Skocz do zawartości
  • 0

Jakie echo do 2 tys. zł?

wisnia023

Pytanie

Witam! Stoję przed trudnym wyborem tj. zmiana echa na coś lepszego :D Zależy mi na wbudowanym gpsie no i stożku 60 stopni, bo nie pływałem po głębinach :D Do tej pory używałem prostego echa (lowrance x4 pro) i nie wiem na co zwracać uwagę w lepszych modelach? Czy slot kart pamięci jest bardzo przydatny, czy nie? Kolor, dsi itp, itd? Pozdrawiam :D

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polecałbym (jeżeli mamy do dyspozycji takie finanse) echosonde Lowrance Elite 4. Jest to kolorowa echosonda z Gps-em, kolorowy wyświetlacz, wystarczająca rozdzielczość, kąty stożka 60 stopni i 120 stopni. Cena ok. 1650zł

Jedeyny minus to mały 3,5 calowy ekran, jeżeli to nie stanowi problemu, to nic lepszego w tym przedziale nie ma.

• 0

z gpsem nic nowego ciekawego nie znajdziesz. proponuję Mark 5 pro i dokupić ręczniaka za resztę co Ci zostanie. chyba że masz zamiar ciągnąć zza wielkiej wody to wtedy polecam Elite 5

Nie mam zamiaru wędkować w stawie za domem, tylko na jeziorze które ma ponad 200 km linii brzegowej, więc myślę, że gps jest jak najbardziej na miejscu, na dodatek gdy wędkuje się w nocy, czy we mgle... Nie mam zamiaru ściągać nic zza wielej wody pozdrawiam :D

• 0

Polecałbym (jeżeli mamy do dyspozycji takie finanse) echosonde Lowrance Elite 4. Jest to kolorowa echosonda z Gps-em, kolorowy wyświetlacz, wystarczająca rozdzielczość, kąty stożka 60 stopni i 120 stopni. Cena ok. 1650zł

Jedeyny minus to mały 3,5 calowy ekran, jeżeli to nie stanowi problemu, to nic lepszego w tym przedziale nie ma.

Właśnie na te echo zwróciłem największą uwagę :D Używasz tego echa, czy polecasz je tak na sucho, po przeczytaniu obiecującego opisu?

Może ktoś coś napisze o echosondach z DSI warto do tego dokładać kasy? No i czy slot kart jest zbędny, czy bardzo użyteczny? Pozdrawiam :D

• 0

Właśnie na te echo zwróciłem największą uwagę :D Używasz tego echa, czy polecasz je tak na sucho, po przeczytaniu obiecującego opisu?

Może ktoś coś napisze o echosondach z DSI warto do tego dokładać kasy? No i czy slot kart jest zbędny, czy bardzo użyteczny? Pozdrawiam :D

Znajomi mają takie echo, jest jak najbardziej w porządku jak na tę cenę, a dobra rozdziałka i funkcjonalność plus jakość gwarantują udany zakup. Znajomi są zadowoleni.

Jeżeli chodzi o echa z funcją DSI, nie masz co liczyć na rybki, ponieważ konstrukcja tych przetworników, niemal uniemożliwia wykrywanie ryb. Jedyne co to fajnie możesz sobie pooglądać dno.

I pamiętaj nigdy nie kupuj czarnobiałych echosond z funkcją DSI, najgorszy syf, mówie z doświadczenia

• 0

A może ktoś napisać jak wygląda zapis waypointa w echosondach lowrance? Można dać jakąś notke dla tekiego puntku, jeśli tak to ilę znaków? Czy tylko jakąś ikonkę? Czy poprostu można go tylko wklepać i później tylko go pokazuje na mapie, ale już nie pamiętamy co to było? :D

• 0

Znajomi mają takie echo, jest jak najbardziej w porządku jak na tę cenę, a dobra rozdziałka i funkcjonalność plus jakość gwarantują udany zakup. Znajomi są zadowoleni.

Jeżeli chodzi o echa z funcją DSI, nie masz co liczyć na rybki, ponieważ konstrukcja tych przetworników, niemal uniemożliwia wykrywanie ryb. Jedyne co to fajnie możesz sobie pooglądać dno.

