko Moja wypowiedz nie dotyczy jak sugerujesz firmy, tylko konkretnego ezgemplarza wedki z serii Perseusz, jaki przypadkowo nawinął sie pod reke ze stojaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @Cezarator Czytając twoją odpowiedż na post Friko przypomniał mi się stary skecz wykorzystany w repertuarze kabaretu TEJ z Poznania. Kiedy robotnik poinformaował przełożonego, ze nie może pracować bo koło od ciężarówki odpadło, na co brygadzista odpowiada, że to świetny wynik bo aż trzy są dobre!!! Twoje wnioski były utrzymane w podobnej logice.Tak poważnie to na targach na żadnym kiju Jaxona nie było napisane wędka Cezaratora więc sam widzisz, że nie dano okazji do pozytywnej oceny tego produktupozd J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @ JerzyZ tą ciężarówka to nie jest dobry przykład, ponieważ tam odpadł, jeden elemet, a więc była zepsuta. Natomiast w wędzisku problem polegał podobno na złym doborze elementów i estetyce wykonanania, ale wędzisko jako takie było kompletne.Poza tym rzetelna ocena to podanie wad i zalet, a nie tylko wad przedmiotu. A poza tym @Jerzy czy na pawdę nie zauważyłeś, ze kilku userów ma uprzedzenia do firmy Jaxon ???? @CezaratorTak poważnie to na targach na żadnym kiju Jaxona nie było napisane wędka Cezaratora więc sam widzisz, że nie dano okazji do pozytywnej oceny tego produktupozd J Uf kamień mi spadł z serca, że jednak nie było.Nie wyraziłem zgody by swoją osobą promować którąś z wędek i jakby jakaś była tak opisana to było by marketingowe nadużycie. :D :D Dzięki za dobre wieśći. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 a co zrobic jesli nie ma zalet? Wymyslic pare na sile zeby bylo obiektywnie?Na to by wychodziło. Piszesz ze wedzisko było kompletne. To prawda, połamane nie było sorry ze nie przyszło mi do głowy żeby o tym wspomnieć. Nie wiem czemu przyjąłem za rzecz najzupełniej normalną że nie sprzedaje się wędek połamanych Chociaż gdyby była połamana, pewnie musiałbym się zastanowić czy to aby nie nowy model travela Kurcze, widac z tego ze w zadnej firmie wedkarskiej roboty nie znajde zwyczajnie nie nadaje sie do pisania katalogow - w tych rozdawanych hojnie na targach, po prostu same zalety widocznie w branzy wedkarskiej sami optymisci pracuja. Optymizm az tryska @cezoratornie traktuj tego osobiscie. Jezlei dla Ciebie rzeczy o których wspomniałem nie maja znaczenie to tym lepiej - ja sie nie obraze Bedzie Ci sie zylo szczesliwiej i spokojniej z pewnoscia, czego zreszta ze szczerego serca zyce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 @ FrikoJak widzisz to każdy z nas inny sprzęt preferuje i jest mu z tym dobrze. Łowię na sprzęt różnych marek i nie mam ulubionej.Ważne jest to by mi sprzęt pasował i był w miare niedrogi.Z powodu ceny na pewne rzeczy nie zwracam uwagi bo i po co ????I tak nie kupie bo dla mnie za drogie. Oczywiście, że jest wygodniej łowic na sprzęt o wartości kilkudziesięciu tysięcy i mieć lokaja do jego noszenia.Ale mnie na to nie stać.Pamietam, że był kiedyś pomysł by zlikwidować tzw Lumpeksy - sklepy z używaną odzieżą. Miało to spowodować by ludzie kupowali odzież markową. Ale to nie mogło sie udać. Ze sprzętem wędkarskim jest podobnie.Każdy kupuje co mu jest potrzebne i to na co go stać.Poza tym sprzęt w wędkarstwie nie jest najważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 @Friko Mam nieco inne wrażenia po zetknięciu się z serią Perseus. Nie podważam Twojej opinii o uzbrojeniu kijów castingowych, ale nie mogę potwierdzić