Streetart90 Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Tylko uważaj Kamilu. Ja dołączyłem do Foldermanii żeby zorientować się w temacie i kupić pierwszy nóż.Od tego czasu przerobiłem kilka a wiem że są dużo lepsi ode mnie. Obecnie posiadam Benchmade 940 Osborne i jest to cudowny ????. Idealny kompan na codzień. Z gripem powinno być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 15 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 No i dotarl Benek ???? zapowiada się bardzo fajnie i obiecująco ???? ostry jest ale do poziomu golenia trzeba go trochę "liznąć "???? takie pytanko czy do ostrzenia tej stali wystarczy ceramika czy trzeba już diament????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Wydaje mi się ,że efekt "golenia" jest do pierwszego cięcia np.kija na ognisko,więc nie ruszał bym, oczywiście z czasem trzeba go "liznąć" ale wydaje mi się że ruxin pro zrobi robotę. Edytowane 15 Października 2022 przez russian80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 15 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 No pewnie masz rację więc nie będę przedobrzał skoro jest dobrze???? mam Lunsky Turn Box tylko ze prety mam ceramiczne i nie wiem czy to to podola czy nie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Nie przejmuj się. Nie warto. Też kiedyś tak miałem ze swoimi Spyderco. Z tą ostrością to trochę jak z szukaniem kijka lżejszego o pięć gram. Jeśli nóż przeciągnięty na Lansky'm przetnie ci plecionkę niemal za dotknięciem (a pewnie przetnie), a w pomidora wejdzie jak w masło (a pewnie wejdzie), to wszystko jest w porządku i nie ma sensu gonić króliczka. Edytowane 15 Października 2022 przez Maciej W. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 (edytowane) Tak sobie po cichu siedzę i czytam,a że się nie znam,to się wypowiem.Dla nie wnożowionych,to zakup każdego noża "scyzoryka " za 500-700zl,to trochę takie jak polecić mu stelle,gdy do tej pory kręcił delfinem.Że stalą d2/k110/nc11lv to jest RÓŻNIE ale nie różowo, bo wszystko zależy od obróbki cieplnej tej stali,jeden powie ze ok, drugi ostrzy bez problemu,ale wszystkie te wymienione,to nie są stale D2,tej stali już nie ma,produkowali ją Rosjanie już nie produkują,oni używają głównie k110 od BOHLERa(austriacka huta) lub własnego jej odpowiednika x12MO czy jakos tak,ale nie D2 -ta nazwa została i wielE osob ja uzywa w tym i ja-mimo,ze robie z K110.W hamerykace jest CPM D2,ale to już calkiem inna stal.To stal proszkowa.>I d2 + jej odpowiedniki nie sa stalami nierdzewnymi-a tak sadzi wiele osób.Nie dramatyzujcie z tym ostrzeniem w terenie,że nie da się niczym naostrzyc i będzie lipa-to chłopie po to kupujesz folder za parę stowek z dobrą stalą,żebyś go nie musiał ostrzyć po każdym powrocie z lasu-patyki na ognisko,patyk na kiełbasę,mieso/pieczywo pokroić,I już strach,że nie będzie czym ostrzyć-trochę śmich na sali i gadki teoretyków.J planujesz wypad do lasunie tylko spacer z psem,to mała siekierka i folder-zestaw idealny.Robiłem noże z chyba wszystkich dostępnych stali na świecie, i JA uwielbiam K390,ale tu jest taki feler,że to rdzewna stal,i nie będę miał z niej noża,bo nie lubię jak mi rdzewieje,więc wybrałem,robię i używam M390(ale tylko w kuchni),bo zona nie pozwoli go sprzedać,a wszystko do tej pory co sobie zrobiłem poszło do ludzi-ale i tu (M390)znowu wszystko zbiega się w obróbce cieplnej ,a swojego edc nie mam,używam rosyjskiego scyzoryka--PONOMAR BRUTALICA--- kocham ten scyzoryk,kawał noza,na łozyskach z przyzwoicie obrobioną (D2) cienko nad KT swietnie tnie,klinga zabezpieczona cerakote przed rdzewieniem-oczywiscie ja poprawiłem lekko fabryke odchudziłem go,i przeprofilowałem ostrze,ale nawet ori jest super.Tu mały test m390 na nozyk mysliwski-i srednio mi się wydaje,że straci ostrość po jednodniowym wypadzie do lasu Edytowane 19 Października 2022 przez Bury knives 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Może nie porządne ale dla mnie wystarczą na grzybki czy do samochodu. Firma hiszpańska i cena 10-30 zł.Długość ostrza 12, 9 i 6 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Może nie porządne ale dla mnie wystarczą na grzybki czy do samochodu. Firma hiszpańska i cena 10-30 zł.Długość ostrza 12, 9 i 6 cm Eleganckie, gdzie kupiłeś? Na grzybki wydają się idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Eleganckie, gdzie kupiłeś? Na grzybki wydają się idealne. Amazon.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Eleganckie, gdzie kupiłeś? Na grzybki wydają się idealne. Na grzybki poszukaj opinela. Rozmiary 08 i 10 są wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Na grzybki poszukaj opinela. Rozmiary 08 i 10 są wystarczające.Józek , tyle że Opinel sporo droższy, tutaj nawet jak zgubisz o co na grzybach nietrudno a strata mniejsza. Materiał do cięcia miękki tak więc taki wynalazek wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Józek , tyle że Opinel sporo droższy, tutaj nawet jak zgubisz o co na grzybach nietrudno a strata mniejsza. Materiał do cięcia miękki tak więc taki wynalazek wystarczy. Dokładnie. Mam już tego Hiszpana i na żywo pozytywnie mnie zaskoczył. Stylowy, bez niedoróbek, a i nawet stal wydaje się całkiem przyzwoita. Nie ma żadnego wstydu przed Opinelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Dokładnie. Mam już tego Hiszpana i na żywo pozytywnie mnie zaskoczył. Stylowy, bez niedoróbek, a i nawet stal wydaje się całkiem przyzwoita. Nie ma żadnego wstydu przed Opinelem Opinel lepiej wykonany i stal na pierwszy rzut oka lepsza. Ma też blokadę ale to jednak inna półka cenowa a do wielu zastosowań ten z Amazona wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Opinel lepiej wykonany i stal na pierwszy rzut oka lepsza. Ma też blokadę ale to jednak inna półka cenowa a do wielu zastosowań ten z Amazona wystarczy.Andrzej to wszystko kwestia kto co chce i kasy oczywiście.Na znanym portalu 09 kupi za 50zł, jak ma ktoś smarta to przesyłka za darmo.Osobiście wolałbym dołożyć 2 dychy i kupić bardziej znaną markę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 3 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Patrząc na te noże można porównać do wędek po co z pracowni jak można tani kij u chińczyka, przecież jak polamiesz to nie szkoda a tak na marginesie opinel to nie majątek .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Porównanie Opinela do wędki z pracowni jest zupełnie od czapy, to tani produkcyjniak podobnie jak pokazane koziki hiszpańskie, więc jeśli już porównywać do kijów to bardziej np. Mikado kontra Konger czy inny Jaxon. Jeden diabeł po babkę jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi