Skocz do zawartości

Przynęty na Irlandzkie Pajki i Perchy

Gofer2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W sierpniu planuje wyprawę do Irlandii łowił będę głównie w rzece Barrow z racji tego że będę miał ją pod nosem na pewno odwiedzę też jakieś pobliskie jezioro & Atlantyk :)i teraz pytanie w co się wyposażyć jakie przynęty tam będą najskuteczniejsze na pajki i duże okonie?

Jedziesz do Waterford?

Mi na Shannon najlepiej sprawdzały się fatso 14F, slidery 12, kopyto 6 i bulldawgi. Woda na shannon mocno torfowa, brązowa, jak herbata. Nie wiem jak na Barrow. ale wpływało to bardzo na skuteczność okreslonych kolorów a mocny zlew na inne, niby zajebiaszcze na innych wodach.

Okoni nie łowiłem celowo, jakoś było to dla mnie errorem, w sytuacji posiadania w wodzie dużych szczupaków. Ale - kilkukrotnie gdy niezbyt coś sie działo zaczynało się łowienie na drobno i wtedy przynęta nie miała znaczenia, podobnie jak to że jest na 30lb plecionce, wystarczyło znaleźć stado. Ale to cieżko bylo nazwać łowieniem, bardziej przypominało łowienie makreli, wpadała gumka do wody, dwa ruchy i ryba. I tak do użygu... Dzięki Bogu nasi rodacy chyba dość znacząco naruszyli pogłowie ryb w okolicy, więc już takie nieprzyjemności wstydliwe nie grożą raczej

Witam

W sierpniu planuje wyprawę do Irlandii łowił będę głównie w rzece Barrow z racji tego że będę miał ją pod nosem na pewno odwiedzę też jakieś pobliskie jezioro & Atlantyk :)i teraz pytanie w co się wyposażyć jakie przynęty tam będą najskuteczniejsze na pajki i duże okonie?

Masz to od Rocha miejscówkę na Barrow.

Na dole mapy jest most i próg. Tam jest kawałek płytkiej wody plus zielsko, więc slider10F lub co tam masz w swoim arsenale na płytkie wody. Dalej (tzn. na północ od mostu) też jest trochę stojącej wody, ale później to już typowa rzeka.

Przy moście jest parking. Wzdłuż zachodniego brzegu jest ścieżka. Dobry dostęp do wody. Kilka km przyjemnego spacerku z wędką. Ryby -bez szału, ale zawsze jakiś 70-tak się uwiesił.

Powodzenia.

P.S. Przyda się podbierak na długim kiju, bo brzeg przeważnie stromy.

Hej. Na Barrow w sierpniu to bym sie nie nastawial. Duze okonie tam sa, ale to nie sezon na nie. Ze szczupakiem slusznych rozmiarow ogolnie cienko. W miescie dziala klub Carlow Coarse Angling Club- jego prezes Gerry Mc Straw chetnie udzieli ci info co i jak. Popytaj o niego w sklepie wedkarskim.

Ale jak pogoda pozwoli to lepsza opcja jest morze. Wystarczy wbic sie na autostrade M9 i ruszyc do Waterford ( niecala godz z Carlow) Wybrzeze zwie sie Copper Coast i poza Kerry jest to najlepsze lowisko bassa w Eire. Brzegi sa dostepne, ale spodniobuty to mus.

Mozesz takze polowic ze skal w Dunmore East- jest to rzut beretem od Waterford- wygodne polki skalne i znaczna glebokosc przy brzegu. Dobre lowisko makreli (polecam spining okoniowy i 5-7g cykady) rdzawca do 2kg ( dobre sa relaxa twistery na glowkach 10-15g)czasami trafi sie wargacz.

Dzięki za odp ja będę dokladnie w Carlow co polecacie odwiedzić w pobliżu ? :D

Roch czy Barrow jest dostępna suchym papciem czy też będę musiał wziąć wodery ze sobą ? w samolocie każdy kg na wagę złota :D

Ten odcinek, który podałem -na sucho. Tylko podbierak może się przydać.

Fajny blog

David - dużo lowisz z kajaka? jakieś sugestie co do wyboru i łowienia?