fatalnego wykonania i estetyki (no, może poza tym uchwytem...). Kij, który leży przede mną (SC-652MH) nie ma ani jednej niedoróbki, które zauważyłeś. Mam nadzieję, że fakt, iż kij ten mam na sprzedaż, nie czyni mnie osobą zupełnie niewiarygodną. No i żeby było jasne, przerzuciłem w hurtowni jedynie z 5 kijków z tej serii więc do końca wiarygodny też nie mogę być W każdym razie spodobał mi się jeden z kijków spinningowych o dł. do 2 m. i nawet bym go zaprosił na łódkę (czy bym potem żałował to już inna kwestia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 @zewu może być jak piszesz. Mi trafił się ze stojaka taki jaki się trafił, aż dziw że bardziej nie przebrali tego co na stojak wystawiają. Ten który mi się tafił wyglądał jak napisałem, innych nie sprawdzałem. Zresztą, nie sam ten kij oglądałem. Mówiąc szczerze, jak wziąłem do ręki to aż musiałem zadzwonić po Kolegę żeby przyszedł i obejrzał razem ze mną, bo na słowo mógłby nie uwierzyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Ten przypadek dowodzi jednej rzeczy - pewnej niepowtarzalnosci w wykonaniu - i to slowo wcale nie jest komplementem.Powiem szczerze, zadziwia mnie zywotnosci tego postu i uporu z jakim broni sie sprawy bynajmniej nie lepszej. (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Kuba, widzisz na co mi przyszło - musiałem usunąć część Twojej wypowiedzi. Liczę na zrozumienie, szczegóły na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Powiem szczerze, zadziwia mnie zywotnosci tego postu i uporu z jakim broni sie sprawy bynajmniej nie lepszej. (...)Ale to pewnie dlatego, że więcej jest wędkarzy używających sprzęt marki Jaxon niż Lamiglas itp. :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 cezorator@ Friko ma rację. Ten populizm jest już męczący. Przypomnę ci, że jeszcze tydzień temu bodajże 62% czytaczy twierdziło, że wydaje rocznie na wędkarstwo ponad 2000 zł. Natomiast tylko 4% do 250 zł. Czytając te laudacje dla jednej kiepskiej hurtowni człowiekowi nsuwa się pytanie. Kto tutaj czadzi??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 cezorator@ Friko ma rację. Ten populizm jest już męczący. Przypomnę ci, że jeszcze tydzień temu bodajże 62% czytaczy twierdziło, że wydaje rocznie na wędkarstwo ponad 2000 zł. Natomiast tylko 4% do 250 zł. Czytając te laudacje dla jednej kiepskiej hurtowni człowiekowi nsuwa się pytanie. Kto tutaj czadzi???pozdrawiam Pomijam to kto ma rację bo nie o rację chodzi.Forum polega na dyskusji, a nie na udawadnianiu racji.Jednych męczy populizm, a innych gadka o sprzęcie którego nawet na oczy nie widzieli. To jest forum dla wszystkich kulturalnych wedkarzy.A wydając na wędkarstwo np. 3000 zł to na wyjazdy wędkarskie można wydać 2,5 tyś, na opłaty 200 czyli na sprzęt pozostaje tylko 300. Wole więcej wydać na wyjazdy niż na sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 @Cezorator czy ty nie potrafisz wreszcie skończyć to juz nie pierwszy wątek o jaxonie który dzieki tobie ciągnie sie w nieskończoność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 a ja dziś na Siudaka karaska złapałem okonia 19cm :)a jerk ma 9cm ,niech każdy łowi na jaki sprzęt chce :)choc pruby udowodnienia wyzszości firmy X nad firmą z wieloetnią tradycjią i doświadczeniem,moga siać troszkę niezgody.@adasio po tym co usłyszałem na spotkaniu jerkbait,o rekojeści Ja... w twojej wędce,czaje co nieco kwestie,nie wspominając o serwisie i śrubie w blanku pozdrohasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi