leslaw Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Kupilem drut tytanowy Terminator 20 LB, ktory ma grubosc .012(0.30 mm) i mam problem go zawiazac do kretlika i agrafki.Na opakowaniu pisze aby uzyc tylko wezla Clinch Knot z pieciokrotnym obwinieciem.Niestety nie jest to takie proste.Ten drut jest niezle sprezysty i jest problem z zaciagnieciem takiego wezla.Jak to zrobic aby bylo dobrze ?.Dziekuje, Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Tzn. ten Clinch Knot pozostaje w takiej formie: Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jesli chodzi o drut to sprawdzonym, mocnym wezlem jest Haywire Twist http://www.ausfish.com.au/knots/haywiretwist.shtml 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Nabylem kiedys ten drut, w wersji jeszcze mocniejszej. Ch-zowal sie tym, ze jak go nie wiazalem pekal w miejscu mocniejszego wykrepowania - np. na mocniejszym zaczepie.Gdyby istnial jakis sposob na pewne laczenie, np spawanie oczek to ten drut bylby mistrzostwem Swiata, jesli chodzi o przypony. Z mojego, ktory odsprzedalem porobiono podobno wysmienite kiwaki do podlodowek... Kupilbym cos takiego ale jakby sprzedawali w formie linki - taki material z ktorego wytwarzane sa przypony titanium terminator.No i nie za cene 10$/05m... <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jesli chodzi o drut to sprawdzonym, mocnym wezlem jest Haywire Twist http://www.ausfish.com.au/knots/haywiretwist.shtml i jeszcze przyrząd do kręcenia. http://www.poulsencascadetackle.com/pages/twis_tech_movie_fl ash.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 je?źeli to nie tajemnica to mozesz podać gdzie nabyłeś ten drut...??? te?ź bym się pobawił z takimi przyponami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zadna tajemnica, zamowilem w BassProShop.Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jesli chodzi o drut to sprawdzonym, mocnym wezlem jest Haywire Twist http://www.ausfish.com.au/knots/haywiretwist.shtml Ladnie to wyglada, ale tak wiaza sie druty odprezone czy odpuszczone oraz nieutwardzone.Np. mam dostep do nierdzewnych drutow spawalniczych ze Stainlees Steel, konkretnie ze stali 17-4, i robie z nimi jak chce.Ten Titanium jest sprezysty i odwija sie.Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 takie cos sie zaciska a nie wiaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Chyba bylo by lepiej zacisnac.leslaw, rozumie ze w twoim przypadku musi byc to drut bo jesli chodzi o cos do dobrego wiazania a zarazem skuteczne na ostre zeby drapieznikow to plecam Surflon micro supreme. Na Florydzie uzywalem 65lb. i wiazalo sie to calkiem dobrze. http://www.cabelas.com/leader-material-surflon-micro-supreme -wire-1.shtml?WT.srch=1&WT.tsrc=PPC&WT.mc_id=google| Fishing+Category|USA&WT.z_mc_id1=sl1niMYSB&rid=20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jak tego nie laczylem - skutek byl zawsze ten sam - na zaczepie (na szczescie tylko w moim przypadku na zaczepie), gdy calosc sie naprezyla (a uzywalem tez i koszulek z izolacji) ulegalo to destrukcji. O wiele lepszy jak dla mnie okazal sie wymieniony surflon, choc material robi gorsze wrazenie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jak tego nie laczylem - skutek byl zawsze ten sam - na zaczepie (na szczescie tylko w moim przypadku na zaczepie), gdy calosc sie naprezyla (a uzywalem tez i koszulek z izolacji) ulegalo to destrukcji. O wiele lepszy jak dla mnie okazal sie wymieniony surflon, choc material robi gorsze wrazenie... Gumo 3/4 ludzi jak sie dowiaduje, ze kupilem plecionke tytanowa na przypopny to mi mowi mialem drut (najczesciej mowia dragona) tytanowy i odstrzelilem jerka/pekl mi na rybie) dziadostwo wyrzuc do kosza...jak na razie kazdy swoj (z plecionki bodaj 7 zyl) testowalem do 12kg i wyraznie widac, ze na petelce po 12kg sie odksztalca, ale peklo moze z 10% przyponow (zrobilem calkiem sporo dla siebie i kolwi - zuzylem 2 rolki 5m a przypony robie srednio 15-25cm + 2cm na petelki) do tego wiekszosc peklo (czasami tylko 1 zyla) w miejscu zacisniecia, tylko niektore na zagieciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Uporzadkujmy doznania... To co napisalem dotyczy tego konkretnego drutu tytanowego ze zdjecia i tego dotyczylo pytanie. Tytan linka dostepny w Cabelasie w postaci gotowych przyponow jest bliski idealowi (idealem bylby gdyby byly omotki zamiast zaciskow). Ale i on nie jest wieczny, gdy sie uzywa. Zdarza sie, ze(wylazi to najczesciej wlasnie w m-cach zakonczenia blaszek)urywaja sie pojedyncze wlokienka. Tytanu z naszego sklepu nie zamierzam sprawdzac, poza wolframami staram sie nie kupowac tego asortymentu, za duzo juz bylo negatywnych akcji... Co do surflonu to raczej nie mowimy o tym samym, ja uzywam wersje w nylonie(zalana).Jak dla mnie wystarczajace, mozna sie czepiac dosc duzej grubosci ale za to odksztalca sie mniej niz wersja bez nylonu. Gdy sie chce, zeby sie nie odksztalcal i nadal byla finezja to jak na razie tylko te tytany z Cabelasa (w Basspro tez sa ale tych nie sprawdzalem) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 jeszcze dzis lowie na przypony z tytanu wykonane w 2006 roku i sa cale i zdrowe, tylko agrafki wymienilem moze z dwa razy i za raz 'przewiazalem' kretliki ... zaciskanie zaciskaniu nierowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Proby dotyczyly rowniez sposobow, aby unikac w ogole zginania (szeroka, swobodna petla i na to omotka).Ba...zeby zmniejszyc pktowy nacisk kretlika/agrafki podczas duzych obciazen (drzewko, rybka > 1,5m) zakladalem koszulke z izolacji. Wynik byl zawsze ten sam (wersje 50 i wiecej LB) - w m-cu nacisku nastepowalo pekniecie. <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Odgrzewam. Jaki materiał i gdzie kupię do robienia przyponów tytanowych? Krętliki mam i agrafki, brakuje mi tylko drutu na przypony. Dodatkowo proszę o informację jak je wiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 witam .Kup jeszcze tulejki zaciskowe .Ja używam firmy PERFEKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 witam .Kup jeszcze tulejki zaciskowe .Ja używam firmy PERFEKT.Podeślij mi jakiś link do strony producenta lub sklepu gdzie go kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 witam .Kup jeszcze tulejki zaciskowe .Ja używam firmy PERFEKT.Czym je zaciskasz? Zwyklymi kombinerkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi