Skocz do zawartości

Wędki Evergreen

dante

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jakoś niewiele informacji o wędkach Evergreen na forum. Czy są tutaj użytkownicy Evergreen Superior Poseidon Salty Sensation oraz Light Cavalry? Pytam o wędki UL oraz MH. Jak się one Wam sprawdzają? Przymierzam się do zakupu wędek z tej firmy i szukam wszelkich informacji. Jakieś porównanie do Graphiteleader? Dzięki za wszelkie info i sugestie.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Mi wpadł w oko model SALTY SENSATION SUPERIOR SPRS-70L-T fajne parametry no i w końcu Tabular w normalnej długości czego mi brakuje w kijach Graphiteleader wiec szukam w tej stajni.

Trzeba zamówić na testy może będzie kosa pod pasiaki :)

Jeśli to ten, tooooo 

Witam Kolegow,

Lowilem na 2 Modele :

Evergreen Kaleido Inspirare GT The Stallion IGTC-69MH ,

Evergreen-Heracles-HCSC-67MH-The-Bluemeister

Wykonanie , czucie przynety Jest fenomenalne . Lecz ceny sa zaporowe 600-750 Euro. Mieszkam w niemczech i tutaj sa Evergreen bardzo popularne i chwalone.

Porownywalem w.w wedziska do starych : lamiglasow, Pfenixow m1 , yozuri , shimano Beastmaster serie 1 i bx. Wezme moje stale i sprawdzone Hamburskie sandaczowe miejsca . Znam tam kazda rynne , ulozenie kamieni na dnie i kierunki plywow pradow. Glebokosc 3-7 m.

przyklad wymienionych starych konstrukcji:

Na 10 Bran Sandaczy , zacialem 10 ryb i je wycholowalem.

Wedki Evergreen:

10 Pukniec:

6 Ryb zapietych i 4 RybY wycholowanych, 2 spady.

Owszem czucie przynety jest nieziemskie.

Co nam z tego Jak ryby podczas brania odbijaja sie od przynety A podczas Holu Spadaja.

Jest to spowodowne duza szytywnoscia blanku i stosunkowo niepelnym ugieciem.

Te same spostrzezenia opisuja chlopaki na niemieckich forach.

Pozdrawiam serdecznie Zbigniew

• 2 lata później...
  • 2 lata później...

Finezza ma całą szczytówkę spolegliwą a tu "chyba" chodzi o to żeby tylko koniec szczytówki był cienki, szybki i delikatny a reszta sztywna. Zatem polecam Evergreen-a SPRS-65L-T "Thunder Shot", wątpię aby istniało coś co może sprawdzić się lepiej. Powinien być jeszcze na giełdzie. 

Edytowane przez guciolucky

Reliance to nie jest wędka na okonie, poza tym, kolega szuka kija do 6g a nie trzy razy więcej..." Zatem biorąc pod uwagę realne potrzeby i fizyczne właściwości, Thunder Shot jest tutaj naprawdę w punkt. Można by się też zastanowić nad NEOS-76M-T ale byłoby to plan ekonomiczny a miał być topowy...

Ale ja odpowiadałem i Protonowi i Franzoni  :D

1. BB hitman super do obu zastosowań ale wklejka. Choć się zachowuje jak tubular praktycznie. 1-12g dobrze opisany zakres. 3-6 też obsługuje dobrze - ja łowię głównie 4-8g tą wędką. Za to obsługuje bez problemu duże ryby. 

2. Reliance. Zdziwiło mnie, że poza faktycznie większym CW (ale tak naprawdę max 21g) wędka zachowuje się pod rybą dość podobnie. A powinna być „dwa razy” mocniejsza. Tubular, ale z naprawdę cienką szczytówką. Delikates, myślałem, ze będzie mocniejsza.

Ogólnie nowszy PSS superior mniej mi pasuje od PSS. Jest delikatniejszy. No bo sporo lżejszy.

Biorąc to pod uwagę obawiam się, że Thunder Shot do rzucania, prowadzenia i pstryków będzie świetny, ale z tym betonowym dolnikiem bym ręki już nie dał. Proton musi zdecydować co dla niego znaczy beton. Ryba typu 80 czy 100?

Natomiast dla Franzoni już na bank bardziej te „moje”  ;) . Lekkość i elektryczność extra, a i 110 ich nie załamie. I to różnica tu nie jest razy dwa, tylko zgodnie z opisem Hitman pe 0,6, Reliance pe 0,8, dokładnie taka różnica i nic więcej.

Ale kupić warto każdą, bo to świetne wędki. Kuba STC od Ciebie już wisi i się kurzy przez nie  :D - ale jest już na nią plan - przezbrojenie. Bo to praiwe swietny uniwersał.

P.S. Z powodów które opisałem, Reliance na okonkach 22+ chodzi bardzo podobnie jak Hitman. Na mniejsze, ze spokojnej wody, to już ani jeden ani drugi. Na okonie Thunder Shot. Ale gdzie ten beton tam? W ręku nie mialem ale jak to superior do 7g …?

Edytowane przez Qh_

W ręku nie miałeś a już wiesz :)  

Jeśli ktoś chce wędkę do 6g to "beton" nie jawi mu się w głowie jako suchy, jesionowy, kołek o średnicy 3cm, tym bardziej, że chce łowić okonie. 

Co do drugiego kolegi i Relience (mam takie dwa) i nie są to fizycznie kije do 21g a do max 17g.

:D co tym bardziej dowodzi ich delikatności. Nie napisałem, że wiem, tylko, że się obawiam. ;) Ja z Reliance „stanąłem” na 21. Kto jak woli. Ale z 25g opisowym to już ich poniosło fest. Hehe akurat na Reliance nomen omen.  :D  :D  :D

Ale to fakt porównując PSS 12g i ten PSSS, to w pracy jak max 25% więcej.

A patrz STC do 17,5g miota 30g bez zająknięcia. ;)  :lol:

@Qh posługuje się terminami jak mu wygodnie, miesza moc, szybkość, akcje i sztywność w jedną całość, jednocześnie wplatając w to CW. Powstaje z tego mix, który jest trudny do rozszyfrowania. "The Reliance" ma moc 6lb i Hitman ma dokładnie tyle samo 6lb, zatem nie dziwota, że holujesz nimi z identyczną mocą (bo na miłość boską, oba mają taką samą). Fakt, że dana wędka ma przy tej samej mocy różny zakres CW, nie oznacza, że któraś z nich jest mocniejsza ani, że obie nadają się np. do łowienia okoni...

Widzę że doborowe towarzystwo :) przy tablicy odpowiada z evergreena.

...to się przyłączę, może skapnie na mnie trochę wiedzy

cel okoń z głębszej wody 6-9m główki 4-6g plus 2-3cale ,przysłowiowa szpada co kopie 

szukając doszedłem do sprs -może scout master?? 

Od czasów słynnego shimanowskiego debiutu na początku lat 90', niewiele się zmieniło w kwestiach konstrukcyjnych tego segmentu. Nadal są to kije wyjątkowo delikatne - ale lekkie przez co sprawiają wrażenie sprzętu finezyjnego, przez co wyjątkowego  :) Żaden z moich ówczesnych nabytków nie dotrwał do dziś. Zostały dwa Loomisy, dwa Talony, jeden Garbolino i jeden Lamiglas. I nie jestem ambasadorem żadnej marki.. prócz tych ponadczasowych..    

Superiory bez wątpienia są finezyjne, lekkie, czułe, wyjątkowe (nie wiem na ile wyjątkowe ale ja podobnych nie znam, co oczywiście nie oznacza, że nie istnieją). Delikatne bo większość z nich ma moc 6lb lub mniej a to wiąże się z ograniczeniami, jak w większości wędek o podobnej mocy. Uczciwość nakazuje w tym miejscu zaznaczyć, że znakomita większość wędek "innych marek" o mocy 6lb (...i nie tylko) jest opisana i zbudowana niepoprawnie, co objawia się nieproporcjonalnie większą mocą dolnika do szczytówki. Wyraźna sztywność wędek Evergreen, może dostarczać złudne wrażenia co do ich mocy, która jest jednak precyzyjnie określona i niewielka. Ostatecznie mamy ogromny wybór wędek i kiedy potrzebujemy w danym momencie mocy lub odwrotnie, wybieramy kije według potrzeb. Superiory to świetny wybór kiedy oczekujemy finezji w dosłownym tego słowa znaczeniu a finezja to również delikatność i wymaga określonego traktowania, bez względu czy to nam się podoba bardzo czy mniej ;)

Edytowane przez guciolucky
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

Odnośnie Evergreen SALTY SENSATION SUPERIOR SPRS-77M-T "RELIANCE" - pytanie do specjalistów od wędek jpn i konkretnie ze stajni evergreen:
Według jakich parametrów/właściwości jest to jedna z najlepszych wędek ?
Jej opisany cw 1-25 [emoji15] - czyżby Japończycy stworzyli wędkę idealną ? Co to za c.w ? Chętnie sprzedam wszystkie swoje okoniówki i „lekki sandacz/okoń ciężko” bo i tak na wszystko nie łowię i mam ból głowy co odpalić na wyprawie.
A do tej pory nie udało mi się znaleźć czegoś co obsłuży w komforcie 2g+2” i 10g+3”? A tu taki rozjazd ? Gdyby to było mikado to zjedlibyście to na starcie, ale czekaj, czekaj - to evergreen to japońskie - musi być zajebiste.
A tak problemu by nie było.
Czy idziemy teraz w tę stronę że do wędki przypinając młynek z linką powiedzmy pe 0.3 to damy radę łowić tym kijem na 2-3 gramach, ale jak chcemy te 25g to trzeba by już podpiąć młynek z pe 0.8/1.0?
Co to za mistyczne opisy w tych evergreenach ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez mario

I teraz wejdzie młody adept spinningu na to forum, przeczyta że wędka 1-25 jest jedną z najlepszych. Będzie chciał łowić okonie, szczupaki i kuzwa jesiotry na nią [emoji15]

Dokąd to forum zmierza ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1