I pamiętaj nigdy nie kupuj czarnobiałych echosond z funkcją DSI, najgorszy syf, mówie z doświadczenia

To masz jakieś traumatyczne doświadzczenia...

Na przykładzie Eltie 5 DSI Widać ryby,widać dno-kwestia doświadczenia.

Waypointy sa zapisywane na karcie pamieci mozna przypisac nazwe i kilkanaście ikonek jest tez do wyboru :D

• 0

Witam,

Jestem użytkownikiem echa Mark 5x-DSI czyli cz-b. Potwierdzam że ryby widać i to całkiem nieźle. Podczas napłynięcia na ławicę przypomina to chmurę pojedynczych kropek. Gdy stoję a ryby stoją pode mną to odczyt przypomina cienkie niteczki ale zaznaczam nie jest to krecha przez cały ekran. Ryby w ławicy można prawie dokładnie przeliczyć :D

• 0

Mój HDS-5 Gen2 z zaprzyjaźnionego kraju zza wielkiej wody po kosmetyce działa na naszym niebie. Fakt gwarancji pomijam.

I jak to przeczytałem na kilu forach, lepiej odłożyć i kupić coś lepszego niż potem zobaczysz jak działa np. taki HDS i pluć sobie w brodę że mogłem jednak poczekać i odłożyć na coś lepszego.

Więc zastosowałem metodę uczenia się na błędach innych, poczekałem, odłożyłem i mam.

• 0

Mój HDS-5 Gen2 z zaprzyjaźnionego kraju zza wielkiej wody po kosmetyce działa na naszym niebie. Fakt gwarancji pomijam.

I jak to przeczytałem na kilu forach, lepiej odłożyć i kupić coś lepszego niż potem zobaczysz jak działa np. taki HDS i pluć sobie w brodę że mogłem jednak poczekać i odłożyć na coś lepszego.

Więc zastosowałem metodę uczenia się na błędach innych, poczekałem, odłożyłem i mam.

Ile Cie w sumie kosztowało to echo? Dzięki którym opcom, polecał byś tą echosondę? Na allego koszt zestawu to prawie 4 tys... 2 razy tyle co elite 4, do czego warto dołożyć tyle kasy?

• 0

HDS mają dużą rozdzielczość ekranu i kolor, zintegrowany ploter map, zapis danych na karcie pamięci (przydatne żeby sobie np zrobić własną mapę), gen2 dodatkowo ma fajną opcje malowania dna na podstawie danych z sonaru, dlatego IMVHO warto.

Ale wszystko ma swoje zady i walety, żre to dużo więcej prądu niż małe sondy.

Co do wyboru hds-5 / hds-8 / hds-10 to im większy ekran tym więcej prądu, ale też więcej miejsca zajmuje w łodzi. Jeśli ma się sporą łódź, albo chociaż kokpit to hds-10 na pewno będzie fajną opcją.

Ale w niedużej łajbie hds+spory akumulator do niego zajmie za dużo miejsca. Oczywiście jak ktoś ma ładowanie z silnika, to problem prądu częściowo się rozwiązuje.

Z drugiej strony gdybym mógł sobie wybrać dowolny z nich, to brałbym hds-10 gen2. Ale to raczej moje gadżeciarstwo, niż rozsądek :D

• 0

Kupienie czegos w rodzaju HDS 10 mogloby doprowadzic do rewolucji zyciowej. <_<

- jest to wielkosci pelnowymiarowego laptopa - trzeba by jakiegos basstrakerka z przynajmniej 50 kucykow na rufie (o detalach w stylu ze 40Ah akumulator + instalacja elektr. nie rozmawiamy bo juz to zakladam mamy)

- do tego jakas lawetka

- nie od rzeczy cos czym sie to da ciagac - mozna polecic Land Cruseira (silnik 3L powinien wystarczyc)

Po tym wszystkim okaze sie, ze...w wielu miejscach na tym ekranie niewiele widac albo zgola stadka ciernikow.

