dante Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 Cześć, jakoś niewiele informacji o wędkach Evergreen na forum. Czy są tutaj użytkownicy Evergreen Superior Poseidon Salty Sensation oraz Light Cavalry? Pytam o wędki UL oraz MH. Jak się one Wam sprawdzają? Przymierzam się do zakupu wędek z tej firmy i szukam wszelkich informacji. Jakieś porównanie do Graphiteleader? Dzięki za wszelkie info i sugestie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianFishing96 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Że tak trochę po chamsku, przepraszam. Ja szukam kogoś z wiedzą na temat kijka Evergreen Heracles 7 Też myślałem o tych kijkach, ponoć bajka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mi wpadł w oko model SALTY SENSATION SUPERIOR SPRS-70L-T fajne parametry no i w końcu Tabular w normalnej długości czego mi brakuje w kijach Graphiteleader wiec szukam w tej stajni.Trzeba zamówić na testy może będzie kosa pod pasiaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Fabryka ta sama więc powinno być git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Mi wpadł w oko model SALTY SENSATION SUPERIOR SPRS-70L-T fajne parametry no i w końcu Tabular w normalnej długości czego mi brakuje w kijach Graphiteleader wiec szukam w tej stajni.Trzeba zamówić na testy może będzie kosa pod pasiaki Jeśli to ten, tooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Tak dokładnie zawita u mnie niebawem zobaczymy co to warte a poprzeczkę ma wysoko zawieszoną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Witam Kolegow, Lowilem na 2 Modele : Evergreen Kaleido Inspirare GT The Stallion IGTC-69MH , Evergreen-Heracles-HCSC-67MH-The-BluemeisterWykonanie , czucie przynety Jest fenomenalne . Lecz ceny sa zaporowe 600-750 Euro. Mieszkam w niemczech i tutaj sa Evergreen bardzo popularne i chwalone. Porownywalem w.w wedziska do starych : lamiglasow, Pfenixow m1 , yozuri , shimano Beastmaster serie 1 i bx. Wezme moje stale i sprawdzone Hamburskie sandaczowe miejsca . Znam tam kazda rynne , ulozenie kamieni na dnie i kierunki plywow pradow. Glebokosc 3-7 m. przyklad wymienionych starych konstrukcji: Na 10 Bran Sandaczy , zacialem 10 ryb i je wycholowalem. Wedki Evergreen: 10 Pukniec: 6 Ryb zapietych i 4 RybY wycholowanych, 2 spady. Owszem czucie przynety jest nieziemskie. Co nam z tego Jak ryby podczas brania odbijaja sie od przynety A podczas Holu Spadaja. Jest to spowodowne duza szytywnoscia blanku i stosunkowo niepelnym ugieciem. Te same spostrzezenia opisuja chlopaki na niemieckich forach. Pozdrawiam serdecznie Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Tak patrząc to patyk na morskie a dokładnie zatokowe rybki, czyli agresywne. Na rzeki i jeziora to niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Odkopię temat. Czy ktoś z Was łowił na model Evergreen Orion The Free Will do 7g? Szukam informacji o tej wędce. Jak wygląda akcja i czy cw jest opisany prawidłowo? Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września (edytowane) Finezza ma całą szczytówkę spolegliwą a tu "chyba" chodzi o to żeby tylko koniec szczytówki był cienki, szybki i delikatny a reszta sztywna. Zatem polecam Evergreen-a SPRS-65L-T "Thunder Shot", wątpię aby istniało coś co może sprawdzić się lepiej. Powinien być jeszcze na giełdzie. Edytowane 1 Września przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Reliance to nie jest wędka na okonie, poza tym, kolega szuka kija do 6g a nie trzy razy więcej..." Zatem biorąc pod uwagę realne potrzeby i fizyczne właściwości, Thunder Shot jest tutaj naprawdę w punkt. Można by się też zastanowić nad NEOS-76M-T ale byłoby to plan ekonomiczny a miał być topowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września (edytowane) Ale ja odpowiadałem i Protonowi i Franzoni 1. BB hitman super do obu zastosowań ale wklejka. Choć się zachowuje jak tubular praktycznie. 1-12g dobrze opisany zakres. 3-6 też obsługuje dobrze - ja łowię głównie 4-8g tą wędką. Za to obsługuje bez problemu duże ryby. 2. Reliance. Zdziwiło mnie, że poza faktycznie większym CW (ale tak naprawdę max 21g) wędka zachowuje się pod rybą dość podobnie. A powinna być „dwa razy” mocniejsza. Tubular, ale z naprawdę cienką szczytówką. Delikates, myślałem, ze będzie mocniejsza. Ogólnie nowszy PSS superior mniej mi pasuje od PSS. Jest delikatniejszy. No bo sporo lżejszy. Biorąc to pod uwagę obawiam się, że Thunder Shot do rzucania, prowadzenia i pstryków będzie świetny, ale z tym betonowym dolnikiem bym ręki już nie dał. Proton musi zdecydować co dla niego znaczy beton. Ryba typu 80 czy 100? Natomiast dla Franzoni już na bank bardziej te „moje” . Lekkość i elektryczność extra, a i 110 ich nie załamie. I to różnica tu nie jest razy dwa, tylko zgodnie z opisem Hitman pe 0,6, Reliance pe 0,8, dokładnie taka różnica i nic więcej. Ale kupić warto każdą, bo to świetne wędki. Kuba STC od Ciebie już wisi i się kurzy przez nie - ale jest już na nią plan - przezbrojenie. Bo to praiwe swietny uniwersał. P.S. Z powodów które opisałem, Reliance na okonkach 22+ chodzi bardzo podobnie jak Hitman. Na mniejsze, ze spokojnej wody, to już ani jeden ani drugi. Na okonie Thunder Shot. Ale gdzie ten beton tam? W ręku nie mialem ale jak to superior do 7g …? Edytowane 1 Września przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września W ręku nie miałeś a już wiesz Jeśli ktoś chce wędkę do 6g to "beton" nie jawi mu się w głowie jako suchy, jesionowy, kołek o średnicy 3cm, tym bardziej, że chce łowić okonie. Co do drugiego kolegi i Relience (mam takie dwa) i nie są to fizycznie kije do 21g a do max 17g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września co tym bardziej dowodzi ich delikatności. Nie napisałem, że wiem, tylko, że się obawiam. Ja z Reliance „stanąłem” na 21. Kto jak woli. Ale z 25g opisowym to już ich poniosło fest. Hehe akurat na Reliance nomen omen. Ale to fakt porównując PSS 12g i ten PSSS, to w pracy jak max 25% więcej. A patrz STC do 17,5g miota 30g bez zająknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Żeby komuś coś doradzić, to trzeba mieć pojęcie, a nie <<edit - słownictwo!>> kocopoły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września @Qh posługuje się terminami jak mu wygodnie, miesza moc, szybkość, akcje i sztywność w jedną całość, jednocześnie wplatając w to CW. Powstaje z tego mix, który jest trudny do rozszyfrowania. "The Reliance" ma moc 6lb i Hitman ma dokładnie tyle samo 6lb, zatem nie dziwota, że holujesz nimi z identyczną mocą (bo na miłość boską, oba mają taką samą). Fakt, że dana wędka ma przy tej samej mocy różny zakres CW, nie oznacza, że któraś z nich jest mocniejsza ani, że obie nadają się np. do łowienia okoni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Tak, tak, on coś słyszał, że gdzieś dzwoni, tylko nie wie w którym kościele. Później się tworzą bajki lepsze niż te, które opowiadał Janek Kobuszewski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Widzę że doborowe towarzystwo przy tablicy odpowiada z evergreena....to się przyłączę, może skapnie na mnie trochę wiedzycel okoń z głębszej wody 6-9m główki 4-6g plus 2-3cale ,przysłowiowa szpada co kopie szukając doszedłem do sprs -może scout master?