wobo Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Wiem, że to portal który nie aprobuje tematów politycznych. Ale - tutaj chodzi o to, co jest między innymi istotą jego istnienia. W ustawie o ochronie zwierząt którą przyjął sejm(popularna 5 dla zwierząt) Jest zapis: Art. 16a ustęp 1 "Zabrania się wykorzystywania zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych". A przecież łowienie i wypuszczanie to czysta rozrywka. Pytanie do bardziej zorientowanych prawnie - będzie jak za zachodnią granicą, że rybki trzeba po złowieniu uśmiercić?Podobnie - koniec zawodów wędkarskich? Ja osobiście marnie to widzę. Opinie, że "ja i tak będę wypuszczał" proszę pozostawić dla siebie - skoro to będzie łamanie prawa...Pozdrawiam:) 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 gdzie to znalazłeś, bo ja mam 16a w brzmieniu:"„Art. 16a.Dopuszcza się wystawy i pokazy zwierząt polegające wyłącznie na prezentowaniu cech danej rasy zwierząt. Sposób organizacji wystaw i pokazów zwierząt nie może zagrażać życiu i zdrowiu zwierząt ani powodować cierpienia.”; źródło:http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/378_u/$file/378_u.pdf http://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=378 sejm.gov.pl czy aby nie siejesz nie potrzebnie.....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Te ćwierć procenta, wypuszczające złowione ryby, nie stanowi żadnego wyzwania dla obowiązujących przepisów - nawet w Niemczech. I można je obejść przynajmniej na kilka legalnych sposobów. Ale wypuszczający stanowią stałe wyzwanie i wieczny ból doopy dla członków pazernych na białko.. i miastowych człowieków o tzw zielonej orientacji. Wielce prawdopodobne jest, że obok koalicji ratujmy rzeki , pojawi się niemniej wojownicza koalicja pt ratujmy ryby.. Przez pożarcie ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Tutaj: http://orka.sejm.gov.pl/Druki9ka.nsf/Projekty/9-020-248-2020/$file/9-020-248-2020.pdf Fakt - to tylko projekt, ale w ustawie przekazanej do dalszego procedowania nadal jest: 8) w art. 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „ 1. Warunki występów, treningów i tresury oraz metody postępowania ze zwierzętami wykorzystywanymi do celów filmowych, sportowych i specjalnych nie mogą zagrażać ich życiu i zdrowiu ani powodować cierpienia.”; Dla mnie ten punkt zasadniczo dotyczy np wyścigów konnych. Ale - wędkarstwo sportowe, to prócz rzutowego, jednak kontakt ze zwierzęciem. I często zagrożenie dla jego zdrowia... Edytowane 1 Października 2020 przez eRKa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercoss Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 moim zdaniem przesadzasz i szukasz dziury w całym. ten przepis mówi, że musisz postarać się żeby ograniczyć zbędę cierpienie, tzn, że jak nie chcesz zabrać ryby to szybko i delikatnie usuń hak, bez przyciskania ryby kaloszem do piachu. Nie ma nad czym debatować. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Oby było tak jak mówisz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzkzg Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 No i bardzo dobrze, powinni zlikwidować re całe C&R. Głupia zabawa z zadawanie cierpienia zwierzętom.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 8) w art. 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „ 1. Warunki występów, treningów i tresury oraz metody postępowania ze zwierzętami wykorzystywanymi do celów filmowych, sportowych i specjalnych nie mogą zagrażać ich życiu i zdrowiu ani powodować cierpienia.”; Przecież pisze jasno i wyraźnie że ma nie powodować cierpienia, nic tutaj nie pisze o ograniczaniu cierpienia. Trzeba będzie zamknąć jerkbaita bo za niedługo poprzez wspieranie "złów i wypuść" będzie nakłaniał do łamania prawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) Analizując te nowe przepisy na płaszczyźnie expressis verbis, delegalizacja myślistwa i wędkarstwa ante portas… Edytowane 2 Października 2020 przez Alexspin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 8) w art. 15 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „ 1. Warunki występów, treningów i tresury oraz metody postępowania ze zwierzętami wykorzystywanymi do celów filmowych, sportowych i specjalnych nie mogą zagrażać ich życiu i zdrowiu ani powodować cierpienia.”; Przecież pisze jasno i wyraźnie że ma nie powodować cierpienia, nic tutaj nie pisze o ograniczaniu cierpienia. Trzeba będzie zamknąć jerkbaita bo za niedługo poprzez wspieranie "złów i wypuść" będzie nakłaniał do łamania prawa.To weź i zamknij Działamy tu ponad 15 lat i nie takich szkuciorow jak ty odcedzilismy. Nie masz obowiązku tu przychodzić i siać zamętu, może spędzaj swój drogocenny czas gdzie indziej ? 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Guzu weź się opanuj bo ja Cię nie obrażam. Mój post nie był po to żeby zamykać jerkbita ale żeby uzmysłowić co po niektórym jakie prawo się przyjmuje i jak ideologia niszczy zdrowy rozsądek.A i cedzić to sobie możesz makaron jak się wybierzesz na leszcze.... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Niestety ta ustawa to koszmarny bubel, pomijając że sama w sobie jest objawem szaleństwa (kasowanie źródeł przychodu i generowanie wydatków w momencie kryzysu i katastrofalnego zadłużenia), to zapisy w niej zawarte mogą być niestety interpretowane w bardzo różny sposób np. że smycz musi mieć min.6m, a klatka dla chomika bodajże powyżej 9m2. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Wiem, że to portal który nie aprobuje tematów politycznych. Ale - tutaj chodzi o to, co jest między innymi istotą jego istnienia. W ustawie o ochronie zwierząt którą przyjął sejm(popularna 5 dla zwierząt) Jest zapis: Art. 16a ustęp 1 "Zabrania się wykorzystywania zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych". A przecież łowienie i wypuszczanie to czysta rozrywka. Pytanie do bardziej zorientowanych prawnie - będzie jak za zachodnią granicą, że rybki trzeba po złowieniu uśmiercić?Podobnie - koniec zawodów wędkarskich? Ja osobiście marnie to widzę. Opinie, że "ja i tak będę wypuszczał" proszę pozostawić dla siebie - skoro to będzie łamanie prawa...Pozdrawiam:)większej bzdury dawno nie czytałem, chyba że to taki świadomy trolling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) większej bzdury dawno nie czytałem, chyba że to taki świadomy trolling Gratki:) Bardzo merytoryczny post:) Ps. dla mnie osobiście cokolwiek uchwalą będzie to i tak miało mniejsze znaczenie z racji wieku niż dla powiedzmy dzisiejszych trzydziestolatków. A co mogą różni "nawiedzeni" ekolodzy to właśnie widać w Niemczech(jeśli chodzi o wędkarstwo). Edytowane 2 Października 2020 przez eRKa 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Tu masz w takim razie troszkę merytorycznej lektury ------> https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82adnia_prawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Szkoda, że ta ustawa jest głównie politykanckim zagraniem, bo kierunek bardzo dobry. Jeśli chodzi o nasz wędkarski, szczególny przypadek, wypuszczanie ryb tak jak i zarybianie w wielu przypadkach niczego nie zmienia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Nie wiem czemu tak po tym biednym Romanie jedziecie. Ustawa jest debilna - ale niebezpiecznie podobna do... Niemieckiej Ustawy o Ochronie Zwierząt ukręconej swego czasu przez socjal-idiotów z SPD i pseudo-eko z Zielonych. Sensowna wykładnia prawa w wykonaniu współcześnie polskim - wybacz Robert - to są jaja jakieś. W Niemczech za ustawą poszły rozporządzenia wykonawcze które dotknęły wszystkich niemalże dziedzin życia. Z co bardziej debilnych - a tematycznie zbieżnych wymienię tylko: nakaz zabijania złowionych ryb nie podlegających ochronie, zakaz używania siatek, zakaz fotografowania się czy filmowania z żywą rybą, zakaz organizowania zawodów - nawet czysto towarzyskich. To nie bzdury tylko rzeczywistość z którą trzeba się borykać każdego dnia. Mogę zabić i wyrzucić w krzaki złowionego klenia o długości 26 cm - no bo przecież go nie zjem - i to jest ok. Jeśli go wypuszczę - 1500 euro w plecy. Za fotkę z żywą rybą - 600 euro, ba!!!! za zabicie osy która mnie w trakcie tego fotografowania ujebała taryfikator przewiduje 5000 euro! Fantazja? Bzdura? Nie. Samo życie. A zaczęło się od ustawy... 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 No i bardzo dobrze, powinni zlikwidować re całe C&R. Głupia zabawa z zadawanie cierpienia zwierzętom..Wszystko w beret. Co ty tutaj robisz??? Szukasz sposobów na skuteczniejsze pozyskiwanie pożywienia ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Mogę zabić i wyrzucić w krzaki złowionego klenia o długości 26 cm - no bo przecież go nie zjem - i to jest ok. Jeśli go wypuszczę - 1500 euro w plecy. Za fotkę z żywą rybą - 600 euro, ba!!!! za zabicie osy która mnie w trakcie tego fotografowania ujebała taryfikator przewiduje 5000 euro! Fantazja? Bzdura? Nie. Samo życie. A zaczęło się od ustawy... Z ciekawości, jak wygląda to z egzekwowaniem? Tzn. zdarzają się przypadki takich mandatów? Pały czają się w krzakach i czyhają na ofiarę jak w Polsce z fotoradarami? Pytam, bo za polska ustawą lobbowały dokładnie te same eko-organizacje co w Niemczech. Niektóre punkty też są zbieżne. Więc zakładam że mają podobny plan długofalowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Nie wiem jak w Niemczech, ale w Polsce będzie to wyglądało tak jak z egzekwowaniem większości przepisów. Zależnie od potrzeby chwili. Ot tak, żeby mieć pewność, że jak się da człowieka to paragraf na pewno się znajdzie. Część firm ma po prostu zaplanowane w budżecie środki na zapłacenie kar, bo możesz nawet z całych sił się starać przestrzegać prawo, a wprawny kontroler i tak znajdzie nieprawidłowości, szczególnie jeśli ma się wykazać wynikami w pracy.Przy przejrzystym prawie uczciwi obywatele mogą się hardo stawiać pewni, że władza im nic nie zrobi. Przy naszym, w którym czasem przepisy wręcz się wykluczają, obywatel będzie siedział cicho świadom, że nie ma niewinnych tylko nieskontrolowani.Po prostu kolejny w arsenale bat na dupę. Teraz nie mogą bez nakazu wjechać ci na chatę? Po wejściu ustawy już będą mogli, sprawdzić, czy nie masz czasem chomika, którego gwałcisz. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Luz. Będzie coś w stylu: "o k.. Panie, uciekła !!!"Inna sprawa, że nasze rolnictwo jest rozwalane, kawałeczek po kawałeczku. Przy okazji eksport. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Pytam, bo za polska ustawą lobbowały dokładnie te same eko-organizacje co w Niemczech. Niektóre punkty też są zbieżne. Więc zakładam że mają podobny plan długofalowy. Jak jest Jaroslaw Kaczynski po Niemiecku, wiesz moze ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Jak jest Jaroslaw Kaczynski po Niemiecku, wiesz moze ? Gesetzgeber . 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Gesetzgeber . W punkt ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Panowie, przypominam że na portalu nie ma miejsca na politykę. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi