Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pierwsze testy będę w maju, oczywiście postaram się dać znać jakie będą wrażenia..

Przyczepkę robiłem "pod zamówienie" w firmie Elit Group (Nowe Miasto Lubawskie) i dla tego jest tak dopasowana.. ;)

Dołożyłem do niej trochę "szpeju" tzn. drugi trap, "kołyskę" z tyłu, ośki do rolek kilowych z nierdzewki.. Bo amortyzatory i resory mają w standardzie.

Ogólnie bardzo polecam tego producenta, świetna jakość wykonania.., zresztą sam fakt że robią przyczepy dla River Foxa też o czymś mówi..

Edytowane przez ubot
  • Like 4

• 0

Dobrze że dołożyłeś trapy , wygodą i bezpieczeństwo najważniejsze. Nieraz jak patrzę jak ludzie skaczą po kontownikach to mnie przeraża i widziałem jak kilka razy się skąpali i kurwiąc wracali do domu . Echo za 15 k a trapa za 200 zł nie założyć to słabe

• Like 1

• 0

Ja za swoją łódkę (ma te dodatki o których wspominasz i nawet kilka innych, np. dwie prowadnice kotwic - Scotty..) dałem 11.800 zł 

Zawsze można, a nawet trzeba negocjować.. ;)

Jak dla mnie (subiektywnie) to akurat w tym przypadku adekwatna cena do produktu który dostajemy.. Jakość zawsze będzie kosztować.. 

Ale wiadomo wszystko zależy od możliwości portfela i oczekiwań kupującego.

Mam nawet swój drobny wkład w kolejne Silvery 405 dla nowych chętnych.., Tzn - zażyczyłem sobie niższe (o ok.1,5 - 2cm) relingi niż producent robił standardowo. 

Najpierw było zdziwienie.., ale jak zrobił i zobaczył to powiedział że fajny pomysł i podoba mu się bardziej niż to co robił do tej pory.. :) Takie podobno teraz ma wszystkim montować. ;)

Edytowane przez ubot
  • Like 1

• 0

Ubot ile kosztowała przyczepka ?

Odbieram swoją przyczepkę Spawline i jeszcze chce ją umalować proszkowo u siebie na wsi mam malarnie .

@Tabor... sugeruję Ci (przynajmniej dopytać a najlepiej uzgodnić) warunki gwarancji / reklamacji na w/w umalowanie.

Ocynk świeżo z cynkowni nie jest ochoczy do malowania (ale są sposoby na to)

Proszek a proszek to tak samo różne rzeczy jak jedna farba w puszce i druga farba w puszce. Pamiętaj że to że tanio to nie znaczy że i tak będzie dobrze. Piszę to, ponieważ mam uprzedzenia do (zaznaczam - taniego) malowania proszkowego. ;)

• 0

ubot cena do przyjęcia , pewnie z bajerami u mnie wyjdzie tyle samo .

ale nie będzie umalowana .

Od razu do wciągania łódki montuje wciągarkę na ślimaku samohamowną .

Malarnia w moje miejscowości działa kilkanaście lat .

Znajomi co robią ogrodzenia też tam malują nie narzekają . 

Malarnia słabo ostatnio cięgnie bo przy każdej cynkowni są malarnie proszkowe . 

Choć mieszkam w małej miejscowości ale podobno  pierwsze Skylle aluminiowe były wycinane na ploterach wodnych w 

mojej miejscowości .

Znam tych wszystkich ludzi z widzenia co tam pracują  i właścicieli firm też , kaszanki mi nie odwalą wiem na pewno .

Wiele rzeczy robię u nich za 50% wartości .

• Like 1

• 0

Panowie, jaką polecacie "windę" do przetwornika echosondy? Muszę zamontować duży przetwornik (Lowrance Tripleshot) na rufie Silvera, chciałbym go rzecz jasna podnosić na czas wodowania i opuszczać będąc na wodzie.

Coś takiego?

https://gtwmarine.pl/produkt/przesuwny-uchwyt-do-mocowania-echosondy-do-lodzi-3/

• Like 2

• 0

Cześć,

Przymierzam się do zakupu pierwszej własnej łodzi.Może podpowiecie mi w co warto iść w tej chwili?

Założenia są takie:

• łowię sam, woduję i wyciągam sam, silnik noszę sam itp
  • akweny - typowe polskie rzeki, jeziora, zbiorniki zaporowe to na pewno, opcjonalnie coś typu Szwecja (ale nie na siłę)
  • aluminium odpada - za drogie

Wytypowałem sobie następujące łodzie i parametry

Deya 360, długość (m) 3,6, szerokość (m) 1,65, szer/dł 0,46, waga (kg) 110, cena bazowa (zł) 6 150,00, Termin: połowa czerwca

Solar 360, długość (m) 3,65, szerokość (m) 1,65, szer/dł 0,45, waga (kg) 110, cena bazowa (zł) 8 200,00, Termin:   koniec maja

Esox 375, długość (m)  3,75, szerokość (m) 1,65, szer/dł 0,44, waga (kg) 130, cena bazowa (zł) 9 300,00, Termin:  koniec czerwca

Iwa 390, długość (m)  3,84, szerokość (m) 1,64, szer/dł 0,43, waga (kg) 115, cena bazowa (zł) 7 995,00, Termin:  od ręki

Polport 400, długość (m)  3,9, szerokość (m) 1,55, szer/dł 0,40, waga (kg) 140, cena bazowa (zł) 8 900,00, Termin:  tydzień

Necko 390, długość (m)  3,9, szerokość (m) 1,75, szer/dł 0,45, waga (kg) 160, cena bazowa (zł) 12 000,00, Termin:  od ręki

Esox 420, długość (m)  4,2, szerokość (m) 1,65, szer/dł 0,39, waga (kg) 190, cena bazowa (zł) 12 900,00, Termin:  koniec czerwca

Necko 420, długość (m) 4,2, szerokość (m)1,7, szer/dł 0,40, waga (kg) 210, cena bazowa (zł) 16 000,00, Termin:  od ręki

Polport 430, długość (m) 4,25, szerokość (m) 1,7, szer/dł 0,40, waga (kg) 150, cena bazowa (zł) 10 500,00, Termin:  od ręki

Romana 430, długość (m) 4,3, szerokość (m)1,75, szer/dł 0,41, waga (kg) 200, cena bazowa (zł) 16 605,00, Termin:  od ręki

Solar 430, długość (m) 4,32, szerokość (m)1,7, szer/dł 0,39, waga (kg) 210, cena bazowa (zł) 17 600,00, Termin:  koniec maja

Łodzie zaznaczone na czerwono są raczerj za drogie - wrzuciłem je tutaj bardziej dla porządku.
Łodzie oczywiście różnią się nieco wyposażeniem bazowym - to ma znaczenie przy ostatecznym wyborze ale punktem wyjścia dla mnie jest stabilność i bezpieczeństwo łowienia i pływania. Oczywiście jakość wykonania też ma duże znaczenie.

Ciekawe są duże różnice w wadze oraz w stosunku szerokości do długości - zakładam, że im szersza, tym stabilniejsza, ale tym gorzej płynie.

Co byście doradzili z listy, patrząc główniez punktu widzenia stabilności, bezpieczeństwa i jakości wykonania? A może w ogóle nie ma co się głowić, bo wszystkie są bardzo podobne?

Przyznam, że teoretycznie dla mnie najlepiej wygląda Iwa 390 albo Necko 390

Edytowane przez Encor

• 0

Mam Iwe 390.

Pływam głownie po Solinie i Besku (na elektryku-strefa ciszy) , ale na Wiśle na spalinie tez pływała.

Porównanie mam tylko do jakiegoś Texasa 360 z wypożyczalni i pontonami.

Łódkę woduje i użytkuje przy spinningu zazwyczaj sam. Mam slipy gdzie bez większego problemu ja zrzucam i wciągam przy użyciu wciągarki ręcznej, no i jest możliwość wjechania przyczepka do wody. Łódka wazy ponad 100kg tak ze samemu bez wciągarki – nie poszalejesz.

Czasem z teściem – gdy pływamy łowić na stacjonarkę – to we dwóch + cała łódź szpeju wszelakiego-zasiadkowego po Solinie

Elektryka podpinam Rhino BLX 70 i mam dwa lifepo4 100 i 120 – nigdy nawet przy całodniowym spinningowaniu się nie rozładowały do spodu, a na Solinie pływam na spore odległości.

Łódka jest zwrotna, bardzo stabilna, i ma fajne wysokie burty – co na Solinie podczas gdy mocno dmucha – bardzo się przydaje. Widywałem już w przystani inne łódki które spływały ze mną i trzeba było z nich wiadrami wodę wybierać, a u mnie kawałkiem szmaty przetarłem podłogę i sucho.

Na 2-3 osoby do spinningu idealnie, optymalnie.

Na Wiśle w okolicach Połańca pływaliśmy na silniku chyba 15km (do Iwy podchodzi krótka stopa). We dwóch pięknie się na niej pływało, pięknie wchodziła w slizg – ale że za dobrze dna nie znałem to wolałem nie ryzykować zaliczenia kamienistej rafy cyz innej kamiennej budowli.

Kolega kupił taką samą łódkę z Antili pod nazwą Mirella 390, moja jest z Polmiru pod nazwa Iwa 390.

Kiedyś jadąc na Soline po drodze w Zagórzu – zamówiłem plandekę na nia, Panowie pomierzyli, posprawdzali i teraz mam problem z głowy. Na co dzień jeździ na przyczepie Cymerman PC 400.

Pisz co być chciał wiedzieć o tej łódce -a jak będę wiedział to odpisze. Niestety w porównaniu z reszta nie pomogę.

• Like 1

• 0

Zerknij jeszcze na Silver 405 od silver yacht. Poczytaj forum, jest o niej sporo informacji.

Wcześniej nie wrzuciłem, bo czekałem na info od producenta, ale juz mam, więc dorzucam tutaj. Dorzucam również info od WojBots

Silver 405, długość (m)  4,05, szerokość (m) 1,5, szer/dł 0,37, waga (kg) 180, cena bazowa (zł) 12 500,00, Termin:  koniec sierpnia

Power Bass 365, długość (m)  3,65, szerokość (m) 1,65, szer/dł 0,45, waga (kg) 120, cena bazowa (zł) 7 200,00, Termin: lipiec

Power Bass 430, długość (m)  4,3, szerokość (m) 1,7, szer/dł 0,4, waga (kg) 200, cena bazowa (zł) 12 300,00, Termin: lipiec

Jeszcze wiem o Ka-Boats, ale jakoś nie złapaliśmy flow z producentem, więc ich odpuszczam

Silver niestety ma najdłuższy termin realizacji :/ Jak mam czekać do końca wakacji, to równie dobrze mogę poczekać do Rybomanii 2026

Edytowane przez Encor

• 0

Mam Iwe 390.

[...]

Pisz co być chciał wiedzieć o tej łódce -a jak będę wiedział to odpisze. Niestety w porównaniu z reszta nie pomogę.

Dzięki za bogate info. Ja też do tej pory tylko łódki z wypożyczalni i pontony.

Wiadomo, że wyciągarka musi być.

Zastanawia mnie różnica w wadze - od Iwy 390 lżejsze są tylko łodzie 360. Z kolei Necko 390 waży prawie 1,5 raza więcej. Jak oceniasz jakość laminatu w tej Iwie? Nie wygląda za cienko?

Ile masz bakist?

Edytowane przez Encor

• 0

Kolego, na Silvera obecnie się długo czeka bo sezon się zaczyna i z tego co wiem to mają obecnie do zrobienia około 60 łodzi (głównie na eksport..)

Więc nic dziwnego że jak się "późno obudziłeś" to "lipa" z terminem realizacji.. 

Kupno łodzi od producenta to nie zakup butów w sklepie z półki.., tu zawsze trzeba brać poprawkę na czas realizacji i myśleć o tym długo przed sezonem w którym planujesz zwodować.. 

Ale na coś dobrego warto poczekać.. ;)

• 0

Dzięki za bogate info. Ja też do tej pory tylko łódki z wypożyczalni i pontony.

Wiadomo, że wyciągarka musi być.

Zastanawia mnie różnica w wadze - od Iwy 390 lżejsze są tylko łodzie 360. Z kolei Necko 390 waży prawie 1,5 raza więcej. Jak oceniasz jakość laminatu w tej Iwie? Nie wygląda za cienko?

Ile masz bakist?

Bakist mam 2 -dziobowa i z tyłu - idealnie mieszcza aku.

Laminat-nie mam za dużego porównania, ale wydaje sie dosyć solidny i twardy. Ale tu z opinią i informacją nie pomogę.

Ale Iwa 390 waży 115kg wg producenta. Necko 390 z 3 bakistami i wydaje mi sie ze jakimiś szerszymi bokami przez co jest mniej miejsca w srodku i mniej podłogi -160kg. Wydaje mi się ze w grubosci laminatu nie będzie az takiej różnicy tj 30%. Róznica raczej w ilosci m2 która została zużyta na zrobienie całej łódki. Iwa w środku jest bardzo prosta.. poprostu mniejsza skorupa zewnetrzna, a Necko - full wypas z półeczkami, bakista po ławeczką środkowa itd