Skocz do zawartości

Jaki porządny nóż kieszonkowy ( scyzoryk)

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Nożyk do kieszeni a nóż na survival, to  jednak nie to samo................ Moim zdaniem ;)

Powiedz to McGayverowi.

Nóż do survivalu to ten, który masz zawsze przy sobie i będziesz miał również, gdy po wyjściu z biura porwie cię komando eskimoskich feministek w piżamach i wyrzuci na środku pustyni Atacama.

Nigdy nie lekceważ potęgi scyzoryka -

• Like 5

• 2 lata później...

Czołem panowie.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Rata 1 ale jakoś tak mnie naszło żeby powiększyć kolekcje o kolejny folderek i chciałbym zasięgnąć porad bardziej doświadczonych ????

Szukam Folderka mniejszego od posiadanego Rata 1 takiego bardziej figlarnego???? miałem w ręku Rata 2 ale takie to to maleństwo zupełnie nie przekonuje mnie do Siebie????

Wpadły mi w oko takie nożyki :

We knife Banter

Beluga Mini

Civivi elementem

Generalnie coś w tych gabarytach żeby stal dobrze cięła, trzymala ostrość i nie byla mega ciężka do ostrzenia.

Otwieranie może być z kołka blokada taka jak w wymienionych wyżej . Moglby ktoś się wypowiedzieć? Coś poradzić?????

Pozdrowionka????

Ja ostatnio zakupiłem bułgarskiego Manly Patriot ze stali cpm154 ale jest też z D2. Nie jest składany ale też wielki nie jest, wykonany bardzo dobrze i cena dobra, zwłaszcza tego z D2

https://military-zone.sklep.pl/p6918,noz-manly-patriot-d2-black-hrc-59-61.html

• Like 1

Miałbym pytanie do bardziej doświadczonych i znających temat. Foldery firmy Petrified Fish a konkretnie chodzi o stal z której są zrobione a mianowicie D2 , czy to faktycznie stal D2? I czy duże znaczenie ma Chińskie i lub nie Chińskie pochodzenie D2? Sam nóż mi pasuje tylko z tą stala sam mie wiem czy iść w Benchmade i S30V

Miałbym pytanie do bardziej doświadczonych i znających temat. Foldery firmy Petrified Fish a konkretnie chodzi o stal z której są zrobione a mianowicie D2 , czy to faktycznie stal D2? I czy duże znaczenie ma Chińskie i lub nie Chińskie pochodzenie D2? Sam nóż mi pasuje tylko z tą stala sam mie wiem czy iść w Benchmade i S30V

D-2 naostrzysz samemu, rowniez w terenie prostymi ostrzalkami, S30V juz nie, ale S30V nie stepi sie tak szybko jak D-2.

W praktycznym ujeciu musisz przygladnac sie temu jak zamierzasz go uzytkowac. Jesli ma to byc towazysz wielodniowych wypadow w tzw dzicz,-wzial bym D-2.

Jesli beda to wypady jednodniowe wzialbym S30V, szczegolnie jak masz ochote pobawic sie w ostrzenie na diamentowej ostrzalce albo masz kogos kto profesjonalnie ci go naostrzy po stepieniu (co bedzie sie tylko z rzadka dzialo).

Osobiscie od jakichs trzech lat uzywam folderow:

- S30V (ZT-jak dotad byl raz ostrzony i to z fanaberii a niez potrzeby) ktory jest takim szpanerskim EDC-em.

- VG-10 (Kizer-Chinczyk-dwa razy najczesciej uzywany) ktory mam "na stale" w Slingbagu wedkarskim.

- i taki co lezy w samochodzie wlasnie z D-2 (Böker-ani razu, bo go prawie nie uzywam).

Natomiast mam takiego duzego Fulltanga do tzw ciezkich prac obozowych czyli rabania, batonowania itd. On jest wlasnie z D-2 i ten juz klkakrotnie ostrzylem.

Ostrzenie go jest latwe, szybkie  i przyjemne raz na kilka wypadow.

Fajnie jest jak kolega radzi wpasc przynajmniej na chwilke do grupy maniakow jakiegos przedmniotu, ale tylko pod warunkiem, ze potrafisz odsortowac to co dla ciebie uzytkowo wazne od tego co jest szukaniem wyzszosc swiat BN nad WN...

Edytowane przez Rheinangler

@Kamil_D zdaniem tych, którzy o stalach coś wiedzą jedyna "koszerna" stal D2 jest produkowana w USA i spodziewać się jej można w nożach tam produkowanych, Chińczycy raczej stali ze Stanów nie importują , więc ichnia stal jest opisywana jako D2 jest zbliżona składem, właściwościami, natomiast nie powinno się jej tak nazywać.

Petrified Fish to całkiem fajne noże i spokojnie do normalnego użytku wystarczą, ale jeśli cena nie jest problemem, to jednak chyba Benchmade.

Moim zdaniem to dobry wybor  :) Griptilian to bardzo udany i sprawdzony model,- ale uwazaj na podrobki bo wlasnie "dzieki" wspomnianej slawie oplaca sie go podrabiac...

Edytowane przez Rheinangler