Skocz do zawartości

Tuning worm shafta w Super Aero 3000 GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie. Chce podmienić worm shafta- wałek oscylacji nawoju linki w Super Aero 3000 GT na wałek z Super X 3000. Czy robił ktosik cuś takiego??? Na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia kompatybilności tejże części... Z góry dzięki za wszelakie informacje.

Różnica w układaniu jest i to spora. Aero 3000 GT nie nawija i nie wypełnia tak równo szpuli jak robi to Super X. A to przekłada się na długość rzutów. Ma to dla mnie niebagatelne znaczenie przy miotaniu kleniowymi wabikami... :mellow:

Czy ten nawój i rozłożenie linki na szpuli to zasługa czegoś innego...?

A nie prościej po prostu kupić Super X :unsure:

Mam Super X w swej skromnej kolekcji...:D Ale przeznaczenie inne niż Aero GT. Przełożyłbym i zobaczył co to da, ale na chwile obecną nie mam takiej możliwości, wkońcu trzeba za coś żyć, planować i wdrażać w życie takowe modyfikacje...

Tak jak mówisz Jozi, szpula wolniej sunie, zwoje leżą bliżej siebie, no i równiejszy jest ten nawój, bez zgrubień na szpuli w najniższym i najwyższym położeniu. Przez to lineczka swobodniej zsuwa się ze szpuli, rzuty dalsze tym bardziej, że szpula z metal rantem.

Używam żyłek 0,14mm, 016mm. Może dlatego uwidacznia się ta różnica.

Nie musze patrzeć czy rowków na wałku w Super X jest więcej, wałek jest gęściej nacięty. To odwzorowuje duuużo wolniejsza praca szpuli góra dół. Ale też przy smarowanku widziałem, że Super X ma gęściej pocięty wałek oscylacji.

Możliwe Jozi że masz racje z tym luzem. Albo Japońce nie dokladnie go nacieli hehe :mellow:

Chodzi mi tu raczej o to czy on wlezie czy nie. Moja wina, że nie podmieniłem wałków przy serwisie, teraz trzeba zawalać forum głupimi postami... Embarassed

No tak na oko to wsie bebechy są takie same, ale wiadomo jak to na oko

Napisałem tu, bo może ktoś takiego moda już robił. Ale skoro nie ma pewności to pozostaje samemu podmienić wałki i zobaczyć efekty... Które zależne są też od wysokości rotora z kabłąkiem. Jeśli wysokość ich jest ta sama to podmianka wyjdzie na +.

Uwagi i informacje przyjąłem do wiadomości. Dziękuje Koledzy za uwagi z własnych doświadczeń. Jednak termin operacji- przeszczepu walca z Super X już ustalony :mellow:

Organoleptycznie musze sam zbadać temat co da taka modyfikacja. O sukcesie lub porażce poinformuje tu na forum. B)