Skocz do zawartości

Klepanie wahadlówek .. problem

krzysju

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Trochę czasu już klepię wahadła.

Ostatnio łowiąc z wysokiego pomostu dostrzegłem problem ,którego wcześniej nie zauważyłem.

Niektóre wąskie wahadełka na kształt morsa zaczynają mi wypływać do góry o potem już ślizgać po powierzchni „plecami”. 
Na płyciznach nie zwracałem na to uwagi bo to było fajne ułatwienie ... 

Natomiast gdy stoję wysoko i łowię w głębokiej wodzie taka akcja jest dla mnie niepożądana  :)

Jak zlikwidować tą przypadłość ?

• 1 rok później...

Problem uciekających do góry wahadłówek udało mi się przekuć w sukces na podwodnych łąkach :).

Teraz mam inny problem na tapecie .

Jakie wskazówki macie dotyczące wahadłówek  kształt / krępowanie/wygięcia , które mają się kolebać podczas opadu ?

Raczej łatwiej mi będzie robić to na kształtach  ala MORS  chyba, bo szerokie kręcą mi się jak helikoptery  ... 

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

A ja mam pytanie natury technicznej. Gdzie można zaopatrzyć się w kowadełka i wybijaki do klepania blach i ewentualnie byłbym wdzięczny za jakieś info kontaktowe ws zakupu blach różnej grubości, może być info na priv.

Małe formatki najprościej choć nie najtaniej kupisz na allegro, a narzędzia to raczej trzeba samemu zrobić lub zaadaptować z czegoś co masz pod ręką.

Fajnie się klepie na kawałku ołowiu. Ja sobie zrobiłem taki krążek ołowiany odlany w puszce po konserwie. Jest ciężkie ale stabilne. A materiał najtaniej na złomie. Można też wykorzystać rurki miedziane jakieś odpady. Tnie się np. na 2cm kawałki , rozcina się wzdłuż , prostuje i mamy blaszki o grubości 1mm. Większe średnice rur mają grubsze ścianki.