Skocz do zawartości

Jaki porządny nóż kieszonkowy ( scyzoryk)

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko uważaj Kamilu. Ja dołączyłem do Foldermanii żeby zorientować się w temacie i kupić pierwszy nóż;).Od tego czasu przerobiłem kilka a wiem że są dużo lepsi ode mnie. Obecnie posiadam Benchmade 940 Osborne i jest to cudowny ????. Idealny kompan na codzień. Z gripem powinno być podobnie.

Wydaje mi się ,że efekt "golenia" jest do pierwszego cięcia np.kija na ognisko,więc nie ruszał bym, oczywiście z czasem trzeba go "liznąć" ale wydaje mi się że ruxin pro zrobi robotę.

Edytowane przez russian80

Nie przejmuj się. Nie warto. Też kiedyś tak miałem ze swoimi Spyderco. Z tą ostrością to trochę jak z szukaniem kijka lżejszego o pięć gram. Jeśli nóż przeciągnięty na Lansky'm przetnie ci plecionkę niemal za dotknięciem (a pewnie przetnie), a w pomidora wejdzie jak w masło (a pewnie wejdzie), to wszystko jest w porządku i nie ma sensu gonić króliczka.

Edytowane przez Maciej W.
  • Like 2

Tak sobie po cichu siedzę i czytam,a że się nie znam,to się wypowiem.
Dla nie wnożowionych,to zakup każdego noża  "scyzoryka " za 500-700zl,to trochę takie jak polecić mu stelle,gdy do tej pory kręcił delfinem.
Że stalą d2/k110/nc11lv to jest RÓŻNIE ale nie różowo, bo wszystko zależy od obróbki cieplnej tej stali,jeden powie ze ok, drugi ostrzy bez problemu,ale wszystkie te wymienione,to nie są stale D2,tej stali już nie ma,produkowali ją Rosjanie już nie produkują,oni używają  głównie k110 od BOHLERa(austriacka huta) lub własnego jej odpowiednika x12MO czy jakos tak,ale nie D2 -ta nazwa została i wielE osob ja uzywa w tym i ja-mimo,ze robie z K110.
W hamerykace jest CPM D2,ale to już calkiem inna stal.To stal proszkowa.
>I d2 + jej odpowiedniki nie sa stalami nierdzewnymi-a tak sadzi wiele osób.
Nie dramatyzujcie z tym ostrzeniem w terenie,że nie da się niczym naostrzyc i będzie lipa-to chłopie po to kupujesz folder za parę stowek z dobrą stalą,żebyś go nie musiał ostrzyć po każdym powrocie z lasu-patyki na ognisko,patyk na kiełbasę,mieso/pieczywo pokroić,I już strach,że nie będzie czym ostrzyć-trochę śmich na sali i gadki teoretyków.J planujesz wypad do lasunie tylko spacer z psem,to mała siekierka i folder-zestaw idealny.
Robiłem noże z chyba wszystkich dostępnych stali na świecie, i JA uwielbiam K390,ale tu jest taki feler,że to rdzewna stal,i nie będę miał z niej noża,bo nie lubię jak mi rdzewieje,więc wybrałem,robię i używam M390(ale tylko w kuchni),bo zona nie pozwoli go sprzedać,a wszystko do tej pory co sobie zrobiłem poszło do ludzi-ale i tu (M390)znowu wszystko zbiega się w obróbce cieplnej ,a swojego edc nie mam,używam rosyjskiego scyzoryka--PONOMAR BRUTALICA--- kocham ten scyzoryk,kawał noza,na łozyskach z przyzwoicie obrobioną (D2) cienko nad KT swietnie tnie,klinga zabezpieczona cerakote przed rdzewieniem-oczywiscie ja poprawiłem lekko fabryke odchudziłem go,i przeprofilowałem ostrze,ale nawet ori jest super.

Tu mały test m390 na nozyk mysliwski-i srednio mi się wydaje,że straci ostrość po jednodniowym wypadzie do lasu

Edytowane przez Bury knives
  • Like 8

• 2 tygodnie później...

Józek , tyle że Opinel sporo droższy, tutaj nawet jak zgubisz o co na grzybach nietrudno a strata mniejsza. Materiał do cięcia miękki tak więc taki wynalazek wystarczy. 

Dokładnie. Mam już tego Hiszpana i na żywo pozytywnie mnie zaskoczył. Stylowy, bez niedoróbek, a i nawet stal wydaje się całkiem przyzwoita. Nie ma żadnego wstydu przed Opinelem :)

Dokładnie. Mam już tego Hiszpana i na żywo pozytywnie mnie zaskoczył. Stylowy, bez niedoróbek, a i nawet stal wydaje się całkiem przyzwoita. Nie ma żadnego wstydu przed Opinelem :)

Opinel lepiej wykonany i stal na pierwszy rzut oka lepsza. Ma też blokadę ale to jednak inna półka cenowa a do wielu zastosowań ten z Amazona wystarczy.

Opinel lepiej wykonany i stal na pierwszy rzut oka lepsza. Ma też blokadę ale to jednak inna półka cenowa a do wielu zastosowań ten z Amazona wystarczy.

Andrzej to wszystko kwestia kto co chce i kasy oczywiście.

Na znanym portalu 09 kupi za 50zł, jak ma ktoś smarta to przesyłka za darmo.

Osobiście wolałbym dołożyć 2 dychy i kupić bardziej znaną markę.

• Like 1