Skocz do zawartości
  • 0

Łódka ok. 4 metry - zakup, opinie, porady

piotrP80

Pytanie

Witam. Jestem nowy na forum i postanowiłem się zarejestrować bo może jakoś rozwieję swoje wątpliwości co do wyboru.. Nie ukrywam, że też na innych forach zadaję to samo pytanie, a mianowicie poszukuję nowej łodzi około 4 metry obowiązkowo 1 kadłubowej. Mam silnik yamahę 15KM i chcę pod niego dobrać łódź. Na wyposażeniu nie zależy mi bo i tak sam lubię sobie dobudowywać.

Mam na uwadze następujące:

1)pegazus 430

http://www.pegazus.net.pl/lodzie_wedkarskie_430Fisher.html

2)crescent410

http://www.lodzie-crescent.pl/pl/otwartelodzienaspokojneakweny/410.htm

i film

3)fox 1 skorupowa nie mogę znaleźć na stronie https://www.google.pl/search?q=riverfox&client=firefox-a&hs=EHX&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gNueU9XjOeve7Ab3rICQDQ&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=657#channel=np&q=riverfox+420&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=bqT8OBUWuvc8fM%253A%3BuVeNmag2smovkM%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F02%252FF420red-300x224.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgorsselingwatersport.nl%252Ffox-boats-visboten%252F%3B300%3B224

4)horn399 profish

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-horn-399-profish-nowosc-jedyna-w-pl-i4339154555.html

i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=z3YAAp7go-4

Rozmawiałem już z pegazusem - cena około 5 tys

z cerscentem cena około 6 tys oraz z horn cena od 3,5 tys ! i podobno jest to pierwsza ojczysta basowa łodź w Polsce do zabudowy na zamówienie

Z góry dzięki za dobre rady - Pozdrawiam Piotek

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To bardzo popularny model. Kilku produktów klepie je pod innymi nazwami, różnią sie detalami w środku. Dobrze pływa i na elektryku i na spalinie. Troche niska burta ale jak ktoś nie ma zamiaru pływać po wielki jeziorze to model godny polecenia. Warto będąc w Ostródzie popatrzeć kto ma taki model i pooglądać jak najwięcej i wybrać najlepsza dla siebie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Miał ktoś do czynienia z łodziami Zodiak? Szukam czegoś pod elektryka i znalazłem ta łódź. Całkiem fajne wymiary, waga i sporo rzeczy w standardzie przynajmniej tak jest napisane na aukcji. Tutaj link do łodzi https://www.olx.pl/oferta/lodz-wedkarska-zodiak-400-CID767-IDIQFzW.html

• Like 1

• 0

Taka refleksja , dziś pojechałem nad jezioro gdzie  kilka lat temu wędkowałem z łódki  zobaczyć co i jak . Za tydzień odbieram łódkę   405  180 kg i  zobaczyłem że nie ma gdzie  jej zwodować  sporo działek brak dojazdu do wody , na działkach  ludzie mają łódki  ale lekkie gdzie spokojnie można przenieść w łapach  nad wodę ,   nie są tak bezpieczne ale waga robi swoje . Zanim  kupicie łódkę dużą bezpieczną  popatrzcie jak z wodowaniem , to samo dotyczy się planowanego urlopu z nową łódką  bo to że łowiliśmy ładne ryby z pomostu wcale nie oznacza to  , że będziemy łowić z łódki jak braknie dojazdu do wody  :(  . 

• 0

Witam ,wędkowanie zacząłem w latach 80-tych ,z brzegu z łodzi to był tylko spławik ,grunt ,spinningiem zainteresowałem się   na dobre w roku 2000 ,z własnej łodzi od 2007 ,do wodowania wystarczała mi osobówka ,teraz jeziora na których wędkuję są tak pogrodzone ,że bez auta z napędem 4x4 jest spory problem z wodowaniem i robi się coraz gorzej. Zastanawiam się czy nie lepiej bym zrobił jak bym kupił kawałek nawet ugoru  ale z dostępem do wody ,a nie inwestować w auto 4x4 ,przyczepę ,starą łajbę u cumował do brzegu   spalina 2kM  do bagażnika i na leszcza ,nie zachęciło się spinningu ,szczupaka ,okonia itd. 