Po zgromadzeniu tego wszystkiego wypada pojsc za ciosem i przeprowadzic sie do jakiej SZwecji, Norwegii, zeby cos na tym ekranie zobaczyc... <_<

Gumo

• 0

Kupienie czegos w rodzaju HDS 10 mogloby doprowadzic do rewolucji zyciowej. <_<

- jest to wielkosci pelnowymiarowego laptopa - trzeba by jakiegos basstrakerka z przynajmniej 50 kucykow na rufie (o detalach w stylu ze 40Ah akumulator + instalacja elektr. nie rozmawiamy bo juz to zakladam mamy)

- do tego jakas lawetka

- nie od rzeczy cos czym sie to da ciagac - mozna polecic Land Cruseira (silnik 3L powinien wystarczyc)

Po tym wszystkim okaze sie, ze...w wielu miejscach na tym ekranie niewiele widac albo zgola stadka ciernikow.

Po zgromadzeniu tego wszystkiego wypada pojsc za ciosem i przeprowadzic sie do jakiej SZwecji, Norwegii, zeby cos na tym ekranie zobaczyc... <_<

Gumo

Miałem ostatnio styczność z tym echo - dla mnie cudo i marzenie :D Z tymi rybami nie ma co przesadzać - są jeszcze u Nas ładne okazy!

• 0

Nie miałem traumatycznych doświadczeń (przynajmniej z echosondami;), ale miałem na myśli to, że nie dość że konty stożka echosond z funkcją DSI to 30 stopni i 55 stopni to jeszcze dodatkowo ten stożek jest spłaszczony, co jak możemy sobie wyobrazić daje nam obraz ultra panoramiczny (coś jak czytnik kodu kreskowego). Wymusza to na nas płynięcie bardzo małą prędkością bezpośrednio nad rybą, w innym wypadku ryba nam po prostu ucieknie. Oczywiście jak masz małe jeziorko i ryby prawie w ogóle się nie ruszają to nawet mark 5x dsi da radę. Generalnie każdy kto ma pojęcie (jakieś większe) o echosondach będzie odradzał te z funkcją DSI, jeżeli miałaby służyć połowom ryb.

Waypointy sa zapisywane na karcie pamieci mozna przypisac nazwe i kilkanaście ikonek jest tez do wyboru - drogi kolego jak już jestemy przy doświadczeniach... echosondy Lowrance zapisują waypoiny na urządzeniu, po włożeniu karty z mapką, są one (w-pointy) nakładane na kartę pamięci. Każde urządzenie Lowrance ma jakąś tam swoją pamięć podręczną i tam zaisuje logi (HDS-y), waypinty, drogi itp. (reszta urządzeń GPS-em).

Pozdrawiam

• 0

Nie miałem traumatycznych doświadczeń (przynajmniej z echosondami;), ale miałem na myśli to, że nie dość że konty stożka echosond z funkcją DSI to 30 stopni i 55 stopni to jeszcze dodatkowo ten stożek jest spłaszczony, co jak możemy sobie wyobrazić daje nam obraz ultra panoramiczny (coś jak czytnik kodu kreskowego). Wymusza to na nas płynięcie bardzo małą prędkością bezpośrednio nad rybą, w innym wypadku ryba nam po prostu ucieknie. Oczywiście jak masz małe jeziorko i ryby prawie w ogóle się nie ruszają to nawet mark 5x dsi da radę. Generalnie każdy kto ma pojęcie (jakieś większe) o echosondach będzie odradzał te z funkcją DSI, jeżeli miałaby służyć połowom ryb.

Waypointy sa zapisywane na karcie pamieci mozna przypisac nazwe i kilkanaście ikonek jest tez do wyboru - drogi kolego jak już jestemy przy doświadczeniach... echosondy Lowrance zapisują waypoiny na urządzeniu, po włożeniu karty z mapką, są one (w-pointy) nakładane na kartę pamięci. Każde urządzenie Lowrance ma jakąś tam swoją pamięć podręczną i tam zaisuje logi (HDS-y), waypinty, drogi itp. (reszta urządzeń GPS-em).

Pozdrawiam

Jak to po włożeniu karty z mapką? Jak to się ma do lowrance elite 4, która ma wgraną mapę bazową świata? Ile znaków może zawierać opis waypointa?