Skocz do zawartości
  • 0

Słabe chłodzenie silnika SUZUKI DF 2.5

puszek7

Pytanie

Witam serdecznie.

Stałem się nabywcą silnika czterosuwa SUZUKI DF 2.5

Jest on w całości chłodzony wodą.

Ale wydaje mi się, że z otworów wylotowych powinien lecieć ciągły strumień wody a u mnie poprostu rzuca tylko parą albo parska raz na jakiś czas.

Stary właściciel mówi, że one tak poprostu mają i w żaden sposób to nie przeszkadza.

Może ktoś z was ma taki lub też podobny silnik i jest mi w stanie pomóc w odpowiedzi czy rzeczywiście to normalna rzecz i nic mu nie grozi? A jeśli nie to czekam na pomoc.

Pozdrawiam

Przemek.

post-6355-1348917277,132_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wg mnie nie ma prawidłowego chłodzenia. A dlaczego nie leci Ci woda z kontrolki chłodzenia?

Ten Suzuki, to nie jest mój silnik. Przedstawiłem znaleziony filmik z jego pracą i nawiązałem pytanie do tematu. Zadałem pytanie z ciekawości. Rozmawiając z serwisantem dowiedziałem się, że ten model silników Suzuki 2,5 HP z połowy lat osiemdziesiątych posiada dwa otwory wypływowe wody i jest to prawidłowe chłodzenie. 

ps. ciekawe, dowiedziałem się również, że Suzuki są najcichszymi silnikami.

• 0

Ten Suzuki, to nie jest mój silnik. Przedstawiłem znaleziony filmik z jego pracą i nawiązałem pytanie do tematu. Zadałem pytanie z ciekawości. Rozmawiając z serwisantem dowiedziałem się, że ten model silników Suzuki 2,5 HP z połowy lat osiemdziesiątych posiada dwa otwory wypływowe wody i jest to prawidłowe chłodzenie. 

ps. ciekawe, dowiedziałem się również, że Suzuki są najcichszymi silnikami.

Mogę tylko porównać właśnie małe silniki 2.5 i to prawda suzuki 2.5 jest najcichszym silnikiem z konkurencji i oczywiście najlżejszym ok. 4 Kg mniej.

Edytowane przez ememiks

• 0

Witam. Tylko termostat odpowiada za prawidłową temperaturę silnika i za optymalne warunki spalania. Nie zalecam usuwania termostatu.

Zrobiłem fajny myk że strumieniem kontrolnym.

https://youtu.be/Y0_1IyZ-G-g?si=TAaUgRBlUM5gHiZo

Edytowane przez Kamyqe10