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Scout master jak najbardziej, cała seria jest sztywna i kopie, wyjątkowo mocno i wyraźnie. Jeśli gumy to jaskółki albo drobnica typu ES to również Thunder shot, który na pewno nie klęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września Od czasów słynnego shimanowskiego debiutu na początku lat 90', niewiele się zmieniło w kwestiach konstrukcyjnych tego segmentu. Nadal są to kije wyjątkowo delikatne - ale lekkie przez co sprawiają wrażenie sprzętu finezyjnego, przez co wyjątkowego Żaden z moich ówczesnych nabytków nie dotrwał do dziś. Zostały dwa Loomisy, dwa Talony, jeden Garbolino i jeden Lamiglas. I nie jestem ambasadorem żadnej marki.. prócz tych ponadczasowych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września (edytowane) Superiory bez wątpienia są finezyjne, lekkie, czułe, wyjątkowe (nie wiem na ile wyjątkowe ale ja podobnych nie znam, co oczywiście nie oznacza, że nie istnieją). Delikatne bo większość z nich ma moc 6lb lub mniej a to wiąże się z ograniczeniami, jak w większości wędek o podobnej mocy. Uczciwość nakazuje w tym miejscu zaznaczyć, że znakomita większość wędek "innych marek" o mocy 6lb (...i nie tylko) jest opisana i zbudowana niepoprawnie, co objawia się nieproporcjonalnie większą mocą dolnika do szczytówki. Wyraźna sztywność wędek Evergreen, może dostarczać złudne wrażenia co do ich mocy, która jest jednak precyzyjnie określona i niewielka. Ostatecznie mamy ogromny wybór wędek i kiedy potrzebujemy w danym momencie mocy lub odwrotnie, wybieramy kije według potrzeb. Superiory to świetny wybór kiedy oczekujemy finezji w dosłownym tego słowa znaczeniu a finezja to również delikatność i wymaga określonego traktowania, bez względu czy to nam się podoba bardzo czy mniej Edytowane 2 Września przez guciolucky 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września I właśnie na takich opiniach trzeba się opierać wybierając tą swoją wymarzoną wędkę, która kosztuje spore pieniądze. A nie stwierdzenia typu nie wiem, ale się wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 13 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września (edytowane) Odnośnie Evergreen SALTY SENSATION SUPERIOR SPRS-77M-T "RELIANCE" - pytanie do specjalistów od wędek jpn i konkretnie ze stajni evergreen:Według jakich parametrów/właściwości jest to jedna z najlepszych wędek ?Jej opisany cw 1-25 [emoji15] - czyżby Japończycy stworzyli wędkę idealną ? Co to za c.w ? Chętnie sprzedam wszystkie swoje okoniówki i „lekki sandacz/okoń ciężko” bo i tak na wszystko nie łowię i mam ból głowy co odpalić na wyprawie.A do tej pory nie udało mi się znaleźć czegoś co obsłuży w komforcie 2g+2” i 10g+3”? A tu taki rozjazd ? Gdyby to było mikado to zjedlibyście to na starcie, ale czekaj, czekaj - to evergreen to japońskie - musi być zajebiste.A tak problemu by nie było.Czy idziemy teraz w tę stronę że do wędki przypinając młynek z linką powiedzmy pe 0.3 to damy radę łowić tym kijem na 2-3 gramach, ale jak chcemy te 25g to trzeba by już podpiąć młynek z pe 0.8/1.0?Co to za mistyczne opisy w tych evergreenach ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 14 Września przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września Tak tu pisząhttps://centrumwedkarskie.pl/produkt/evergreen-wedka-superior-salty-sensation-reliance-232cm-25g/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 13 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września Tak tu pisząhttps://centrumwedkarskie.pl/produkt/evergreen-wedka-superior-salty-sensation-reliance-232cm-25g/I teraz wejdzie młody adept spinningu na to forum, przeczyta że wędka 1-25 jest jedną z najlepszych. Będzie chciał łowić okonie, szczupaki i kuzwa jesiotry na nią [emoji15]Dokąd to forum zmierza ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi