Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatecznie zamówiłem nowa ABC385 z paroma dodatkami. Bedzie pod koniec maja, mam nadzieje, ze spełni moje oczekiwania.

Mam i ja ;) bardzo fajna łódka i ostatnio się robi gęsto od nich ;) chyba CCC ma na to wpływ.

Bardzo stabilna, dobrze pływa chociaż nie ma ideałów :( jak na razie do minusów to:

-dość małe schowki boczne jeszcze ale dziobowy ledwo mieści akumulator 80 bo podłoże jest skośne za to rufie to 5 worków ziemniaków można wsadzić 

-bakista na rufie ma bardzo wąski otwór zaledwie 19cm za to bardzo długi problem że włożeniem zbiornika paliwa

-środek jest w miare solidnie wykonany poza klapami bakist na których się siedzi gdzie nie gdzie laminat ugina się delikatnie.

Ale najważniejsze to że wyśmienicie się z niej spininguje  na stojąco we dwóch nawet na fali i dobrze pływa.

• 0

Mam i ja ;) bardzo fajna łódka i ostatnio się robi gęsto od nich ;) chyba CCC ma na to wpływ.

Bardzo stabilna, dobrze pływa chociaż nie ma ideałów :( jak na razie do minusów to:

-dość małe schowki boczne jeszcze ale dziobowy ledwo mieści akumulator 80 bo podłoże jest skośne za to rufie to 5 worków ziemniaków można wsadzić

-bakista na rufie ma bardzo wąski otwór zaledwie 19cm za to bardzo długi problem że włożeniem zbiornika paliwa

-środek jest w miare solidnie wykonany poza klapami bakist na których się siedzi gdzie nie gdzie laminat ugina się delikatnie.

Ale najważniejsze to że wyśmienicie się z niej spininguje na stojąco we dwóch nawet na fali i dobrze pływa.

• 0

Potwierdzam to co napisał kolega powyżej. Laminat trochę pracuje ale jest stabilna i ja na yamaszce sześć koni plyne w slizgu siedząc na środku z przedłużka. Fox jest fajny ale cena razy dwa i dwukrotnie wiekszy ból po kradzieży.

x2 to mało bo fox cena netto 

Najważniejsze to nie oczekiwać od ABC bycia foxe'm bo na pewno daleko jej do jakości wykonania.

• 0

Szanowni Forumowicze,

Szkoda ze wczesniej nie spojarzalem na ten wątek.

Jestem producentem sprzetu pływającego. Robie to juz 11 lat (wczesniej zeglarz, i zakładanie silników zaburtowych na obczyźnie).

Niestety dotychczas nie byłem w stanie konkurować cenowo z naszymi "garażowcami" lub firmamy typu: "wiórówkę sie da i bedzie dopsze".

Jednak czasy sie zmieniają i rynek się zmienia. Jestesmy w trakcie projektowania strony intenetowej, 2 nowych modeli łodzi na Polskę: uniwersalnej 365 i typowo wędkarskiej 380 i będziemy startowali prawdopodobnie od lipca.

Dlaczego ten własnie temat mnie zaciekawil?

Produkujemy łódź typ 405 (zdjęcia załączam) i cena jej wynosi około 4500 PLN brutto. (w zależności od wyposażenia)

Jej wymiary to 3,95 m x 1,65 m. Nazwa wynika z faktu iż wszystkie (oprocz foxa) 390 na rynku to tak naprawde 3,75 m długosci. Są to konstrukcje po stoczni chojnice. Stad wynikało iż musimy zawyżac nieco nazwe handlową.

I waga łodzi w zależności od wersji - 160 kg do 180 kg.

I tu zastanawiają mnie wagi wszystkich jednostek 390  (okolo 100 kg) zwyczajnie za mało.

Dodatkowo piszecie o uginajacych sie podlogach. Absolutnie nie powinno sie to dziac.  My stosujemy na calosci podlogi oraz na lawkach konstrukcje typu sandwich z pianka typu airex w srodku.

Produkujemy glownie na Holandie i Szwecje ale mamy ambicje zaistniec w Polsce. Bedziemy na targach, poinformuje Was o tym.

W razie pytań służe pomocą.

Pozdrawiam Pana Krzysztofa z Fox Boats, za to że otworzył Pan oczy szerszej publiczności na jakosc i że to musi ważyć i kosztować.

Pozdrawiam

Wojtek

post-61061-0-73810500-1464694965_thumb.jpg

post-61061-0-01367300-1464694983_thumb.jpg

post-61061-0-95871300-1464695051_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Wszystko się zgadza ale pływając różnymi łodziami od 20 lat mogę śmiało powiedzieć, że dobrą łódkę 4 metrową o wadzę ok 115 kg można kupić za połowę tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy się o tym dopiero kiedy na kilku popływamy. 4500 to cena dobra dla świeżaków, którzy akurat mają taką gotówkę i od razu chcę wskoczyć na level wyżej. Dopiero po tym jak popływają mewą za 1500 zł okazuje się, że taka w 99% ich wypraw im wystarczy ;)

• 0

Wszystko się zgadza ale pływając różnymi łodziami od 20 lat mogę śmiało powiedzieć, że dobrą łódkę 4 metrową o wadzę ok 115 kg można kupić za połowę tej ceny. Reszta to czynnik ludzki. Przekonujemy się o tym dopiero kiedy na kilku popływamy. 4500 to cena dobra dla świeżaków, którzy akurat mają taką gotówkę i od razu chcę wskoczyć na level wyżej. Dopiero po tym jak popływają mewą za 1500 zł okazuje się, że taka w 99% ich wypraw im wystarczy ;)

Nie moge się zgodzić. Porządna dwupłaczowa łódka o dlugosci 4 m nie może ważyc 115 kg!!!

Oczywiście da sie zrobić ale to będzie rodzaj wydmuszki której ugina się nie tylko podłoga.

I spojrzałęm na mewę 390.   2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg

U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.

Wiec ceny zblizone.

I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.

Pozdrawiam

• 0

Nie moge się zgodzić. Porządna dwupłaczowa łódka o dlugosci 4 m nie może ważyc 115 kg!!!

Oczywiście da sie zrobić ale to będzie rodzaj wydmuszki której ugina się nie tylko podłoga.

I spojrzałęm na mewę 390.   2000 PLN za 75 kg laminatu. wychodzi 26,6 PLN/kg

U nas 4500 PLN za 160 kg co daje 28 PLN za kg.

Wiec ceny zblizone.

I jesli moge dodac, rowerem z marketu za 399 PLN tez da sie jezdzic w 99 % wypraw. Jednak ja zawsze wybiore inny sprzet.

Pozdrawiam

Tymi mewami Polacy pływają już po 20 lat i nic się nie ugina  :)

• 0

Sylas ta Twoja łódka to mi przypomina Romanę z Chojnic z lat 70 . Typowa zabudowa części dziobowej mało miejsca   dna i burt nie widać  .Cena jaką proponujesz za dwupłaszczową łódkę  dobra . Tylko jak dojdzie wyposażenie wędkarskie  pewnie wyjdzie norma 6 do 8 tyś szt . te lódki ze zdjęć to golasy  nie przystosowane do wędkowania . 

Myślę że przyszłość to spienione PCV na kadłuby łódek z jednej formy będą wiodły prym na rynku . Nigdy nie powinno się lekceważyć  łódek zrobionych w   garażu wielokrotnie przewyższają jakością łódki budowane seryjnie .

• 0

te lódki ze zdjęć to golasy  nie przystosowane do wędkowania . 

Piszesz tak jakby z "golasa" nie dało się łowić

Pewnie nie wyobrażasz sobie łowienia z deski stand-surfowej

Myślę że przyszłość to spienione PCV na kadłuby łódek z jednej formy będą wiodły prym na rynku . 

Na dzień dzisiejszy nic z tego nie wynika. Obecnie mając do wyboru konstrukcję laminat, PE i aluminium, nie ma jednoznacznej wyższości jednego nad drugim, zależy od subiektywnej hierarchii wartości.

Nigdy nie powinno się lekceważyć  łódek zrobionych w   garażu wielokrotnie przewyższają jakością łódki budowane seryjnie .

;)

Dobra masowa produkcja jest lepsza od mało reżimowej produkcji garażowej. I odwrotnie -profesjonalna (czyt. wykonywana przez doświadczonych szkutników) produkcja w garażu może -powtórzę- może być lepsza od taniej masówki.

Osobiście wybieram markowy produkt z certyfikatem, gwarancją 

• 0

Szukam łodzi o długości około 4 m  która powinna posiadać dwie cechy . 

1. Powinno się nią bezpiecznie pływać przy większych falach na zbiorniku typu Turawa.

2. Przy 2-osobowej obsadzie łodzi i silniku 10 koni powinna  osiągać prędkość co najmniej 20 km/h

Czy ktoś może mi polecić jakiś konkretny model ?

• Like 1

• 0

Szukam łodzi o długości około 4 m  która powinna posiadać dwie cechy . 

1. Powinno się nią bezpiecznie pływać przy większych falach na zbiorniku typu Turawa.

2. Przy 2-osobowej obsadzie łodzi i silniku 10 koni powinna  osiągać prędkość co najmniej 20 km/h

Czy ktoś może mi polecić jakiś konkretny model ?

Pisałem na ten temat w poście nr.72 na poprzedniej stronie tego wątku.

Po krótce: inaczej konstruuje się łodzie na fale a inaczej łodzie osiągające dużą prędkość (kosztem niewielkiej mocy)

Te dziesięć koni nawet przy długości łodzi 360 będą miały ciężką orkę. Chyba że załoga w/w to anorektycy  ;)

• 0

W przyszłym roku planuje zakup łódki takiej maksymalnie 4 metry.Będę nią pływał głównie po okolicznych elbląskich wodach,ale czasmi też bym chciał wyskoczyć na Zalew Wiślany.I tak przeglądając olx znalazłem taką łódkę.Miał ktoś z nią do czynienia?

https://www.olx.pl/oferta/lodz-lodka-wioslowa-wedkarska-mario-390-110kg-okazja-inne-lodzie-ilawa-CID767-IDdIk3T.html#b790a3fc79