Skocz do zawartości

Kaskadyzacja Wisły - REAKTYWACJA...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Pobuduja Rafale ....

Decyzja o budowie, ale najpierw badania

W sierpniu 2009 r. oficjalnie ogłoszono, że zapora w końcu ma powstać. Energa podpisała z Krajowym Zarządem Gospodarki Wodnej list intencyjny w tej sprawie. W marcu 2010 r. pracę nad dokumentacją techniczną rozpoczęła na zlecenie inwestora firma Ove Arup & Partners (w skrócie Arup). Eksperci przeanalizowali m.in. uwarunkowania techniczne, przyrodnicze, geologiczne i hydrogeologiczne. Wyniki ich badań zdecydowały o ostatecznej lokalizacji zapory. Wcześniej w okolicach potencjalnych lokalizacji Energa organizowała konsultacje społeczne. Ogłosiła, że wszędzie większość mieszkańców była inwestycji przychylna - przekonały ich argumenty o konieczności zapewnienie bezpieczeństwa na wypadek powodzi.

wytłuszczenie wszystko wyjasnia ... chyba bardziej ogłupić czy tez wystraszyć ludzi się nei da ..

U nas to faktycznie może być tak, że pobudują qrwa, o straszeniu ludzi już nie wspomnę. Zastanawia mnie jednak, jak oni chcą uzyskać poparcie i może nawet fundusze z Unii. Tam (w Unii) dzieje się proces renaturalizacji rzek, więc w tym kontekście nie potrafię zrozumieć jak by to było możliwe. Ale ja głupi jestem i może dlatego nie łapię. ;) <_< <_<

Gówno z Włocławka to dla Bałtyku takie skażenie jak pierdnąć na polu. Ludzie w swej naturze zawsze lubią osiedlać się na terenach zalewowych stąd na świecie wiele tragedii ale taka już tępa natura człowieka... najbardziej dziwi mnie fakt, że Energa idzie w takim kierunku, chyba te dotacje są faktycznie mega wysokie bo produkcja takiej elektrowni jest śmieszna w prównaniu z atomówką z drugiej strony jak ludzie słyszą o atomówce to mają od razu w oczach Hiroszimę i Nagasaki. Będą stopnie bo tacy już jesteśmy poje...

Gówno z Włocławka to dla Bałtyku takie skażenie jak pierdnąć na polu. Ludzie w swej naturze zawsze lubią osiedlać się na terenach zalewowych stąd na świecie wiele tragedii ale taka już tępa natura człowieka... najbardziej dziwi mnie fakt, że Energa idzie w takim kierunku, chyba te dotacje są faktycznie mega wysokie bo produkcja takiej elektrowni jest śmieszna w prównaniu z atomówką z drugiej strony jak ludzie słyszą o atomówce to mają od razu w oczach Hiroszimę i Nagasaki. Będą stopnie bo tacy już jesteśmy poje...

W tym co napisałeś o firmie Energa i dotacjach, tkwi chyba sedno sprawy. Bo jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Przygotują dla Unii opracowania na temat zagrożeń zw. z Włocławkiem i jakim to panaceum będzie nowy stopień wodny i całkiem możliwe, że te debile z Brukseli to łykną. A później będzie przewał za przewałem, stu podwykonawców, dziesiątki bankrutujących firm itd. itp. Vide nasze autostrady. <_<

Perfekyjnie to ujałes w naszym trzeecim swiecie...

Przez wiele lat jeździłem na sakasy do Szwecji, najbardziej jednak pamiętam pierwszy raz. Wysiadam z promu i patrzę w dal, widać horyzont...o ku...widać horyzont, faktycznie widać. To było moje pierwsze doświadczenie związane z energią nuklearną i jej zbawiennym skutkiem dla środowiska. Potem doświadczenia były już coraz milsze, elektrycznie grzane podłogi, kręcę pokrętłem i w moim work-domku, na jednej ze skał w Waxholmie, robi się ciepło, zero kominów i zero brudu na samochodach, mój stał przez 3 miesiące i był czysty. Po pracy szkiery na Danderyt-cie, WoW ale czysta woda WoW widać karpie ale czemu one mają paski??? WoW i biorą poderwaną z piasku gumę, która tonie bardzo długo, czemu tak długo tonie??? przecież widzę dno a jak widzę dno to musi być płytko... o fak tu jest jakieś 10m głębokości, ten okoń wybiera mi żyłkę z kołowrotka??? jak to okoń ma pół metra??? kurcze przecież nic nie piłem... adj?

Jeszcze jedno opowiem. Zespół Geofizyka, zlecenie - znaleźć podziemną nieckę na zrzut nadmiaru czystego CO2, chłopaki biorą sprzęt i ruszają w teren. Na drugi dzień zastają w terenie zbudowany podest, już jest wielu uczonych specjalistów naukowców, piketują: To podziemna bomba, wójt gimny wydaje zakaz na poruszanie się pojazów Geofizyki po drogach i terenach gimny... :huh: .

Moim zdaniem lektura - GAIA. A New Look At Life on Earth James-a Lovelock-a, powinna być obowiązkowa dla wszystkich obywateli po ukończeniu 18 roku życia, inaczej nie widzę możliwości...nasze dzieci uczą się całek i liczą macierze ale nie znają nawet podstawowych nazw roślin i zwierząt, które nas otaczają :( ... to jest ból

Ludzie w swej naturze zawsze lubią osiedlać się na terenach zalewowych stąd na świecie wiele tragedii ale taka już tępa natura człowieka... najbardziej dziwi mnie fakt, że Energa idzie w takim kierunku, chyba te dotacje są faktycznie mega wysokie bo produkcja takiej elektrowni jest śmieszna w prównaniu z atomówką z drugiej strony jak ludzie słyszą o atomówce to mają od razu w oczach Hiroszimę i Nagasaki. Będą stopnie bo tacy już jesteśmy poje...

A z tym w zupełności się zgadzam.