Edytowane przez perch22

• 0

Witajcie. Podepnę się do tematu, upatrzyłem sobie łódź ABC 410 z dodatkowymi bakistami, ale w dzisiajeszej rozmowie z producentem się okazało że na realizację zamówienia będę musiał czekać do początku lipca. Także jestem w czarnej dupie generalnie, i szukam czegoś podobnego do 5 tysięcy, z transportem.Lipiec to dość odległy termin...

• 0

Witajcie. Podepnę się do tematu, upatrzyłem sobie łódź ABC 410 z dodatkowymi bakistami, ale w dzisiajeszej rozmowie z producentem się okazało że na realizację zamówienia będę musiał czekać do początku lipca. Także jestem w czarnej dupie generalnie, i szukam czegoś podobnego do 5 tysięcy, z transportem.Lipiec to dość odległy termin...

na fejsie co chwile ktoś coś sprzedaje ale myślę że realną ceną będzie 7tyś więc jest jeszcze trochę czasu żeby dołożyć i mieć fajną krypę. Szukaj na stronie sprzedaż sprzętu wędkarskiego.

Edytowane przez suhhar

• 0

Zastanawiam się czy nie lepiej bym zrobił jak bym kupił kawałek nawet ugoru  ale z dostępem do wody ,a nie inwestować w auto 4x4 ,przyczepę ,starą łajbę u cumował do brzegu   spalina 2kM  do bagażnika i na leszcza ,nie zachęciło się spinningu ,szczupaka ,okonia itd. 

Też się czasem nad tym zastanawiam tzn. ostatnio raczej myślę o 4-metrowym pontonie z dołożonymi kółkami z powodów jak wyżej. Niestety to fatalne zjawisko da się również zaobserwować na rzekach - pas łąk zalewowych był kiedyś święty i nie do ruszenia/nie do kupienia (np. nad Narwią), obecnie ku mojemu zaskoczeniu pojawiło się tam mnóstwo pogrodzonych działek. Coraz trudniej dostać się do rzeki, dawne plaże poznikały...

• 0

"Silvery" podniosły cenę łódek o 11%. Dostałem właśnie email.  Nie powiem , że się nie wqrwww. Jak wpłacałem zaliczkę w listopadzie to  nikt nie wspomniał o możliwym wzroście cen.  Nie wiem jak się do tego odnieść? Nie ładnie ze strony producenta. W moim przekonaniu, zawarliśmy umowę na zakup  w momencie wpłacenia zaliczki. Więc tak sobie można podnosić cenę?    Mogę zrezygnować i oddadzą mi zaliczkę. Tylko przed sezonem jestem w tym momencie w szarej d...ie. Ech Polska - piękny kraj.

PS. Jak zamawiałem silnik  to zostałem uprzedzony o możliwym wzroście cen ( nie było jeszcze nowego cennika).  I tu nie mam pretensji do nikogo , że zdrożało.

• Like 1

• 0

Oni to sprowadzają czy produkują w PL? Przy ofercie miałeś dopisek do kiedy obowiązuje albo, że zależy od kursów walut? Kiedy pierwotnie miała być dostawa? Można (trzeba) by się z nimi trochę poprzepychać, może jesteś gotów zapłacić większą cenę, ale w zamian dostać trochę wyposażenia dod.?

Edytowane przez skrzyp

• 0

"Silvery" podniosły cenę łódek o 11%. Dostałem właśnie email.  Nie powiem , że się nie wqrwww. Jak wpłacałem zaliczkę w listopadzie to  nikt nie wspomniał o możliwym wzroście cen.  Nie wiem jak się do tego odnieść? Nie ładnie ze strony producenta. W moim przekonaniu, zawarliśmy umowę na zakup  w momencie wpłacenia zaliczki. Więc tak sobie można podnosić cenę?    Mogę zrezygnować i oddadzą mi zaliczkę. Tylko przed sezonem jestem w tym momencie w szarej d...ie. Ech Polska - piękny kraj.

PS. Jak zamawiałem silnik  to zostałem uprzedzony o możliwym wzroście cen ( nie było jeszcze nowego cennika).  I tu nie mam pretensji do nikogo , że zdrożało.

dlatego niektórzy wolą umowę i płacić zadatek, masz podaną cenę i termin. Gdy dostawca  nie dotrzymuje terminu mają oddać dwa razy tyle co wpłaciłeś, tak samą z ceną, masz ją wpisaną ile zapłacisz za łódkę i muszą jej dotrzymywać lub oddać zadatek w podwójnej wysokości. Ryzyko takie, że jak przyjdzie łódka i nie zapłacisz za nią ceny którą uzgodniłeś to zadatek Ci przepada.

Niestety rynek teraz jest taki, ze jak Ty zrezygnujesz, to oni znajdą chętnego na ten towar po wyższej cenie, jest przerost popytu nad podażą łódek i silników

• Like 1

• 0

Łodzie produkowane są w PL.  Dostałem na email:  cenę  , jakiś prosty katalog z cenami , za dodatkowe wyposażenie i tyle.  Następnie nr konta na wpłatę zaliczki i informację , że łódka będzie na kwiecień 2021. Wpłaciłem 10% wartości ceny łódki i tyle. Dla mnie temat był zamknięty. W sumie umowa zawarta. No a teraz takie kwiatki.

Sprawdziłem w historii przelewów  - w tytule mam :    silveryacht 405 zaliczka.

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

Przez pandemie są braki materiałów, z różnych powodów. Dlatego ceny materiałów do produkcji łódek poszły sporo do góry. Producenci kombinują jak mogą żeby nie stracić zysku i wychodzą takie kwiatki. Do tego popyt jest duży. Ceny będą rosły dość szybko moim zdaniem na całym rynku łodzi rekreacyjnych.

• 0

Przez pandemie są braki materiałów, z różnych powodów. Dlatego ceny materiałów do produkcji łódek poszły sporo do góry. Producenci kombinują jak mogą żeby nie stracić zysku i wychodzą takie kwiatki. Do tego popyt jest duży. Ceny będą rosły dość szybko moim zdaniem na całym rynku łodzi rekreacyjnych.

Dużo materiałów jest sprowadzanych z zagranicy a EUR i USD mocno w górę tak więc wzrost cen nie dziwi. Sposób załatwienia sprawy już tak.

• 0

zapytaj o IWE  lub jej bliżniacza konstrukcje u drugioego dystrybutora (nazwy nie pamietam) z tego co gadałem ze 2 miechy temu mieli na składzie kilka sztuk

• 0

Witam ,pływałem Iwą 390 z Polmiru Augustów  10 lat bardzo fajna i stabilna łódeczka na 10-ce hondzie 4t sam z całym ekwipunkiem do spinningowania  płynąłem na max 30km/h ,trochę słabo było jak trzeba było płynąć samemu  po dużej fali do 15km/h było dobrze  szybciej to mocno waliła  o fale ,we duch było lepiej.

• 0

Sprawdziłem oferty i jednak wszystko inne było dużo drożej niż to ABC albo daleko. Finalnie zamówiłem ABC410. Najwyżej następny sezon rozpocznę normalnie. Trochę też jest w tym mojej winy że się ocknąłem dopiero teraz że może by kupić nową zamiast czekać na okazję życia która nie nadchodzi.

• 0

Sprawdziłem oferty i jednak wszystko inne było dużo drożej niż to ABC albo daleko. Finalnie zamówiłem ABC410. Najwyżej następny sezon rozpocznę normalnie. Trochę też jest w tym mojej winy że się ocknąłem dopiero teraz że może by kupić nową zamiast czekać na okazję życia która nie nadchodzi.

W poniedziałek odebrałem Foxsa 400  i tu wpadamy w mały kłopot  , łódka niby 10 cm  dłuzsza  to bardzo nie wiele  , ale Kolego musisz już mieć koło a to zajmuje więcej jak te nieszczęsne 10 cm 

• 0

W poniedziałek odebrałem Foxsa 400  i tu wpadamy w mały kłopot  , łódka niby 10 cm  dłuzsza  to bardzo nie wiele  , ale Kolego musisz już mieć koło a to zajmuje więcej jak te nieszczęsne 10 cm 

nie musisz, możesz bo np. budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego

wałkowane wielokrotnie http://jerkbait.pl/topic/49246-obowi%C4%85zkowe-wyposa%C5%BCenie-%C5%82odzi/page-6#entry2055440

Edytowane przez wuran

• 0

Ja do swego pontonu kupiłem koło o kształcie podkowy, była okazja to nabyłem. Nie jest duże a część obwodu jest zapinką. Leży na dziobie i często służy do siedzenia lub klęknięcia. W łodzi turystycznej nie przeszkadza zbytnio.

W sezonie 2020 był niestety wypadek na Zalewie Szcz. że dwóch wypadło do wody z łodzi. Nieczęsto, ale się przydaje.