Skocz do zawartości
  • 0

Sprzęt pod Prawiczka Spiningowego

LukeSkywalker

Pytanie

Witam i pozdrawiam was wszystkich na forum, kt?łre to właśnie nakręciło mnie do biczowania w?łd (a zimą w końcu zaczne strugać :D:D).
Mam około 170 na kijka i 100 moze wiecej (zalezy za ile p?łjdzie feederek)na krecioła.
Łowienie ma byc z brzegu Jeziora i rzeki więc dł napewno 2,70
Cię?źar wyrzutu mysle ze najbardziej uniwersalny bedzie 5-25 bo i gumką rzuce, i wobkiem (taki przynajmniej mam zarys ) teraz jeśli chodzi o wymagania do kijka to chce aby był z akcją sztytową (nie chce wklejki)?źadnej kluchy, no i w miare mozliwosci solidny w danym przedziale cenowym
znalazłem taki
http://allegro.pl/cormoran-spinn-carb-o-star-xt-270-5-25g-sm ok24-i2364951930.html
nie wiem jednak czy jest sztywny, gosciu mi odpisał ?źe akcja fast, moze cos wiecie na temat tego kijaszka ? albo macie lepsze propozycje :D

Natomiast jeśli chodzi o kręcioła to nie mam pojęcia jaki???
Czy z hamulcem przednim, czy tylnim, jaka prędkość nawijania ?
Jaki rozmiar szpuli ? nie wspominając o marce ?:D

Domyślam sie ze podobnych wątk?łw było tutaj multum, ale tak jak kazdy jest inny tak kazdy ma swoje wątpliwosci, wiec jesli wątek sie powtarza to z g?łry Przepraszam.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten dragon z forum za 120 zeta (nie znam jego stanu co prawda) powinien Ci się nadać. Co do kołowrotk?łw, to jeśli chcesz n?łwkę to rozwa?ź Mistrall Amundson. Na wiadomym portalu aukcyjnym coś koło 150 zeta. Dostałem taki w prezencie i jestem nim mile zaskoczony. Dwie aluminiowe szpule (ło?źyskowane) całkiem ładnie nawija ?źyłkę, a do tego mimo usilnych starań aby go zajechać jakoś się nie udaje.

• 0

Kolego zobacz sobie jeszcze kija mistrall aqua spin 2.7 cw do 25 gram. Ja mam do 30 na sandacze ale do 25 mysle ze bedzie bardziej uniwersalny. Akcja szczytowa. Do swojego uzywam amundsona 300 dobrze wywazyl mi kija i nie meczy reki. Najwazniejsze nie kupuj przez neta chyba ze pojdziesz do wedkarskiego pomacasz kije a pozniej kupisz w necie o wiele taniej ale na ślepo nigdy. Pozdrawiam

• 0

Kolego zobacz sobie jeszcze kija mistrall aqua spin 2.7 cw do 25 gram. Ja mam do 30 na sandacze ale do 25 mysle ze bedzie bardziej uniwersalny. Akcja szczytowa. Do swojego uzywam amundsona 300 dobrze wywazyl mi kija i nie meczy reki. Najwazniejsze nie kupuj przez neta chyba ze pojdziesz do wedkarskiego pomacasz kije a pozniej kupisz w necie o wiele taniej ale na ślepo nigdy. Pozdrawiam

Co do Mistralla Aqua 2,7 10-30 to osobiście odradzam. Kij na pierwszej wyprawie strzelił jak zapałka przy szarpnięciu na zaczepie. Mo?źe koledzy mi tu zaraz pojadą, ?źe od wideł oderwany jestem... :mellow: Młynek nie był dokręcony na full, wędka strzeliła przy samym uchwycie kołowrotka rozrywając korek rękojeści. Ale ile ludzi tyle teorii. Mo?źe tylko mi tak kij walnął...

Osobiście na pierwszy kij celowałbym w Kongera. Tanie i mocne kije, mo?źe nie finezyjne jak dro?źsze kijaszki, ale na pierwszą wędke da rade( takie były moje początki spina). I moim zdaniem lepiej przeznaczyć więcej kasy na kijek ni?ź kręciek, wkońcu to na nim będziesz czuł brania i nim walczył z przeciwnikiem.

Shimano Catana 4000 to dobry młynek za dobre pienią?źki.

I tak jak kolega suhhar napisał, przed zakupem pomacaj kija, przykręć młynek i sam zobaczysz jak Ci to w łapce le?źy. B) Ot takie moje skromne zdanie... :mellow:

• 0

Dragon Express + Dragon Viper FD i masz w tej kwocie mniej więcej całkiem fajny ekonomiczny zestaw do gnębienia rybostanu w Twoich okolicach. Gdybyś chciał l?źej, mogę polecić jeszcze Daiwę Megaforce do 20g i ten sam młynek. Co do Dragona - rozsądny wyb?łr jeśli chodzi o kasę, a da się nim wygodnie połowić. Daiwa teoretycznie delikatniejsza, chocia?ź sprosta trudniejszym zadaniom. Młynek p?łki co sprawuje się całkiem przyjemnie jak na ten przedział cenowy wręcz zaskakująco.

• 0

Express to to samo co Milenium tylko w innym ubraniu, rękojeść dzielona zamiast pełnej, blank w innej kolorystyce, poza tym to praktycznie te same kije, miałem Expressa i og?łlnie go polecam, natomiast Viper wcina mocno ?źyłkę pod szpulę, według mnie Passion będzie trwalszym i płynniej pracującym kołowrotkiem (piszę z ponad 4 letniej autopsji) ;)

• 0

A ja passiona nie polecam.Czytajac fora, passion zbieral super opinie kupilem rozm 30 i 20.I oba pozostawialy wiele do zyczenia lepiej i plynniej pracuje spro montana za 80zl z tanich moge polecic shimano sienna oraz exage odradzic daiwe procaster oraz regal.ladnie jeszzce kreci i to chyba najlepiej ze wszytskich mitchell mag pro mialem jeszcze 300 xe ale juz raczej w Pl nie dostaniesz , tez super krecil.Pisze tu tylko o tanich kolowrotkach.Gdyby fundusz pozwolil to jakas uzywka japan z tym ze od naprawde godnego sprzedawcy.Ze swojej strony moge polecic @karolkrause i kolega @godski.Skrobnij do nich moze maja jakas tania uzywke :)Pzdr

• 0

A ja zaproponowałbym kijek Daiwa Megaforce do 28 gram, długości 2,7 m i do tego Catana 3000. Zmieścisz się w 3-4 st?łwkach i dostaniesz tani uniwersał. Szału nie będzie, ale popr?łbujesz, powęszysz, będziesz miał obraz tego, co nie pasuje.

Pozdrawiam - Bartek