witeg Opublikowano 19 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Nożyk do kieszeni a nóż na survival, to jednak nie to samo................ Moim zdaniem Powiedz to McGayverowi.Nóż do survivalu to ten, który masz zawsze przy sobie i będziesz miał również, gdy po wyjściu z biura porwie cię komando eskimoskich feministek w piżamach i wyrzuci na środku pustyni Atacama.Nigdy nie lekceważ potęgi scyzoryka - 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Czołem panowie. Jestem szczęśliwym posiadaczem Rata 1 ale jakoś tak mnie naszło żeby powiększyć kolekcje o kolejny folderek i chciałbym zasięgnąć porad bardziej doświadczonych ???? Szukam Folderka mniejszego od posiadanego Rata 1 takiego bardziej figlarnego???? miałem w ręku Rata 2 ale takie to to maleństwo zupełnie nie przekonuje mnie do Siebie???? Wpadły mi w oko takie nożyki : We knife BanterBeluga MiniCivivi elementem Generalnie coś w tych gabarytach żeby stal dobrze cięła, trzymala ostrość i nie byla mega ciężka do ostrzenia. Otwieranie może być z kołka blokada taka jak w wymienionych wyżej . Moglby ktoś się wypowiedzieć? Coś poradzić????? Pozdrowionka???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Ogólnie te nożyki co przedstawileś są całkiem fajne ,więc jak Ci się podobają po co szukać lepszego Jak szukasz jeszcze to popatrz nożyki firmy benchmade i spyderco , ewentualnie mcusta.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Jakoś tak jest, że mimo, iż nożyków mam kilka, nie rozstaję się ze Spyderco Polestar. Sprawuje się bez zarzutu i jeszcze da się podostrzyć na "zwykłej" ostrzałce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Możesz też rozważyć Cold Steel Mini Recon 1. Sam mam i używam na codzień. Fajny mały spryciarz.https://www.militaria.pl/cold_steel/noz_skladany_cold_steel_mini_recon_1_clip_point_aus10a_sw_cs-27bac_p1017845.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Od ponad 10-lat używam folderka Leatherman. Jest nie do zdarcia.Teraz już blisko 15 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Czy to jest Crater C33T ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Czy to jest Crater C33T ? raczej ten - https://www.moontrail.com/leatherman-k502x-20bitkit.php 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Czy to jest Crater C33T ? raczej ten - https://www.moontrail.com/leatherman-k502x-20bitkit.phpDokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Dokładnie. dziękuje za potwierdzenie, chyba już nie dostępny w Pl ten nóż, bo przewaliłem pół internetów i nic nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 dziękuje za potwierdzenie, chyba już nie dostępny w Pl ten nóż, bo przewaliłem pół internetów i nic nie ma...Też szukałem. Jaskbyś go jednak znalazł w PL, a dokładniej min. 2 sztuki to daj znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 (edytowane) Cold Steel Code 4 , mam od kilku lat i polecam jego pancernosć i wykonanie.Bardzo wygodny i "wąski" . No i nie chiński. Edytowane 6 Października 2022 przez Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Cold Steel Code 4 , mam od kilku lat i polecam jego pancernosć i wykonanie.Bardzo wygodny i "wąski" . No i nie chiński.Kurcze fajny, ale cena "pancerna" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Ja ostatnio zakupiłem bułgarskiego Manly Patriot ze stali cpm154 ale jest też z D2. Nie jest składany ale też wielki nie jest, wykonany bardzo dobrze i cena dobra, zwłaszcza tego z D2https://military-zone.sklep.pl/p6918,noz-manly-patriot-d2-black-hrc-59-61.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Manly bardzo chwalone nożyki na forach, choć nie miałem ale poczytałem o nich.