Skocz do zawartości

Koniec - Złów i wypuść"

wobo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to portal który nie aprobuje tematów politycznych. Ale - tutaj chodzi o to, co jest między innymi istotą jego istnienia.

W ustawie o ochronie zwierząt którą przyjął sejm(popularna 5 dla zwierząt) Jest zapis:

Art. 16a ustęp 1

"Zabrania się wykorzystywania zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych".

A przecież łowienie i wypuszczanie to czysta rozrywka. 

Pytanie do bardziej zorientowanych prawnie - będzie jak za zachodnią granicą, że rybki trzeba po złowieniu uśmiercić?

Podobnie - koniec zawodów wędkarskich?

Ja osobiście marnie to widzę. Opinie, że "ja i tak będę wypuszczał" proszę pozostawić dla siebie - skoro to będzie łamanie prawa...

Pozdrawiam:)

• Like 3

gdzie to znalazłeś, bo ja mam 16a w brzmieniu:

"„Art. 16a.Dopuszcza się wystawy i pokazy zwierząt polegające wyłącznie na prezentowaniu cech danej rasy zwierząt. Sposób organizacji wystaw i pokazów zwierząt nie może zagrażać życiu i zdrowiu zwierząt ani powodować cierpienia.”;

źródło:

http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/378_u/$file/378_u.pdf

http://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=378

sejm.gov.pl

czy aby nie siejesz nie potrzebnie.....?

Te ćwierć procenta, wypuszczające złowione ryby, nie stanowi żadnego wyzwania dla obowiązujących przepisów - nawet w Niemczech. I można je obejść przynajmniej na kilka legalnych sposobów.  Ale wypuszczający stanowią stałe wyzwanie i wieczny ból doopy dla członków pazernych na białko.. i miastowych człowieków o tzw zielonej orientacji. Wielce prawdopodobne jest, że obok koalicji ratujmy rzeki , pojawi się niemniej wojownicza koalicja pt ratujmy ryby.. :) Przez pożarcie ?!

Tutaj:

http://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/Projekty/9-020-248-2020/$file/9-020-248-2020.pdf

Fakt - to tylko projekt, ale w ustawie przekazanej do dalszego procedowania nadal jest:

8) w art. 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „ 1. Warunki występów, treningów i tresury oraz metody postępowania ze zwierzętami wykorzystywanymi do celów filmowych, sportowych i specjalnych nie mogą zagrażać ich życiu i zdrowiu ani powodować cierpienia.”;

Dla mnie ten punkt zasadniczo dotyczy np wyścigów konnych. Ale - wędkarstwo sportowe, to prócz rzutowego, jednak kontakt ze zwierzęciem. I często zagrożenie dla jego zdrowia...

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

8) w art. 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „ 1. Warunki występów, treningów i tresury oraz metody postępowania ze zwierzętami wykorzystywanymi do celów filmowych, sportowych i specjalnych nie mogą zagrażać ich życiu i zdrowiu ani powodować cierpienia.”;

Przecież pisze jasno i wyraźnie że ma nie powodować cierpienia, nic tutaj nie pisze o ograniczaniu cierpienia.

Trzeba będzie zamknąć jerkbaita bo za niedługo poprzez wspieranie "złów i wypuść" będzie nakłaniał do łamania prawa.

Przecież pisze jasno i wyraźnie że ma nie powodować cierpienia, nic tutaj nie pisze o ograniczaniu cierpienia.

Trzeba będzie zamknąć jerkbaita bo za niedługo poprzez wspieranie "złów i wypuść" będzie nakłaniał do łamania prawa.

To weź i zamknij

Działamy tu ponad 15 lat i nie takich szkuciorow jak ty odcedzilismy.

Nie masz obowiązku tu przychodzić i siać zamętu, może spędzaj swój drogocenny czas gdzie indziej ?

• Like 7

Guzu weź się opanuj bo ja Cię nie obrażam. Mój post nie był po to żeby zamykać jerkbita ale żeby uzmysłowić co po niektórym jakie prawo się przyjmuje i jak ideologia niszczy zdrowy rozsądek.

A i cedzić to sobie możesz makaron jak się wybierzesz na leszcze....

• Like 2

Niestety ta ustawa to koszmarny bubel, pomijając że sama w sobie jest objawem szaleństwa (kasowanie źródeł przychodu i generowanie wydatków w momencie kryzysu i katastrofalnego zadłużenia), to zapisy w niej zawarte mogą być niestety interpretowane w bardzo różny sposób np. że smycz musi mieć min.6m, a klatka dla chomika bodajże powyżej 9m2.

• Like 3

Wiem, że to portal który nie aprobuje tematów politycznych. Ale - tutaj chodzi o to, co jest między innymi istotą jego istnienia.

W ustawie o ochronie zwierząt którą przyjął sejm(popularna 5 dla zwierząt) Jest zapis:

Art. 16a ustęp 1

"Zabrania się wykorzystywania zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych".

A przecież łowienie i wypuszczanie to czysta rozrywka. 

Pytanie do bardziej zorientowanych prawnie - będzie jak za zachodnią granicą, że rybki trzeba po złowieniu uśmiercić?

Podobnie - koniec zawodów wędkarskich?

Ja osobiście marnie to widzę. Opinie, że "ja i tak będę wypuszczał" proszę pozostawić dla siebie - skoro to będzie łamanie prawa...

Pozdrawiam:)

większej bzdury dawno nie czytałem, chyba że to taki świadomy trolling ;)

większej bzdury dawno nie czytałem, chyba że to taki świadomy trolling ;)

Gratki:) Bardzo merytoryczny post:)

Ps. dla mnie osobiście cokolwiek uchwalą  będzie to i tak miało mniejsze znaczenie z racji wieku niż dla powiedzmy dzisiejszych trzydziestolatków. A co mogą różni "nawiedzeni" ekolodzy to właśnie widać w Niemczech(jeśli chodzi o wędkarstwo).

Edytowane przez eRKa
  • Like 3

Nie wiem czemu tak po tym biednym Romanie jedziecie. Ustawa jest debilna - ale niebezpiecznie podobna do... Niemieckiej Ustawy o Ochronie Zwierząt ukręconej swego czasu przez socjal-idiotów z SPD i pseudo-eko z Zielonych. Sensowna wykładnia prawa w wykonaniu współcześnie polskim - wybacz Robert - to są jaja jakieś. W Niemczech za ustawą poszły rozporządzenia wykonawcze które dotknęły wszystkich niemalże dziedzin życia. Z co bardziej debilnych - a tematycznie zbieżnych wymienię tylko: nakaz zabijania złowionych ryb nie podlegających ochronie, zakaz używania siatek, zakaz fotografowania się czy filmowania z żywą rybą, zakaz organizowania zawodów - nawet czysto towarzyskich. To nie bzdury tylko rzeczywistość z którą trzeba się borykać każdego dnia. Mogę zabić i wyrzucić w krzaki złowionego klenia o długości 26 cm - no bo przecież go nie zjem - i to jest ok. Jeśli go wypuszczę - 1500 euro w plecy. Za fotkę z żywą rybą - 600 euro, ba!!!! za zabicie osy która mnie w trakcie tego fotografowania ujebała taryfikator przewiduje 5000 euro! Fantazja? Bzdura? Nie. Samo życie. A zaczęło się od ustawy...

• Like 5

Mogę zabić i wyrzucić w krzaki złowionego klenia o długości 26 cm - no bo przecież go nie zjem - i to jest ok. Jeśli go wypuszczę - 1500 euro w plecy. Za fotkę z żywą rybą - 600 euro, ba!!!! za zabicie osy która mnie w trakcie tego fotografowania ujebała taryfikator przewiduje 5000 euro! Fantazja? Bzdura? Nie. Samo życie. A zaczęło się od ustawy...

Z ciekawości, jak wygląda to z egzekwowaniem? Tzn. zdarzają się przypadki takich mandatów? Pały czają się w krzakach i czyhają na ofiarę jak w Polsce z fotoradarami?

Pytam, bo za polska ustawą lobbowały dokładnie te same eko-organizacje co w Niemczech. Niektóre punkty też są zbieżne. Więc zakładam że mają podobny plan długofalowy.

• Like 1

Nie wiem jak w Niemczech, ale w Polsce będzie to wyglądało tak jak z egzekwowaniem większości przepisów. Zależnie od potrzeby chwili. Ot tak, żeby mieć pewność, że jak się da człowieka to paragraf na pewno się znajdzie. Część firm ma po prostu zaplanowane w budżecie środki na zapłacenie kar, bo możesz nawet z całych sił się starać przestrzegać prawo, a wprawny kontroler i tak znajdzie nieprawidłowości, szczególnie jeśli ma się wykazać wynikami w pracy.

Przy przejrzystym prawie uczciwi obywatele mogą się hardo stawiać pewni, że władza im nic nie zrobi. Przy naszym, w którym czasem przepisy wręcz się wykluczają, obywatel będzie siedział cicho świadom, że nie ma niewinnych tylko nieskontrolowani.

Po prostu kolejny w arsenale bat na dupę. Teraz nie mogą bez nakazu wjechać ci na chatę? Po wejściu ustawy już będą mogli, sprawdzić, czy nie masz czasem chomika, którego gwałcisz.

• Like 3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...