Skocz do zawartości

Rolka Shimano

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy było już gdzieś to wrzucone w forumową otchłań, ale piszę w temacie do którego ta roleczka pasuje.... ;)

Rolka pasująca do stradiczka FK, ci4+ i podobnych - producent basslegend, model 2.

Sprawdzone, zamontowane, pasuje i działa, rolka opisana jako sic.

Nie znalazłem łożysk nierdzewnych zamiast tych które są w zestawie (łożysko z kołnierzem) więc nie zmienimy na nierdzewki, ale nawet na tych dodanych w zestawie pracuje bardzo płynnie. Plecionki nie skręca bardziej jak inne, tak przynajmniej to wygląda w trakcie używania, więc powinno być ok.

Kupiłem w cenie ok. 45 zł, bardziej z ciekawości jak to będzie działać, po sezonie zobaczymy, na razie kilka wypadów nad wodę i jest ok.

Praktycznie cena zestawu od Mefiego, więc jak by się tam skończyły, to jakaś alternatywa zawsze pozostaje.

https://www.aliexpress.com/item/32383896531.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.34454c4dQciT2I

post-62128-0-63809700-1607514249_thumb.jpg

• Like 1

Pasować - pasuje ale daj znać po miesiącu używania :-)

Te roki potrafią pękać lub odłupywać się w najmniej oczekiwanym momencie :-) nie wiem czemu.

Sprawdzone na kilku sztukach.

A sety zamienne Shimano dłuuuugo się nie skończą bo młynki z których pochadzą są nadal w produkcji i sprzedaży :-)

• Like 1

Cenna informacja ;) ,może powodem uszkodzeń jest zbyt twardy materiał, który przez niedopracowany proces produkcyjny powoduje późniejsze uszkodzenia (np. jakieś mikro uderzenia rolki w procesie produkcyjnym) ?

Ja oczywiście nikogo nie namawiam do zakupu Przemo. Wręcz jestem tego zdania że lepiej dać zarobić swojemu niż obcemu, kupione z ciekawości ponieważ miałem fk 1000 na oryginalnej rolce, zobaczymy jak się sprawdzi. 

A wiesz może czy kolor rolki Shimano przekłada się na jej trwałość ? Złota jest droższa niż srebrna, kupując zestaw.

Te rolki to pewnie "sic" tylko z nazwy i dlatego tak się dzieje.

Ja tylko ostrzegam bo przerobiłem ten temat :-) nic więcej.

A co do koloru rolki. Hmmmm

Jest droższa bo z droższego młynka set :-)

A tak serio to różnice mogą być w cenie bo są różne sety. Chodzi o ilość elementów składowych setu.

Inny jest set np od Stelli 10 A inny od stradica choć wymiarami podobne.