Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przeczytałem strony z ostatnich dwóch lat ale nie znalazłem odpowiedzi. Co polecacie tylko i wyłącznie do elektryka ze względu na strefę ciszy.

Jezioro 350ha ale nie mam potrzeby ganiania po całym.

Elektryk pewnie będzie 65lb, co pozwala komfortowo pływać na czymś takim, łapać ryby max 2 osoby plus ewentualnie samemu robić a zabrać żonę na pokład słoneczny (to jest opcja na ostatnim miejscu , jeśli będzie tk spoko, a jeśli jest taka która super plywa i jest komfortowa do wędkowania ale bez pokładu to rezygnuje)

Zwykle 4000 nowe chodzą ok 11k, a polport 400 jest za 8k i myśle czy nie kupić, zastanawiałem sie tez ewentualnie nad jakaś płaskodenną ze względu na stabilność. Jak myślicie?

• 0

Zastanawiam się nad zakupem łodzi o długości w przedziale 3,6 - 4 metry.

Łódka będzie użytkowana nad jednym jeziorem o powierzchni 40ha i nie będzie przewożona.

Na łodzi będzie łowiło maksymalnie dwóch wędkarzy.

Do łodzi podpięty będzie jedynie silnik elektryczny ( strefa ciszy, nie za duże jezioro )

Łódka będzie użytkowana także do trolingu także zależy mi aby silnik elektryczny bez problemu mógł z nią popływać kilka godzin, baterię mam o bardzo dużej pojemności 240ah.

Nie mam parcia na dużą liczbę bakist, zależy mi na w miarę wytrzymałej jednostce , proszę o podpowiedzi co jest godne zakupu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam Grzegorz

Jak znajdziesz odpowiedz to daj znać bo poza wielkością jeziora to wymagania mamy podobne.

• 0

Poszukuję łódki krótkiej a szerokiej  długość  330 - 350  szerokość 150 - 160  , laminat - nie aluminium  , płaskie dno jak najbardziej stabilna do pływania w rzece silnik 9,9 . Możecie coś polecić ? Przewaliłem forum i oprócz Wigry 355 nie znalazłem nic godnego uwagi . 

• 0

Poszukuję łódki krótkiej a szerokiej  długość  330 - 350  szerokość 150 - 160  , laminat - nie aluminium  , płaskie dno jak najbardziej stabilna do pływania w rzece silnik 9,9 . Możecie coś polecić ? Przewaliłem forum i oprócz Wigry 355 nie znalazłem nic godnego uwagi . 

Sam posiadam wigry 355, pływałem na różnych łódkach i jedynie w tych gabarytach i w sensownych pieniadzach jest wigry i solarski 355-360. Ja wigry śmiało mogę polecic, bardzo stabilna na silniczku 13.5km jak znalazł dla 2 osob. Mieści mi live'y, 3 aku, dziobówke, mase gratów. Teraz zmieniam silnik na 20km ale to juz z widzi mi się. Łatwa i szybka w wodowaniu, lekka i super jakość wykonania. Pewnie jakbys szykał wiekszej 390+ to poleciłbym riverfoxa ale to juz i większe pieniadze a wigry mozna wyrwać w fajnej kasie w uzywce chociaz ludzie jakos mocno sie nie wyzbywaja.

Edytowane przez Pat92
  • Like 1

• 0

A Lake Fox 320? brałeś pod uwagę czy może trochę za wąski? Bo z tego co wiem idzie na takim silniczku też ją używać.. ;)

Są filmiki takiego zestawu w pracy..

Edytowane przez ubot

• 0

Sam posiadam wigry 355, pływałem na różnych łódkach i jedynie w tych gabarytach i w sensownych pieniadzach jest wigry i solarski 355-360. Ja wigry śmiało mogę polecic, bardzo stabilna na silniczku 13.5km jak znalazł dla 2 osob. Mieści mi live'y, 3 aku, dziobówke, mase gratów. Teraz zmieniam silnik na 20km ale to juz z widzi mi się. Łatwa i szybka w wodowaniu, lekka i super jakość wykonania. Pewnie jakbys szykał wiekszej 390+ to poleciłbym riverfoxa ale to juz i większe pieniadze a wigry mozna wyrwać w fajnej kasie w uzywce chociaz ludzie jakos mocno sie nie wyzbywaja.

Czy silnik 9,9 wprowadzi w ślizg Wigry 355 z dwoma osobami i gratami ? Dlaczego zmieniasz silnik na większy ? 

• 0

Czy silnik 9,9 wprowadzi w ślizg Wigry 355 z dwoma osobami i gratami ? Dlaczego zmieniasz silnik na większy ? 

Ja mam storma 13.5km wielu mówi, że to odpowiednik "oryginalnej" 9.9km yamahy. W dwie osoby + szpej + 2x 60ah i 20ah 15l paliwa, dziobówka, plotery, live'y i inne niezbedne graty płynę 30-32km/h jeziora, 30km/h narew a w jedną osobę 36km/h rzeki. Zmieniam na większy bo chce 4 suwa i odrobinkę szybciej bo dużo pływam po zawodach z kolegą w ciągu roku ale czy zmienie tego jeszcze nie wiem, chciałbym. Celuje coś pod 40km/h ale nie wiem czy wyjdzie.

• 0

Pływa ktoś PEGAZUS 425 FISHER? Łódka z przeznaczeniem na południowe zaporówki tj. Mietków, Otmuchów itp. Potrzebuję solidnej, stabilnej łódki z wysoką burtą. Jak ktoś jest w stanie podzielić się spostrzeżeniami z użytkowania z góry dziekuję.

• 0

Pływa ktoś PEGAZUS 425 FISHER? Łódka z przeznaczeniem na południowe zaporówki tj. Mietków, Otmuchów itp. Potrzebuję solidnej, stabilnej łódki z wysoką burtą. Jak ktoś jest w stanie podzielić się spostrzeżeniami z użytkowania z góry dziekuję.

Pływałem takim z wypożyczalni nad Siemianówką. Wielka łajba, jednopłaszczowa. Sprawiała wrażenie pancernej. Nie wiem jak zachowuje się z mocniejszym silnikiem bo miała tylko 5HP. 

• Like 1

• 0

Ja mam storma 13.5km wielu mówi, że to odpowiednik "oryginalnej" 9.9km yamahy. W dwie osoby + szpej + 2x 60ah i 20ah 15l paliwa, dziobówka, plotery, live'y i inne niezbedne graty płynę 30-32km/h jeziora, 30km/h narew a w jedną osobę 36km/h rzeki. Zmieniam na większy bo chce 4 suwa i odrobinkę szybciej bo dużo pływam po zawodach z kolegą w ciągu roku ale czy zmienie tego jeszcze nie wiem, chciałbym. Celuje coś pod 40km/h ale nie wiem czy wyjdzie.

Storm 13,5 2T to klon Yamahy o mocy 15KM a nie 9,9. Silnik sprzedawany jako storm F12 to odpowiednik Yamahy F9,9 z gaźnikiem od yamahy F8. Silnik storm T13,5 ma dużo lepsze osiągi od F12 - ma prawie dwa razy taka moc, co ten niby F12. Zaletą silnika F12 jest tylko niskie spalanie.

• Like 2

• 0

Koledzy, mam konkretne pytanie o zachowanie na silniku elektrycznym (55 lb) Wigry 355 czy Lake Fox 320 (ewentualnie F320) Co w tym przypadku lepiej się sprawdzi i będzie właściwszym wyborem..? 
Z góry dziękuję za wszelkie opinie, zwłaszcza od osób które pływały przy takim silniczku na obu łódkach.. :)

• 0

MK 55 MAX pływałem Lake Fox na ful 5 km / godzinkę, ale z racji na oszczędność baterii pływałem 4 km . Teraz pcha Foxsa 400 i daje rade prędkości podobne . Mniejszych silników nie polecam bo na wodzie musi być zapas mocy jak się wiaterek nasili jest jak uciekać . 

• Like 2

• 0

MK 55 MAX pływałem Lake Fox na ful 5 km / godzinkę, ale z racji na oszczędność baterii pływałem 4 km . Teraz pcha Foxsa 400 i daje rade prędkości podobne . Mniejszych silników nie polecam bo na wodzie musi być zapas mocy jak się wiaterek nasili jest jak uciekać . 

A jak było Lake Fox na tym silniczku z manewrowością i trzymaniem kursu.., nie "myszkuje"..? 

• 0

Lake Fox na tym silniku trzyma kurs nie ma żadnych problemów , kuzyn ma MK 35 to jest już mniejsze śmigło i ponton przy bocznym wietrze płynoł jak pijany z prawa do lewa    :D  i dla takich nie spodziewanych zdarzeń silnik musi być mocniejszy . W pogodzie wiatr miał słabnąć a zrobiło się zupełnie odwrotnie 

• Like 1

• 0

Wigry 355 z Suzuki 20 KM, we dwie osoby nigdy nie udało się nam osiągnąć 40 km/h. Max 38, najczęściej 35-36 km/h

Tylko że we dwie osoby płynąć Wigry powyżej 30-32km/h to ten na przodzie jest cały mokry, chyba że usiądzie się na boku że łódź jest lekko przechylona wtedy nie chlapie i da radę osiągnąć te 40km/h lecz traci się na stabilności. V-max jaki udalo mi się osiągnąć z 20km to 45km/h w pojedynkę z prądem rzeki( naprawdę bardzo szybki uciąg)
  • Like 1