Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam z kolegą ale na chwilę obecną walczymy z ustawieniem silnika i paweżą poza tym łódka sprawia wrażenie solidnej. Pierwsza wada to np silnika yamaha f15-20 nie da się podnieść do pływania po płytkiej wodzie, wadzi silnik o ten próg za paweżą. Założyliśmy oslone pawezy w klin troszke pomogło ale osiągi troszke spadły za to przestała skakać co miało miejsce przy oryginalnej osłonie pawezy. Dziś kolega robił testy z podniesieniem silnika do góry o 1 cm i z klinem zaczęła znowu skakać. A więc środek i pierwsze wrażenie super ale czar pryska jak z trzeba powiesić silnik i ustawic żeby to jakoś pływało. Narazie jest 15km ale już płynie nowy gaźnik od 20 i walka od początku. Na zdjęciu element, który przeszkadza w podniesieniu silnika. Reasumując na chwilę obecną drugi raz bym nie kupił.

post-56725-0-54307900-1577721598_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Mam z kolegą ale na chwilę obecną walczymy z ustawieniem silnika i paweżą poza tym łódka sprawia wrażenie solidnej. Pierwsza wada to np silnika yamaha f15-20 nie da się podnieść do pływania po płytkiej wodzie, wadzi silnik o ten próg za paweżą. Założyliśmy oslone pawezy w klin troszke pomogło ale osiągi troszke spadły za to przestała skakać co miało miejsce przy oryginalnej osłonie pawezy. Dziś kolega robił testy z podniesieniem silnika do góry o 1 cm i z klinem zaczęła znowu skakać. A więc środek i pierwsze wrażenie super ale czar pryska jak z trzeba powiesić silnik i ustawic żeby to jakoś pływało. Narazie jest 15km ale już płynie nowy gaźnik od 20 i walka od początku. Na zdjęciu element, który przeszkadza w podniesieniu silnika. Reasumując na chwilę obecną drugi raz bym nie kupił.

Próbowaliście jak pływa na elektryku? Dużo za wysoko jest ten próg? Myślisz, że z mniejszym silnikiem 5-10KM będzie ten sam problem?

• 0

Na elektryku nie próbowaliśmy i raczej nie będziemy raz że ten który mamy jakiś stary motor Guide ledwo pchnął ponton 320 dwa u mnie nie ma stref ciszy, a mniejszy silnik nie wiem możliwe że dałoby radę podnieść na dwa zęby do góry ale jak z manewrowaniem w tym ustawieniu nie mambpojecia bo u nas 15 ma bardzo mały zakres ruchu i nie da się wbić biegu do przodu za to wsteczny wbija się sam przy podnoszeniu ????

• 0

Panowie pytanie ogólne: czy w konstrukcji łodzi dwupłaszczowej stosuje się piany wypełniające (przestrzeń pomiędzy skorupami) i jest to reguła czy wręcz należy jej unikać? Jeżeli się stosuje to czy tylko w podłodze czy wszędzie? Wydaje mi się, że nie istnieje piana, która byłaby w 100% hydrofobowa więc należałoby jej unikać ale jak jest w praktyce?

• 0

Witam serdecznie!

W ubiegłym roku szukałem łódki. Wielu z Was mi pomogło w podjęciu decyzji. Dziękuję!

Obiecałem że opiszę co i jak.

Zakup to Alfa 390 szerokość 170 cm.

Chciałem stabilną łódź i mogę powiedzieć ze jest super. Śmiało można usiąść na burcie i nic się złego nie dzieje. Lowię najczęściej w 2 osoby. Jest sporo miejsca. Samemu to już luksus ;-)

Do tej pory plywalem na wiosłach. Pływa się lekko. Raz złapał nas niezły wiatr i był problem z płynięciem. Fala miała z 30-35 cm. Mimo ciężkiej pracy lodź prawie stała w miejscu. Dlatego będę szukał silnika elektrycznego do niej. Co polecacie?

Przyczepkę mam na płozach i dobrze się sprawdza. Kupiłem taką bo wuecej pozytywnych opini wyczytałem. Mam jednak pewne ale... po sezonie mozna zauważyć ze farba zewnetrzna na łodzi jest lekko starta (tam gdzie stykala sie z płozami) Będę musiał to jakoś poprawiać. Przy kółkach pewnie by tego nie było.

Ogolnie z zakupu jestem zadowolony. Łódź z wyposazeniem + przyczepka wyszła 6400.

Ryby w miarę dopisywaly;-)

Teraz tylko ten silnik i akumulator dla wiekszego bezpieczeństwa i spokoju.

