Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć.

Łódka z foto, łódka z CA nitowana, właściciel kupił silnik S, łódka kupiona osobno i nie wiedział że to do siebie nie będzie pasować...

Pierwsza moja podpowiedź sprzedaj silnik kup L... Ale ta 20 to cukiereczek. Do tego ma jeszcze 2 inne silniki S I raczej sprzedaż nie wchodzi w grę...

Pytanie co myślicie żeby tak to uciąć jak porysował markerem? Nie zrobi się miękka? Blaszka papierowa bo myślałem żeby spawać. Nie będzie się woda pawężą wlewać? Ma to pływać pod manetką, myśli o jakiś rozpórkach. Człowiek zdesperowany bonwydal wszelkie zaskurniaki na silnik i skorupę...

.025c0d8a1a9bef09beb80d82f95b9f3c.jpg96e3774844520d6d3ba99b875850cd27.jpgc0ef31667011721775e58327e97064db.jpg7f70d53dc37c0fa60a9dcd412dfed41d.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak jak mówiłem raczej to nie przejdzie. Myślę że przez żonę... [emoji3] O tym nie dyskutujemy nie nasza sprawa. Być może ma jeszcze inne plywadla pod S...

Pytanie tyczy się łodzi, co myślicie o cięciu?

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Tresor, wszystko zależy ile Ci tam centymetrów brakuje i jak głęboka jest bakista rufowa. Jeżeli będzie za głeboko a dotniesz wg rysunku to niewygodnie będzie sterować rumplem. Dodatkowo wzmocnienia pawęży, czy są zrobione do stępki, czy tylko na obecnej wysokości mocowania. Przerobić można zawsze, ale trzeba to zrobić z głową. Zasugerowałem się w pierwszej chwili rumplem, ale jeżeli to ma być manetka to nie lepiej założyć pantograf obniżający?

• Like 1

• 0

Pływa ktoś na Masurian Maverick 40? Wpadła mi w oko wraz z Silver 405 i chętnie bym przesiadł się z Powerbass 365. Ewentualnie jak przebiega współpraca z producentem jednej i drugiej łodzi jeśli chodzi o doposażenie czy małe zmiany konstrukcyjne.

• 0

Pływa ktoś na Masurian Maverick 40? Wpadła mi w oko wraz z Silver 405 i chętnie bym przesiadł się z Powerbass 365. Ewentualnie jak przebiega współpraca z producentem jednej i drugiej łodzi jeśli chodzi o doposażenie czy małe zmiany konstrukcyjne.

Witam. Jak się sprawuje ten Powerbass 365 ? Zastanawiam się nad nim.

mk.

• 0

Kontakt z Silverem miły, profesjonalny i wzorcowy. No i wykonanie. Maverick ma fajny kadłub i super się z nimi gada, ale podejrzewam że wykonanie to jednak oczko niżej..

• 0

Kontakt z Silverem miły, profesjonalny i wzorcowy. No i wykonanie. Maverick ma fajny kadłub i super się z nimi gada, ale podejrzewam że wykonanie to jednak oczko niżej..

Potwierdzam. Z producentem silvera można się dogadać. Miałem dwie łodzie od niego. Maverick-a nie posiadałem, więc się nie wypowiem.

• 0

Jak wybierałem swoją łódkę to dzwoniłem do producenta masuriana i po tej rozmowie ją odrzuciłem... "mam stnadard i raczej nie będę nic zmieniał. Bakisty boczne nie, inne atrakcje też raczej nie..." Jeżeli przez 6 miesięcy nie zaszły zmiany, to bierzesz co jest albo wcale...

Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka

• 0

W 3 też dało się łowić na powerbassie ale wąskie przejście irytuje. Tak jakby w te bakisty można było spakować cały sprzęt na 7 dni karpiowania ????

Przez to też nie mam jak przykręcić uchwytu na wędki a zaburtowy do relingu to nie jest rozwiązanie. Pokład w silverze za to jest fajny, szeroki a w razie łowienia w dwóch wywalam ławkę i mam jeszcze większy komfort. Bardzo mi się podoba też ta mała bakista na samym dziobie na kotwicę ale i też ogólny design. Im więcej oglądam i dzwonię to tym bardziej wyszukuje wady w innych konstrukcjach.

Wiem na pewno że nie wezmę łódki z Kętrzyna (problemy z producentem, podłogi nie są płaskie) i z Pucharexu (na forum dobrze został opisany właściciel - oszust).

• 0

Dlatego ja wybrałem Silvera, a nie np. Necko 390 z bakistami bocznymi. Necko jest kosmicznie szeroka i przez niektórych uwielbiana, ale mi zależy na jak największej ilości podłogi i miejsca w łodzi. I dostępie do burt.

Edytowane przez skrzyp
  • Like 2

• 0

Kamil, bierz Silvera405 i będziesz zadowolony. Sam taką sobie sprawię w przyszłym roku.

Byłem już u nich kilka razy, macałem, zaglądałem (gotową i taką w trakcie produkcji - właziłem na halę i patrzyłem jak robią..) i naprawdę szukałem "dziury w całym..." No i wiem że to jest naprawdę dobra łódka solidnie robiona..

Świetny kontakt i bardzo duża możliwość własnej konfiguracji dodatków..

Myślę że lepiej dla wędkowania może być dostosowana jedynie RiverFox np. 405, ale wiadomo cena przynajmniej x 2.. :(

• 0

Kamil, bierz Silvera405 i będziesz zadowolony. Sam taką sobie sprawię w przyszłym roku.

Byłem już u nich kilka razy, macałem, zaglądałem (gotową i taką w trakcie produkcji - właziłem na halę i patrzyłem jak robią..) i naprawdę szukałem "dziury w całym..." No i wiem że to jest naprawdę dobra łódka solidnie robiona..

Świetny kontakt i bardzo duża możliwość własnej konfiguracji dodatków..

Myślę że lepiej dla wędkowania może być dostosowana jedynie RiverFox np. 405, ale wiadomo cena przynajmniej x 2.. :(

Świetna jest też nautyka Silver - z 9,9 KM wchodzi w ślizg . Poza tym burta jest dość wysoka jak na tą wysokość

• Like 2

• 0

Wtrącę swoje dobre słowo o silverze. Posiadam 405 od kilku sezonów i choć planuję oddać w dobre ręce to nie z powodu niezadowolenia a jedynie ewoluowania oczekiwań. Walory użytkowe: duży pokład, miejsce na dziobówkę, pułki na akcesoria i przynęty a do tego dzielnie znosi fale. Cztery metry dobrej łódki...

• Like 1

• 0

Wtrącę swoje dobre słowo o silverze. Posiadam 405 od kilku sezonów i choć planuję oddać w dobre ręce to nie z powodu niezadowolenia a jedynie ewoluowania oczekiwań. Walory użytkowe: duży pokład, miejsce na dziobówkę, pułki na akcesoria i przynęty a do tego dzielnie znosi fale. Cztery metry dobrej łódki...

Podpisuje się ręcoma i nogami pod opinią kolegi;) Miałem dwa i poszły do ludzi, bo z czasem zapragnąłem większej jednostki. Dobra łódka w dobrej kasie.