I drugie pytanie - flądry na spina - plaże? Kamienie?

Dzieki Kuba. Kajak to moja najnowsza zajawka. Lodke nabylem nie tak dawno, bo na jesieni zeszlego roku. Kompletowalem caly ekwipunek na raty-w tej chwili mam prawie wszystko-brak mi systemu do kotwiczenia. Duzego doswiadczenia w lowieniu nie mam, ale na paru wyprawach juz bylem- nawet pare wywrotek zaliczylem.

Moja lodka to Mantaray 12. Bardzo fajna jednostka, stabilna i latwa w manewrowaniu. Wykonana z dosc grubego tworzywa-ma to wplyw na mase-wazy 28kg-ale za to nie ma obaw podczas szorowania po skalach. Jest to kajak typu sit on, jednak w porownaniu do Tarpona czy OceanKayaka siedzi sie w kokpicie troszke nizej a burty sa wyzsze-na morzu to zaleta-rozbryzgi fal nie zalewaja cie tak mocno.

Jesli chcesz sie zdecydowac na jakas jednostke, fajnie jest poprostu wsadzic swoje dupsko do niej, ale wazne zeby odbylo sie to na wodzie. Ja mialem ta przyjemnosc, bo w Arklow spora flota roznych kajakow sie juz uzbierala.

Moge ci polecic stronke IrishKayakAngling- chlopaki co jakis czas organizuja mityngi w roznych miejscach kraju-pelna profeska

-poruszane sprawy bezpieczenstwa, eqwipunku etc plus mozliwosc poplywania na wszystkim co jest na zlocie.

Jesli masz niedaleko do Bantry, jest tam chyba najlepszy sklep ( a troche ich odwiedzilem) z kajakami w kraju-DarrenKayaks. Darren to bardzo konkretny gosc, ma w ofercie chyba ponad sto roznych modeli, do tego ma swoj skladzik nad samym oceanem- bierzesz lodz i heja na testy. Ja mam swoja lodke od niego po bardzo dobrym dealu.

Samo lowienie z kajaka na morzu czy oceanie to niezla jazda. Byle tylko trafic w okno pogodowe hmmm.

Ja lowie tylko na spining. Zeszly rok to byly makrele i rdzawce, ale nie moge sie doczekac kiedy sie ban na bassa zakonczy-wtedy zaczna sie lowy.

To tak w skrocie-ciezko ogarnac temat w jednym poscie-jesli cos to podpytuj jeszcze.

Fladry na spining to fakt. Jak pierwszy raz, kilka lat temu pisalem o tym na TheLureForum to mnie okrzykneli szarlatanem. Teraz na wyspach szal sie zrobil a fladra to chyba herbowa ryba w LRF (Light Rock Fishing). Swoje plaskie lowie w rzekach (Avoca i Barrow)jedna zlowilem w Wisle pod Tczewem- sprzet typowo okoniowy- kijek do 10g max, cieniutka zyleczka i gumki na glowkach do 3g. Fladra na takim sprzecie walczy niczym okon, do tego kazda nadaje sie do wypuszczenia, bo nie ma glebokich polkniec jak w przypadku przynet naturalnych. Aha i nie sa to przylowy- lowione celowo- moj rekord to 54 ryby na sesji.

Byl u mnie wczoraj moj przyjaciel z http://www.lurefish-ireland.com/- pogoda byla kiepska ale jakos dal rade.

To tak w wielkim skrocie-jesli masz pytania chetnie odpowiem-teraz zmykam, bo wczesnie rano na szczupaki gonie. Pozdro

Witam

przygotuj sie, ze rzeka bedzie porosnieta na dnie glonami - ja ja generalnie omijam w lecie

mozesz po kanalach poprobowac, ale juz chyba rodacy sie pozbyli wiekszosci szczupakow...

jak cos mozemy sie jakos zgadac (jakbys mial transport) jak bede w strone shannon/suck wybieral (do carlow totalnie nie po drodze z dublina).

Witam

przygotuj sie, ze rzeka bedzie porosnieta na dnie glonami - ja ja generalnie omijam w lecie

mozesz po kanalach poprobowac, ale juz chyba rodacy sie pozbyli wiekszosci szczupakow...

jak cos mozemy sie jakos zgadac (jakbys mial transport) jak bede w strone shannon/suck wybieral (do carlow totalnie nie po drodze z dublina).

Niestety będę spisany tylko na transport miejski/wiejski :)ale chętnie się z kimś spotkam , kto mi poradzi, podpowie, gdzie co jak

Niestety będę spisany tylko na transport miejski/wiejski :)ale chętnie się z kimś spotkam , kto mi poradzi, podpowie, gdzie co jak

no ja rzadko jezdze w tamte strony (100km odemnie i nie po drodze na rzadna moja miejscowke. w castlecomer discovery park masz komercyjna miejscowke pstragowa (15 euro za 4h muchowania mozna wziasc 2 teczaki jak chcesz wedka za 5 euro do porzyczenia). wiekszosc teczakow ma okolo 40-45cm. nie mam dobrej rozkimy

hej

Jeśli chodzi o okonie to zaopatrz się w różnej wielkości główki do małych i średnich gum bo z tym tu raczej trudno.

Szczupaki łowią głownie na duże przynęty typu bulldog oraz soft 4 pley.A na wiosnę częstym przyłowem są łoski :D)

nie tylko na wiosne

w grudniu 2 niemal metrowki zlapali koledzy (ja mialem cos co ciaglo jak traktor - 10Kg plecionka (test nie co na pudelku) kolowrotek na maxa dokrecony i ciaglo az hamulec dymil po takim odjezdzie nie wpadlem by dociac bo myslalem, ze po kilku metrach sie sam zacial, ale sie mylilem.. ;(

ps barrow ciagnie dosyc mocno (12-15g glowka przy gumach 8-12cm stuka po dnie i ciagnie ja prad malo lowie na rzekach o szybkim uciagu po mojemu to jest mocny prad). glebokosc obstawiam na 3-4m max? + dobre 10-20cm ciagnacych miekkich glutowatych glonow na dnie..

nie mam szczescia do tej wody raczej male/srednie szczupaczki tam lepie (tak do 80 cm max).

edit:

generalnie gumek/glowek raczej sie nie spodziewaj po sklepach..

jak lowisz na gumki sugeruje wziasc zapas.

Witam

Bus eireann leci od Cię do mnie (chyba?) Można by się w kilku spotkać i mini meeting urzadzić :mellow:

ja tez nie mam transportu ale daje rade mieszkam w Dublinie i łowie głównie na kanałach. Sprawdź połączenia kolejowe w 5 godziny i jesteś w Galway. Na weekend można skoczyć.

masz jakies wyniki na kanalach? bo takiego kiepskiego roku to nie pamietam od 7 lat...

To zdecydowanie najgorszy początek sezonu od 7 lat...

wojtek78 napisal

I nie zapomnij połapać shadach ba diabla tasmańskgo

Shad wstepuje do Barrow tylko i wylacznie w celu odbycia tarla i jego gorna granica wystepowania jest prog wodny w St Mullins. Prog ten znajduje sie ok 60 km ponizej Carlow. Pierwsze ryby pojawiaja sie tam w koncu kwietnia z kulminacja na maj. Podczas tak chlodnej wiosny jak w tym roku mozna liczyc na ostatnie niedobitki w poczatku czerwca. Po odbytym tarle dorosle osobniki wracaja do morza. W sierpniu to shada mozna co najwyzej na fotkach powspominac i zaden diabel, nawet tasmanski tego nie zmieni <_<

Zgadzam sie z wami. Moj sezon to lipa totalna. Na East Coast nawet bassowego ogona nie widziano przed rozpoczeciem bana. Wszystko przez ta zimna wiosne.

ja tez nie mam transportu ale daje rade mieszkam w Dublinie i łowie głównie na kanałach. Sprawdź połączenia kolejowe w 5 godziny i jesteś w Galway. Na weekend można skoczyć.

masz jakies wyniki na kanalach? bo takiego kiepskiego roku to nie pamietam od 7 lat...

To zdecydowanie najgorszy początek sezonu od 7 lat...