• Like 1

• 0

W jednej firmie to lambda w innej alfa ,jak zwał tak zwał jest to klon crescento podobny i te łódki są stabilne i nie boją się dużej fali. Paru ludzi z tego forum wie gdzie , kiedy i na jakiej fali pływałem. Nikt nie wypadł za burtę i żadna łódka się nie wywróciła. Wszystkie łódki będą się kiwać jak będziemy podchodzić do burty jedne mniej inne więcej, na tym filmie nie widzę powodu do załamywania rąk i pisaniu o tragedii. Dojdzie torba z kanapkami pudło z przynętami, wędki ,kolega łódka siądzie głębiej i zrobi się stabilniejsza.

• Like 1

• 0

Wyższe burty optycznie potęgują bujanie w porównaniu np z Wigry 355 lub Solarsky 360. Zastanawiałem się sporo co brać w budżecie 3,5-5 tysięcy i zdecydowałem się na Wigry 355 choć długo myślałem nad Alfą 390 ale przesądziły bakisty i ładniejszy środek. O Alfie słyszałem same pozytywy od osób które je posiadają a negatywy od ludzi co filmik widziały.

• Like 4

• 0

. O Alfie słyszałem same pozytywy od osób które je posiadają a negatywy od ludzi co filmik widziały.

Dokładnie bawią mnie te opinie tych co po samym filmie są w stanie stwierdzić że to beeee że się buja że to wywrotne że mydelniczka i kto wie co jeszcze wymyślą.Ja mam (Alfe 3950) i jestem mega zadowolony bo w tej cenie nie dostaniesz lepszej tym bardziej z takim wyposażeniem w standardzie gdzie u innych trzeba dopłacać.Pozdrawiam tych co są na BEEEEEEEE.

• Like 1

• 0

Macałem tą Mirellę z Kętrzyna - papierowa. Napaliłem się na nią ale nasza miłość zakończyła się na macanku ;) Ładna jest ale pusta w środku ;)

wzmocniona obecnie kosztuje 4900 i to już kawął fajnej łodzi. Przepływałem cały zeszły sezon.

• 0

A co myslicie koledzy o tych produktach ?

http://www.pegazus-boats.pl/pegazus_380.php

https://www.ebay.de/itm/SILVER-405-II-S-GFK-15-PS-Angel-Ruder-Motor-Boot-Kurzschaft-Gleiter-BOATIC-2019/123679392635?hash=item1ccbddc37b:g:PQcAAOSwRIhcgOgd

Ja wybralem te dwie lodzie i wydaje mi sié ze sá to solidnie zbudowane jednostki i w dobrej cenie .

Czy moze mi ktos napisac o tych lodziach z wlasnego doswiadczenia .

• 0

Silver ma fajne rozwiązanie do montażu spaliny i elektryka. Oglądałem w zeszłym roku, na sucho sprawiała solidne wrażenie. W Chojnicach i w okolicy robiłem Tour de zakup łódki z kolegą objechaliśmy wszystkie liczące się firmy. Ostatecznie kupił Pegasusa 450 ale to już inna klasa łodzi.

• 0

Łódkę, która ma kadłub w kształcie V niestety musi bujać, do tego skośna podłoga nie jest fajna, łódka z filmu wyraźnie buja się, co by było gdyby były 2 osoby i któraś wykonała niekontrolowany ruch, poślizgnęła się? .

Bardziej stabilne są łódki mające płaski kadłub lub prawie płaski w kształcie litery W, nawet jak mają tylko 150 cm szerokości przy 4 m długości. Prosty przykład jeśli weźmiemy sześcian i kulę to który łatwiej wprawić w ruch?

Silver 405 bardzo fajny, widziałem foty na etapie projektowania ale kasa spora, dokładasz tysiaka i masz Sempera 410.

• Like 1

• 0

wzmocniona obecnie kosztuje 4900 i to już kawął fajnej łodzi. Przepływałem cały zeszły sezon.

Oglądałem ją w lipcu tego roku na podwórku producenta, kosztowała 4 400. Jak ucisnąłem burtę ręką to nie mogłem uwierzyć w to co się z nią działo. Używając niewielkiej siły wginałem burtę kilka centymetrów (!!!) do środka.

• 0

Oglądałem ją w lipcu tego roku na podwórku producenta, kosztowała 4 400. Jak ucisnąłem burtę ręką to nie mogłem uwierzyć w to co się z nią działo. Używając niewielkiej siły wginałem burtę kilka centymetrów (!!!) do środka.

Ja mówię o opcji łodzi wzmocnionej. Mogę dać Ci namiar na znajomego co taką robił. Sam prawie taką zrobiłem.

Edytowane przez Robert Crocker