Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli rozpatrujesz Silvera 405 sempera 400wl to wiedz , że dna łodzi są identyczne. Ta sama formą. Semper ma większe bakisty, bo jest robiony na silnik że stopą L co dało możliwość zrobienia wyższych bakist. Wysokość samych burt jest w obu identyczna. Wykonanie Silvera 5. Wykonanie Sempera ( tego co kupiłem i zwróciłem) 2. Więcej o Semperze opisałem w wątku o nim. Poszukaj. W skrócie przepusty do kabli że starych tub po silikonie, pajączki na nowym laminacie, niedolaminowania wewnątrz. I mistrzostwo. Łódka brała wodę między skorypy stojąc na przyczepie. Padało że dwa dni. Z między skorup wylałem wiadro wody. Oddaĺem bubla. Silver w deszczu między skorupami suchutki.

Twój wybór

W silwerze mam w przedniej bakiście aku 100Ah lifepo4 postawiony wzdłóż łodzi. Zajmuje mniej niż pół bakisty. Jutro będę pływał to ci pstryknę fotkę

Edytowane przez binio1111

• 0

Trzepie " normalnie" w ślizgu na większej fali. Co mi trochę nie pasuje? Te łodzie mają jeden mały problem. Jak załadujesz tył i pływasz sam siedząc z tyłu , to łódka ma tendencję do myszkowania. Na spalinie jest w miarę ok, bo tor płynięcia trochę stabilizuje sama stopa silnika. Na elektryku musisz cały czas kontrować rumplem, żeby płynąć po prostej. Trochę upierdliwe. Co pomaga? Kompan na przodzie. I już łódka pływa prosto i nie zmienia kursu. Albo wszystkie graty na dziób.

Oczywiście myszkuje tylko w czasie bardzo wolnego płynięcia. Czym szybciej tym problem znika sam. W ślizgu problem nie istnieje

• 0

Obie łodzie to klony Crescenta 410, ale w semperze wydaje mi się ,że widzę na zdjeciach dodatkowe redany w dnie łodzi.

Miałem 20 lat temu 390tkę z Chojnic i nie miała tych redanów, a Crescent jest-był produkowany u nich.

Edytowane przez Rebel64
  • Like 1

• 0

Dziękuję ;) Może i wcale nie taka mała ta bakista ;) fabrycznie ma przejscie kablowe miedzy bakistami? Coraz bardziej mi się podoba ta łajba. Coś polecacie domówić do podstawowej wersji?

Na pewno bym potrzebował złączy laboratoryjnych m8 przy spalinie, mocowanie aku myślę z przodu ze względu na lepszy rozkład masy? Chodź nie wykluczam tylu. Ze dwa gniazda pod zapalniczke i winda z przodu.

• 0

W standardzie nie ma. Miałem jakieśvgroszowe dopłaty. Domówiłem:

Przejście na przewody z tylnej bakisty do przedniej i z przedniej do dziobowej. Wzmocnioną podłogę w bakiście dziobowej ( żeby przykręcić uchwyty do akumulatora) I wzmocnienia na dziobie do silnika dziobowego. Wzmocnienie podłogi pod dwa fotele na pokładzie ( na razie nie zamontowałem i nie wiem czy to zrobię) Dodatkowe uchwyty do mocowania pasów po bokach z tyłu ( takie uszy miałem w semperze). To chyba tyle. A no domówiłem szprycbudę i poprosiłem o dopuszczenie na 20 koni na tabliczce. Tyle.

Bakista dziobowa to super sprawa. Mam w niej 4 odbijacze, kotwica 7kg i 5 kg + liny. Wciągasz kotwicę i od razu wkładasz mokrą linę do bakisty. Pokład czysty i suchy i nic się nie plącze.

Jeżeli byś zamawiał łódkę to poproś o zrobienie dwuch odpływów z bakisty dziobowej. Standard to jeden. Ja drugi musiałem dorobić sam. Jak łódka stała na przyczepie trochę przechylona na jedną stronę to nieraz w bakiście stała woda. Drugi otwór rozwiązał sprawę.

• 0

Ja do Silvera domawiałem wzmocnienia pod montaż foteli, przejścia pod elektrykę przez całą długość łodzi (w tym do przyszłej windy kotwicznej), zespół gniazd, wzmocniony dodatkową warstwą tkaniny kil (na rzekę), certyfikację na 20 HP. I jeszcze pewnie parę innych, o których chwilowo zapomniałem:)

• 0

Dziękuję ;) Może i wcale nie taka mała ta bakista ;) fabrycznie ma przejscie kablowe miedzy bakistami? Coraz bardziej mi się podoba ta łajba. Coś polecacie domówić do podstawowej wersji?

Na pewno bym potrzebował złączy laboratoryjnych m8 przy spalinie, mocowanie aku myślę z przodu ze względu na lepszy rozkład masy? Chodź nie wykluczam tylu. Ze dwa gniazda pod zapalniczke i winda z przodu.

Te wszystkie dodatki domówisz bez problemu i za rozsądne dopłaty.

Co do rozkładu masy, jesli pływasz sam to pchaj na przód jak najwięcej. Przy 20KM na pawęży w pojedynkę rwie do góry, idealnie jest jak mam załoganta na dziobie-ślizg, sterowność itd.

• 0

Panowie ktoś coś o esoxie 420? Dalej szukam łódki w tych wymiarach Riverfox jak tylko się pojawi w sensownej cenie to następnego dnia już nie ma. Więc coraz bardziej kieruje się w stronę tego esoxa ale informacji dalej nic nawet producent nie robi filmów promujących swój produkt.

• 0

Panowie ktoś coś o esoxie 420? Dalej szukam łódki w tych wymiarach Riverfox jak tylko się pojawi w sensownej cenie to następnego dnia już nie ma. Więc coraz bardziej kieruje się w stronę tego esoxa ale informacji dalej nic nawet producent nie robi filmów promujących swój produkt.

Najbardziej reklamuje Esoxa,Sati na FB,więc możesz go troszkę podpytać.

Ale czy warto ją kupić,to bym się zastanowił. Fakt, łódka ma fajny pokład ale jest problem z czymś innym. Znajomy ma zamontowaną, nową Toske 30 km ze stopą S. Żeby wszystko zgrać, trzeba było podnieść go do góry silnik. A drugie,co dyskwalifikuje tą łódkę u mnie,to to,że chlapie do środka i to ostro. Osoba siedząca na dziobie,ma prysznic za darmo (tego nie dowiesz się od Satiego).

Pozdrawiam

• 0

Fala rufowa nie jest wielkim problemem, sam mam teraz łódkę z S mała i nie ma z tym problemu. Ciężko wybrać sensownie, albo fox f420 albo kormoran 420 te same pieniądze ale przy kormoranie trzeba więcej w garażu posiedzieć. Nie wiem już rok się bujam, próbuje trafić te łódki na wodzie aby sobie jakoś podejrzeć i jakoś mi nie idzie, niby nie mam ciśnienia bo mam czym pływać ale na przyszły sezon już bym chciał coś większego.

Do kormorana trzeba przeciągnąć całą instalację ogarnąć bakisty w środku aby dało się jakoś sensownie akumulatory poukładać i całą resztę z kolei w f420 brakuje trochę bakist/schowkow na graty. No i rodzi się mały problem

• 0

Szukam łódki, miałem Wigry 355. Sprzedałem i teraz żałuję. Teraz mieszka w innym miejscu i tutaj tylko elektryk. Szukam podobnie stabilnej łódki. Nie mam jakiś konkretnych wymagań. Wiem że Wigry obecnie w cenie 8-9 tysięcy w podstawowej konfiguracji. Znajdę coś w niższej cenie pod elektryka?

• 0

Nowego i sensownego o stabilności Wigry w tej cenie raczej nie.., ale proponuję poszukać używanego (lub dozbierać na nowego - jeszcze lepiej..)

Silvera 405

Pod elektryka nadaje się chyba nawet jeszcze lepiej niż rzeczone Wigry (i jego klony..) A stabilność i jakość jest bardzo ok.