Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zrób fotkę dna. Porównamy do silvera i będzie wiadomo. Ja się właśnie "przymierzam" do silvera. Sempera 400wl rozpatrywałem. Długi termin , nie za bardzo zamontować wiosła(dla mnie wiosła muszą być) i nie bardzo jest jak zamontować szprycbudę.( a tak sobie umyśliłem, że musi być). I tu wyszła przewaga silvera.

Dna obu łódek w sumie takie same. Semper dołożył tylko redany wzdłóż dna.

Ja z tych dwóch wybieram silvera.

Samo porównywanie zdjęć niewiele Ci da.

Ale proszę bardzo

post-50609-0-08461500-1606153818_thumb.jpg

post-50609-0-63310200-1606153824_thumb.jpg

• 0

Czytam ten wątek i widzę...."miałem kasie z milexu".."wąski Michał"[emoji28][emoji16]swoją drogą tak na poważnie skąd wzięło się takie nazewnictwo modeli łodzi...oczami wyobraźni widzę jak kupuje lunda,lowe,alume a tam nazwa halyna 450,Janusz 550

Wąski Michał dyskretnie [emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

• 0

Porównanie zdjęć coś tam da. ☺. Jeżeli dna są identyczne to różnica w stabilności może wynikać jedynie z masy danej jednostki i rozmieszczenia ciężaru na pokładzie.

Swoją drogą ciekawy temat się zrobił. Też studiowałem temat długo i wyszło na to , że to co dla jednego stabilne to dla drugiego chybotliwe. Semper 400 miał kilka negatywnych opinii. 400wl niby stabilna ( a doszły tylko dwa redamy na dnie) silvery 405 i wile w/g oponii są stabilne. Michał też stabilny a w sumie jedno podwozie. ☺

Edytowane przez binio1111

• 0

No i mam umówionego silvera 405. Odbiór w kwietniu (tylko dla tego , że już w sierpniu wstępnie rozmawiałem). Obecny termin odbioru to październik 2021. Cała produkcja idzie na zachód. Jak by kogoś interesowało to szprycbuda do łodzi kosztuje 3500 brutto.

Zastanawiam się tylko nad kolorem dna i pokładu.

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

Witam 

Poszukuję łodzi ok 4m. do spinningowania. Nadmienię ze w większości będę pływał sam. czasami +1 max 2 osoby.  Zależy mi na łatwym wodowaniu i stabilności łodzi na wodzie. 

rozmyślam nad zakupem

ABC 380

Pucharex 390 

Marlin 375

Anka 410 

Roxa 430

co o nich sądzicie

poz. Marcin

• 0

Witam

Poszukuję łodzi ok 4m. do spinningowania. Nadmienię ze w większości będę pływał sam. czasami +1 max 2 osoby. Zależy mi na łatwym wodowaniu i stabilności łodzi na wodzie.

rozmyślam nad zakupem

ABC 380

Pucharex 390

Marlin 375

Anka 410

Roxa 430

co o nich sądzicie

poz. Marcin

Pierwsze ABC były spoko ale po ostatniej którą widziałem trochę mi zachwyt opadł .

Laminat ugina się pod naciskiem rolka dziobowa odpadła przy kotwicy 5kg , otwory poprodukcyjne zaszpachlowane byle jak .

Ogólnie łódka fajna stabilna niezbyt ciężka we 2 da się łowic w miarę komfortowo .

W jednym z pierwszych egzemplarzy kumpel ma silnik 20KM i lata to fajnie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Zdecydowałem się na Silvera 405 :)

Proszę podpowiedzcie co zlecić producentowi na etapie budowie łódki.

Docelowo chciałbym zamontować:

-fotel sternika i może fotel na nodze

-spaline

-silnik elektryczny na rufie

-dziobówkę

-echosondę

Jak to wszystko najlepiej rozplanować?

Będzie to moja pierwsza prywatna łódka, nie chciałbym później żałować że czegoś nie zleciłem, kombinować i przerabiać.

Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki.

post-50609-0-09834000-1606416247_thumb.jpeg

post-50609-0-25480700-1606416295_thumb.jpg

• 0

Witam, tak to zdjęcie Romany 440 z Polmiru, ale chodziło mi głównie o pokazanie rodzaju dna łodzi, która przy całkowitej wadze(łódka 150kg ,silnik 50kg,ja 90kg,paliwo 12l ,echo+ dwa aku 7ah,kotwica ,koło , dwa kapoki, walizka z przynętami ) , jakieś 350kg na hondzie bf 10kM 4t rozwija prędkość 30km/h.

• 0

Honda 10hp z Romana 440 =30 km/h to bardzo dobry wynik

To mega wynik.

Ja mam Romane 440 (z tych dwuplaszczowych). Sama łajba wazy ponoć 180kg. Na silniku Tośka 9,8 jak płynę sam w bezwietrzny dzień - max 21km/h. Z kolegą @Stone (coś chyba 100kg :-) )18km/h. W trzy osoby: Miele wode :-)

Edytowane przez Hermano

• 0

Teraz mam na tej samej Romanie hondę bf 20kM  4t, +aku do rozruch razem  jakieś 360 kg ,przy flaucie 43km/h, pod wiatr 40-41 km/h jak dojdzie kolega ze sprzętem jakieś100kg, 38-40km/h, pod wiatr 35-36km/h oczywiście na jeziorze.

Edytowane przez perch22