Skocz do zawartości
  • 0

Wniosek o zmianę operatu rybackiego.

Norbert 78

Pytanie

Potrzebuję porady w sprawie zmiany operatu rybackiego na rzece Krzna. W tym roku Krzna dostała konkretnie po tyłku. Rzeka dwukrotnie została zatruta, do tego na początku lipca pojawiła się letnia przyducha i padło dużo ryb. Niedługo odbędą się jesienne zarybienia, chciałbym żeby okręg wziął pod uwagę zarybienie większą ilością ryb. Wiecie może jak ugryźć ten temat?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

• Like 1

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie umniejszając w żadnym razie zaangażowaniu kol. Norbert 78, myślę że może to być wyłącznie dyskusja z mchu i paproci. Użytkownik rybacki tego obwodu zapewne korzysta z usług jakiegoś absolwenta szkoły rybackiej, który doskolane wie jakie wykonywać działania. Nie sądzę aby był zainteresowany poradami z dyskusji internetowych dotyczących zabiegów środowiskowych czy kompensacyjnych w obwodzie, który na codzień ogarnia.

• Like 3

• 0

Norbert, piszcie wnioski do Okręgu i tłuczcie na zebraniach, by na Krznie w Białej ustanowić tymczasowo No Kill z uwagi na straty rybostanu. Skontaktujcie się z wojewodzkim konserwatorem przyrody. Raz że to tańsze a efektywniejsze a dwa, że może kilka osób wiecej ogarnie, że iść na ryby nie musi oznaczać PO ryby ;)

Edytowane przez morrum
  • Like 2

• 0

Skontaktujcie się z wojewodzkim konserwatorem przyrody.

A co ma Konserwator Przyrody do przygotowania operatu rybackiego lub aneksu do takiego operatu? Zwłaszcza w takim zakresie, jak Ty sugerujesz, co nie do końca pokrywa się z celem autora wątku: Norbert 78.

Żeby napisać operat rybacki albo go zmienić (poprzez odpowiednie uzgodnienia i w konsekwencji aneks) to trzeba mieć sporo danych oraz argumentów, by przekonać wszystkie strony, że takie działania są pożądane, logiczne, prawnie umocowane i sensowne ekonomicznie.

A do tego, trzeba najpierw znać treść operatu rybackiego na dany obwód, by wiedzieć, czy właśnie w tym aktualnym, nie ma opcji które przewidują działania niestandardowe lub w szerokim zakresie przewidziane.

Dopóki obowiązuje aktualny operat rybacki, warto stosować się do litery prawa, a nie mieć to w d..pie, wrzeszcząc w niebogłosy, że "Larum", że ja wiem lepiej. :lol:

Trochę chęci i współpracy a wiele można osiągnąć. :P

• Like 2