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Mialem kiedys kamrata (manly comrade chyba). Bardzo fajny nozyk. W tych pieniadzach, dobra stal, dobre materiały i wykonanie. Problemem dla mnie jako noz edc byla blokada i koniecznosc uzycia obu rąk do skladania i rozkladania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 12 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Miałbym pytanie do bardziej doświadczonych i znających temat. Foldery firmy Petrified Fish a konkretnie chodzi o stal z której są zrobione a mianowicie D2 , czy to faktycznie stal D2? I czy duże znaczenie ma Chińskie i lub nie Chińskie pochodzenie D2? Sam nóż mi pasuje tylko z tą stala sam mie wiem czy iść w Benchmade i S30V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Dołącz na FB do Grupy Foldermania i dowiesz się wszystkiego o nożach składanych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Miałbym pytanie do bardziej doświadczonych i znających temat. Foldery firmy Petrified Fish a konkretnie chodzi o stal z której są zrobione a mianowicie D2 , czy to faktycznie stal D2? I czy duże znaczenie ma Chińskie i lub nie Chińskie pochodzenie D2? Sam nóż mi pasuje tylko z tą stala sam mie wiem czy iść w Benchmade i S30VD-2 naostrzysz samemu, rowniez w terenie prostymi ostrzalkami, S30V juz nie, ale S30V nie stepi sie tak szybko jak D-2.W praktycznym ujeciu musisz przygladnac sie temu jak zamierzasz go uzytkowac. Jesli ma to byc towazysz wielodniowych wypadow w tzw dzicz,-wzial bym D-2.Jesli beda to wypady jednodniowe wzialbym S30V, szczegolnie jak masz ochote pobawic sie w ostrzenie na diamentowej ostrzalce albo masz kogos kto profesjonalnie ci go naostrzy po stepieniu (co bedzie sie tylko z rzadka dzialo).Osobiscie od jakichs trzech lat uzywam folderow:- S30V (ZT-jak dotad byl raz ostrzony i to z fanaberii a niez potrzeby) ktory jest takim szpanerskim EDC-em.- VG-10 (Kizer-Chinczyk-dwa razy najczesciej uzywany) ktory mam "na stale" w Slingbagu wedkarskim.- i taki co lezy w samochodzie wlasnie z D-2 (Böker-ani razu, bo go prawie nie uzywam).Natomiast mam takiego duzego Fulltanga do tzw ciezkich prac obozowych czyli rabania, batonowania itd. On jest wlasnie z D-2 i ten juz klkakrotnie ostrzylem.Ostrzenie go jest latwe, szybkie i przyjemne raz na kilka wypadow.Fajnie jest jak kolega radzi wpasc przynajmniej na chwilke do grupy maniakow jakiegos przedmniotu, ale tylko pod warunkiem, ze potrafisz odsortowac to co dla ciebie uzytkowo wazne od tego co jest szukaniem wyzszosc swiat BN nad WN... Edytowane 13 Października 2022 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 @Kamil_D zdaniem tych, którzy o stalach coś wiedzą jedyna "koszerna" stal D2 jest produkowana w USA i spodziewać się jej można w nożach tam produkowanych, Chińczycy raczej stali ze Stanów nie importują , więc ichnia stal jest opisywana jako D2 jest zbliżona składem, właściwościami, natomiast nie powinno się jej tak nazywać.Petrified Fish to całkiem fajne noże i spokojnie do normalnego użytku wystarczą, ale jeśli cena nie jest problemem, to jednak chyba Benchmade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 No to wybór padł na Benchmade griptilian 551 ???? wspomniana wyżej grupa @foldemania rozwiała wątpliwości. Wybór padł na CPM S30V???? Będzie pierwszy Benek???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Moim zdaniem to dobry wybor Griptilian to bardzo udany i sprawdzony model,- ale uwazaj na podrobki bo wlasnie "dzieki" wspomnianej slawie oplaca sie go podrabiac... Edytowane 13 Października 2022 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Zakupiony w "Kolbie" także mam nadzieję że będzie bez niespodzianek ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 No to wygląda na to że zrobiłem dobre zakupy???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi