Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

"Silvery" podniosły cenę łódek o 11%. Dostałem właśnie email.  Nie powiem , że się nie wqrwww. Jak wpłacałem zaliczkę w listopadzie to  nikt nie wspomniał o możliwym wzroście cen.  Nie wiem jak się do tego odnieść? Nie ładnie ze strony producenta. W moim przekonaniu, zawarliśmy umowę na zakup  w momencie wpłacenia zaliczki. Więc tak sobie można podnosić cenę?    Mogę zrezygnować i oddadzą mi zaliczkę. Tylko przed sezonem jestem w tym momencie w szarej d...ie. Ech Polska - piękny kraj.

PS. Jak zamawiałem silnik  to zostałem uprzedzony o możliwym wzroście cen ( nie było jeszcze nowego cennika).  I tu nie mam pretensji do nikogo , że zdrożało.

Ja wpłaciłem zaliczkę u Krugera w listopadzie 2019r.

Łajbę odebrałem w marcu 2020 i Kruger "płakał"jak oddawał jednostkę bo .....ceny poszły mocno do góry z powodu pandemii.

Ale co prawda umowa zawarta była na "gębę"/kwit zaliczki był oczywiście/to szkutnik okazał się wiarygodnym i uczciwym sprzedawcą.

• 0

Zalew Szczeciński  potrafi nie zile tą wodę rozbujać , jak nie lubię  kamizelki  to tam bym ją założył i koło też bym przytulił   ;) . Jedyne co muszę dokupić to bosak tylko ciężko coś wybrać nie mam gdzie to sprawdzić namacalnie 

• 0

Ja wpłaciłem zaliczkę u Krugera w listopadzie 2019r.

Łajbę odebrałem w marcu 2020 i Kruger "płakał"jak oddawał jednostkę bo .....ceny poszły mocno do góry z powodu pandemii.

Ale co prawda umowa zawarta była na "gębę"/kwit zaliczki był oczywiście/to szkutnik okazał się wiarygodnym i uczciwym sprzedawcą.

To samo mogę  powiedzieć o firmie Foxsa , zaliczka była z fakturą ,po czym rozliczenie było jak wcześniej było ustalone , nawet termin  odbioru łódki  był o dwa tygodnie wcześniej  wielki szacunek  dla firmy 

• 0

Ja do swego pontonu kupiłem koło o kształcie podkowy, była okazja to nabyłem. Nie jest duże a część obwodu jest zapinką. Leży na dziobie i często służy do siedzenia lub klęknięcia. W łodzi turystycznej nie przeszkadza zbytnio.

W sezonie 2020 był niestety wypadek na Zalewie Szcz. że dwóch wypadło do wody z łodzi. Nieczęsto, ale się przydaje.

@Stołczynianin czy do podkowy czepia się policja( byłeś kontrolowany?), zastanawiam się nad podkową bo to koło mnie męczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

jak będzie podkowa miała atest zgodności z  SOLAS lub będzie zgodna np z norma EN 14144, opcjonalnie posiada Świadectwo uznania typu wyrobu przez Polski Rejestr Startków (PRS) lub np taki certyfikat  to nie powinni się czepiać choć wg mnie podkowa nie ma szans spełnić żadnej z tych norm. Dla bezpieczeństwa warto mieć, dla spełniania wymogów prawa wątpliwe

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Nie byłem jeszcze kontrolowany, kolega był na kajaku i czepiali się że kamizelka asekuracyjna a nie ratunkowa, a mandacik chyba zaliczył ale to za brak oświetlenia pozycyjnego - takiego białego dookólnego, o zmroku czołówka nie wystarcza.

Podkowa ma mniejszą średnicę od zwykłego koła i jest bardziej ustawna przez to że część obwodu stanowi linka z zapięciem.

Ja myślę że od strony praktycznej bardziej przydałoby się mieć zapasową kamizelkę, klasyczną rozmiar X lub XL, bo też można podać rozbitkowi, a jak się zdarzy dodatkowy pasażer, to ma co założyć na grzbiet.

• 0

Myślę o zakupie łódki na warmińsko-mazurskie jeziora. Chcę być mobilny i trochę mnie przeraża wybór opcji, ponieważ teraz mam małą skorupę wiosłową, którą pływam po małym jeziorku.

Dlatego też swoją uwagę skierowałem w stronę sprzętu używanego. Czy oferta jak poniżej jest atrakcyjna, czy można skompletować podobny zestaw w podobnej cenie samodzielnie?

https://www.olx.pl/d/oferta/lodz-motorowa-aluminiowa-CID767-IDJtHec.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

• 0

Witajcie koledzy, w poszukiwaniu łodzi natrafiłem na ofertę z linku poniżej:

https://www.olx.pl/d/oferta/lodz-wedkarska-esox375-bogata-podstawowa-wersja-CID767-IDKN0k1.html/?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

Jestem zdecydowany na sempera 380 lecz oczekiwanie na łódkę jest na tyle długie, że przekopuje internet w poszukiwaniu innej łodzi.

Co sądzicie o modelu z linku ? Łódź nie jest certyfikowana...

• 0

Witam koledzy, czy ktoś z Was użytkuje łódz IWA 390 z POL-MIR Augustów?? Planujemy zakup tego modelu do koła na Straż SSR i chciałbym zebrać jakieś opinie od użytkowników bądz osób ,które miały stycznosć z tą łodką odnoście jej wykonania, i przede wszystkim wytrzymałości przy wożeniu na przyczepie. Każda rada ,sugestia mile widziana i będzie cenna. :)

• 0

Kolega ma i się wydaje całkiem porządna jak za te pieniądze. Dla mnie trochę za mało bakist. Kiedyś znajomy za mocno pasami spiął do przyczepki i żelkot tam gdzie się dwa płaszcze łączą pękł pod pasem. Ale to ewidentnie jego wina. Ze swojej strony mogę polecić łódź pegazus 425. Jedno płaszczowa porządna konstrukcja, u nas psr i wypożyczalnia używa. Znajomy też taką kupił 

• 0

Kolega ma i się wydaje całkiem porządna jak za te pieniądze. Dla mnie trochę za mało bakist. Kiedyś znajomy za mocno pasami spiął do przyczepki i żelkot tam gdzie się dwa płaszcze łączą pękł pod pasem. Ale to ewidentnie jego wina. Ze swojej strony mogę polecić łódź pegazus 425. Jedno płaszczowa porządna konstrukcja, u nas psr i wypożyczalnia używa. Znajomy też taką kupił 

Tak Wiem Pegazus pancerna Łajba, ale dla Nas za duża i budżet nie ten niestety. Bakisty na patrole SSR nie potrzebne., wystarczą 1-2 na niezbędne klamoty. Łodka ma być Mobilna, uniwersalna ,stabilna i wytrzymała. No i w miarę spoko pływać.

• 0

Od niedawna mam Iwe 390, łódka ma już z 5-7 lat. 

Stabilna, wysoka burta, przy wietrze nic nie chlapie do środka. 

Tak jak my pływamy we 2 lub 3 +klamoty -spokojnie wystarcza. Pływam na silniku 70 Lbs z aku 100 lub 100+150Ah i spokojnie daje rade. Stojąc we 2 na burcie czyli jakieś 160 kg nie ma szans jej przewrócić

Wykonana całkiem starannie, 2 bakisty całkiem pojemne.

Moja tez od pasów ma pęknięcia-tak ze tu trzeba delikatnie dociągać i to chyba jej jedyna wada. Widziałem jeszcze dwie Iwy z takimi samymi pęknięciami.

• 0

No i stało się czego się obawiałam , miałem ze znajomymi jechać nad jezioro z łódką . Oni pojechali wcześniej i dzwonią że są pomosty ogrodzenia i nie ma dojazdu do wody , są łódki przy pomostach , ale takie wydmuszki lekkie co można w łapach zanieść o wodowaniu nie ma nowy . Szukam na sierpień lepszego jeziora z dojazdem do wody .

• 0

Użytkuje  wozniaka410. Firma z tego co wiem juz nie istnieje.

Zgadza się dzwoniłem do nich, ale łodzi już nie produkują :(. Oczytałem się na forum już tyle na temat łódek i nie wiem ostatecznie na co się zdecydować, czy starszą Crescent 410, czy nową Riverfox 420 (może 420C), albo nową SEMPER 440 XT. Zależy mi na komforcie pływania, wędkowania (stabilność) co idzie w parze z bezpieczeństwem i żeby nie bać się nagłej 0,5 czy nawet 1 m fali w razie W (łowienie w dwie osoby). Docelowo chciałbym sobie ją wyposażyć we wszystko co potrzebne (,silnik spalinowy ok.20 km, silnik dziobowy, dobre echo). Czy ktoś kto pływał na tych jednostkach może doradzić biorąc pod uwagę moje oczekiwania.

• 0

Tak jak pisałem pływam wozniakiem 410 , ale tak sie składa ze pływałem dwa razy tez crescentem 410 w Szwecji . Raz z silniekiem5 km , drugim razem zabrałem swojego Mercury Vikinga, którego mam podpiętego pod wozniaka. W mojej ocenie wozniak to  kopia crescenta, jednak szwedzka krypa była nieco szybsza.