Baars Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Trzeba jednak przy zakupie RAT 2 zwrócić uwagę na rodzaj stali. AUS 8 vs D2 bodajże, o ile dobrze pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Faktem jest, że Rat 2, jest dość filigranowy i nie zawsze będzie do wielkiej łapy pasował https://photos.app.goo.gl/VVK7Kj6WcJHe7ALC8Odniosłem się do tytułu wątku. Rat 1 na pewno, podobnie jak mój faworyt, Spyderco Tenacious, nie są "kieszonkowcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Faktem jest, że Rat 2, jest dość filigranowy i nie zawsze będzie do wielkiej łapy pasował https://photos.app.goo.gl/VVK7Kj6WcJHe7ALC8Odniosłem się do tytułu wątku. Rat 1 na pewno, podobnie jak mój faworyt, Spyderco Tenacious, nie są "kieszonkowcami". Panie Waldku mozna cos wiecej o tym Spyderco? Az taki dobry ze otrzymal miano "FAWORYTA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Panie Waldku mozna cos wiecej o tym Spyderco? Az taki dobry ze otrzymal miano "FAWORYTA" Mam, polecam. Więcej na filmie poniżej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Miałem RAT1 i RAT2 baaardzo fajnie zrobione noże z tym, ze RAT 1 to nóż a RAT 2 to nożyk. Mam spore dłonie dlatego RAT1 lepiej mi przypasowałTwoj wybór... ja teraz jako EDC uzywam uwaga... nie smieać się OLFA-CK-2 https://www.google.com/search?q=OLFA-CK-2&tbm=isch&ved=2ahUKEwik4_LzqPDrAhXV0YUKHcDiCWwQ2-cCegQIABAA&oq=OLFA-CK-2&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHlDixAFY4sQBYNXGAWgAcAB4AIABaYgBaZIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=ymdjX6TWKtWjlwTAxafgBg&bih=969&biw=1920&rlz=1C1GCEU_plPL904PL904&safe=active#imgrc=E08Ma_fkC2DioM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Do celów wędkarsko - biwakowych najczęściej używam scyzoryka Victorinox Atlas. Zalety: Duże blokowane ostrze, piłka do drewna i kombinerki. Wszystkie akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej. Klinga dość długo trzyma ostrość a jednocześnie jest łatwa do naostrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Swoją drogą kiedyś to było prościej. Wicek i mora... Później rat1 tenek albo jak już ktoś zaszalał griptilian... Teraz się skośnych narobiło i wśród nich można naprawdę ciekawe noże znaleźć... Sam nie używam, ale miałem np sanrenmu 710 i w tych pieniądzach lepszego ciężko szukać (dobry projekt... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Na początku to była "Finka" ze Składnicy Harcerskiej ale kto to pamięta? 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Na początku to była "Finka" ze Składnicy Harcerskiej ale kto to pamięta? Z łosiem wytłoczonym na pochwie... ech... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 No przecież, Ja pamiętam . Dostałem taką czarną na mikołaja od rodziców... Zgubiłem :/ Później jakoś dluugo nic i mnie znów na noże wzięło parę lat temu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Na początku to była "Finka" ze Składnicy Harcerskiej ale kto to pamięta? Miałem szwedzkiej produkcji "finkę" przedwojenną z 1933r, mojej matki. Głownia (full tang) niezniszczalna, ostrze trzymało nieprawdopodobnie długo mimo, że katowałem ten nóż niemiłosiernie, można nim było zarówno kroić chleb i pomidorki, batonować drewno na ognisko i wyważyć drzwi. Rękojeść oprawiona w drewno w 100%% antypoślizgowa. Skradziono mi go na obozie harcerskim, w 1963r. Noże obecnie dostępne na rynku są nieporównywalne do tamtego cudu techniki. Edytowane 18 Września 2020 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Od ponad 10-lat używam folderka Leatherman. Jest nie do zdarcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Na początku to była "Finka" ze Składnicy Harcerskiej ale kto to pamięta? pamiętam ten wyrób nożopodobny .... ostre to chyba z jakiego "amelinium" było albo znalu, tępe i miękkie a rękojeść z czarnego "bakelitu" pękała zasadzie przy pierwszym upadku na twarde .... marny produkt marnego systemu, dobrze że to już historia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Swoją drogą kiedyś to było prościej. Wicek i mora... Później rat1 tenek albo jak już ktoś zaszalał griptilian... Teraz się skośnych narobiło i wśród nich można naprawdę ciekawe noże znaleźć... Sam nie używam, ale miałem np sanrenmu 710 i w tych pieniądzach lepszego ciężko szukać (dobry projekt... Projekt dobry bo to bardzo tania kopia sebenzy, która jest absurdalnie drogahttps://www.lamnia.com/pl/p/3217/no%C5%BCe/n%C3%B3%C5%BC-sk%C5%82adany-chris-reeve-sebenza-21-small-micarta-s21-1144Nie zmienia to faktu, że ta 710 to fajny nożyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sonix1980 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Na początku to była "Finka" ze Składnicy Harcerskiej ale kto to pamięta? [emoji14] Miałem - ma teraz mój syn. Finka z rękojeścią wykonaną z racicy sarny. A żeby nie było off to posiadam RAT 1 od 3 lat i jestem zadowolony, daje radę w różnych warunkach. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 To dorzucę parę słów o nożach. Przed zakupem należy zadać sobie pytanie, do czego głównie nóż będzie służył.Nie ulega wątpliwości, że najłatwiej utrzymać w czystości i higienie nóż z głownią stałą. Można wytrzeć o trawę czy liście i finisz. Jeśli decydujemy się na składaka, sugeruję jak najbardziej otwartą konstrukcję, właśnie dla wygody przy czyszczeniu; wybieranie resztek pasztetówki czy serka topionego z rękojeści zapałką potrafi doprowadzić do wściekłości, przynajmniej mnie. Dalej: wiem, że to forum wypuszczających złowione ryby, niemniej na pewno sątacy, którzy je (ryby) zakłuwają, śluz i krew potrafią dramatycznie zapaprać folderka. Stal głowni. Nie polecam twardych, proszkowych stali, skądinąd znakomitych. Każdy nóż stępi się, a twardą stal bardzo trudno naostrzyć w warunkach polowych,chyba że nosimy z sobą specjalistyczne ostrzałki, co jest raczej przerostem formy.Stal o twardości 56-57 HRC można naostrzyć na kamieniu, a do takich wypadów do lasu lub na ryby w zupełności wystarczy.Jaki więc gatunek stali? Ja bardzo lubię AUS 8 z huty Seki, lub 440C, co nie znaczy, że są najlepsze. Jaki producent? Tutaj nic nie zasugeruję, każdy powinien sam wybrać. Nie wzdragałbym się przed chinolem, mają zalety: cena (nie ma tragedii, jak się zgubi),bywają całkiem udane konstrukcje, z dobrych materiałów.Wspomniany wyżej przez kolegów Rat daje radę. Na koniec uwaga: nóż nie służy do rąbania gałęzi. Do tego warto mieć małą siekierkę. Jeśli nie chce nam się jej nosić, istnieją dobre, składane piły, bardzo wydajne. Chyba tyle. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Mój spyderco ma specjalna dziurę na pasztet 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Nie mamy czasem dwóch bliźniaczych tematów dokładnie o tym samym ?http://jerkbait.pl/topic/5615-nóż-wędkarskosurvivalowy/Może warto połaczyc,niepotrzebne zamieszanie.Tym bardziej że od razu widać dublujące się w obydwu tematach nazwy firm i modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Nie mamy czasem dwóch bliźniaczych tematów dokładnie o tym samym ?http://jerkbait.pl/topic/5615-nóż-wędkarskosurvivalowy/Może warto połaczyc,niepotrzebne zamieszanie.Tym bardziej że od razu widać dublujące się w obydwu tematach nazwy firm i modeli.Nożyk do kieszeni a nóż na survival, to jednak nie to samo................ Moim zdaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Nożyk do kieszeni a nóż na survival, to jednak nie to samo................ Moim zdaniem chyba, ze przezyjesz dzieki kieszonkowemu Nie kazdy palec jest kciukiem, ale kazdy kciuk jest palcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Yoo i takim edc moment gałęzi sobie natniesz pod koła samochodu bo akurat lunęło i się zakopałeś ... Alle ..., każdemu według potrzeb ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Sławek, gałęzi to zawsze można sobie nałamać, bez używania noża. Wróćmy do meritum...Kto wykonuje te pochwy, kabury na filmie ( poprzednia strona) do RAT 1??? Edytowane 19 Września 2020 przez Baars 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
das171 Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Pochwa do rata - tu masz do nich stronę : http://edcleatherworkshop.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 pamiętam ten wyrób nożopodobny .... ostre to chyba z jakiego "amelinium" było albo znalu, tępe i miękkie a rękojeść z czarnego "bakelitu" pękała zasadzie przy pierwszym upadku na twarde .... marny produkt marnego systemu, dobrze że to już historia Jest jeszcze w moim posiadaniu i faktycznie jest taki tępy i miękki.Zawsze sobie tłumaczyłem to tym, iż wykonawca Gerlach (potrafił płodzić trwałe i funkcjonalne rzeczy) z premedytacją wyprodukował taki bubel, by potencjalny młody użytkownik nie zrobił sobie lub otoczeniu krzywdy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Pochwa do rata - tu masz do nich stronę : http://edcleatherworkshop.pl/Dziękuję Kolego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi