Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wierzyć się nie chce Romana +Honda 10 KM 4T i 30 km/h super  wynik . Ja z kolegą na Riverfoxsie F 420 ( łódka jedno skorupowa )z silnikiem Honda 20 KM  35 km/h pływaliśmy .Łódka z dnem z redanami i hydrofilami a tu Romana ma taki wynik .

Szkoda że tak słabo na filmiku silnik widać . 

• 0

Nie mam pewności ale mi sie zdaje że to nie 10 kucyków tylko trochę więcej .

Na filmach reklamowych montuje się 10 KM 2T ale podrasowanych na 15 lub więcej koni .

Później ludziska montują swoje 10 KM w 4T i wychodzi lipa 20 km/h zaczyna się  kombinowanie ze śrubami nerwówka że zły silnik  , testy , czytanie godzinami for .

Sam to przerobiłem i na wiosnę dalej będą testował śruby ,ustawienia  silnika Mercury 9,9 KM jak dojdę do 25 km/h będę  bardzo zadowolony .

• 0

Znajomy ma Romane 15 w 2 T i nie da rady 35 osiągnąć .

To jest 20 na bank.

To jest filmik znajomego z innego forum. Zakupił ten zestaw pod koniec zeszłego roku, to było jego pierwsze pływanie i na 100% jest tam Honda BF10.

"Witam , jak by kogoś interesowało to wstawiam filmik z pierwszego pływania ,łódź Romana 440, waga 145 kg, dł 4,3m ,szer. 177cm z silnikiem honda bf10 4t na pokładzie jedna osobaa"

• 0

I zdięcie z tyłu z widokiem na silnik.

Bo przestaje widzieć sens mojej 20 na aluminiaku na którym wykręcam samemu 40 a w dwie osoby i majdan 35.

I na pewno nie dało by rady 35 kM na 10 konikach sprawdzałem na 15 i szału nie było.

Szkoda że nie ma na filmie jak startuje i ile czasu potrzebuje na wejście w ślizg to by wiele wyjaśniło w sprawie śruby.

Edytowane przez nurek28

• 0

Na tym filmie jest start, ale płynie sam, bez gratów wyciąga 30 km/h. W dwie osoby to zupełnie inna bajka.

Właśnie o to chodzi. Łódka osiąga 30 przy sprzyjających warunkach i na pustaka.

A zapomniałem przecież ona ma niskie burty tak więc opory powietrza mniejsze i waga o 30 kg mniejsza

Nie myślałem że niższa burta i wago mniejsza może aż w takim stopniu wpłynąć na osiągi.

• 0

Na forum motorowodnym opisują jak gość na Hornie 440 z silnikiem 13,5 KM pływał 33 km/h  .

Wiem jedno że trzeba dopracować ustawienie silnika  i dopasować śrubę . 

Oczywiście bardzo ważnym elementem jest dno łódki i jego uprofilowanie . 

Ja w swojej skorupce zastosowałem płaskie dno z lekkim V i kilem do wolnego pływania na elektryku .

Edytowane przez Tabor

• 0

Romana Romanie nie równa ... stare to dwupłaszczowe  krążowniki przez duże K. Nowe to już chyba tylko nazwa ...

Słuszna słuszność ! oglądałem nową Romanę i nie ma porównania do tych starych. Nowa wyglądała jak wydmuszka . Wydaje mnie się że lepiej kupić starą poświecić trochę czasu i kasy na odnowienie i będzie pan zadowolony...

• 0
  • 0

Chciałbym zobaczyć to "cudo" na wodzie . Założę się że za długo na tym fotelu nie posiedzi zanim sie wykąpie . Środek ciężkości jest sporo za wysoko . Mój kumpel zrobił coś takiego u siebie i za cholerę nie dało się łowić na siedząco . Przechylała sie na boki nie miłosiernie i zamiast skupić sie na łowieniu cały czas trzeba było balansować aby nie wypaść za burtę mimo że krypa kumpla była o 0,5 m dłuższa.

• 0

Model 360 jest u Solara o kilkadziesiąt kilogramów cięższy niż np. analogiczny model ABC 385, dodatkowo ta łódka jest ogólnie bardzo stabilna (dobry stosunek szerokości do długości - 170 cm do 360 cm), ma dość niskie burty i nisko położony środek ciężkości, więc nie powinno być tak źle z tym siedzeniem, oczywiście w zależności od warunków wietrznych. Poza tym imho główną zaletą jest tutaj możliwość łowienia na stojąco na podwyższeniu, fotela nikt nie każe montować :)

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

• 0

Mam Wigry 355 a w niej fotel ,który jest zamontowany w podłodze i na max . wysunięciu do góry łowi się bardzo przyjemnie. Czasami dla rozprostowania pleców stałem na ławce środkowej i też łowiłem bez obawy o wywrotkę. Fakt ,była flauta lub jakaś niewielka fala. Przy tej szerokości co ma Solar/Wigry ( 170/165 ) przy spokojnych warunkach nie powinno być skoków adrenaliny :)

• 0

Stabilność - stabilnością... Wystarczy wejść na 4 metrowej łodzi na ławeczkę / siedzisko - najlepiej w  dwie osoby na tej samej stronie i zobaczyć co się stanie. Może i ten Bass Boat od Solara to dobry pomysł ale szczerze to nie wierze w jego super stabilność przy takiej zabudowie. Może w pojedynkę da radę , ale już w dwie osoby marnie to widzę...

• Like 1