Skocz do zawartości

Blanki Talon

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Patryk,- to jeszcze bardziej umacnia mnie w przekonaniu że to była taka myśl, pomysł z dupy :wacko:

To o czym napisał Krzysiek i Ty wystarcza mi na 100% by nie próbować, jak już pisałem Panowie z Art-Rodu dali mi trochę nadziei na Lamiglasa RR 108 2M i po doświadczeniach z lżejszym modelem mogę powiedzieć, że to będzie najbliższy mój krok potem być może jak skrystalizuje się oferta M1-ek dojdzie jeszcze coś.

W ten sposób będę chyba największym w swoim kręgu posiadaczem kijów około uncjowych :lol:  :lol:  :lol:  :lol: które miały być uniwersalne  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1

Dzięki Patryk,- to jeszcze bardziej umacnia mnie w przekonaniu że to była taka myśl, pomysł z dupy :wacko:

To o czym napisał Krzysiek i Ty wystarcza mi na 100% by nie próbować, jak już pisałem Panowie z Art-Rodu dali mi trochę nadziei na Lamiglasa RR 108 2M i po doświadczeniach z lżejszym modelem mogę powiedzieć, że to będzie najbliższy mój krok potem być może jak skrystalizuje się oferta M1-ek dojdzie jeszcze coś.

W ten sposób będę chyba największym w swoim kręgu posiadaczem kijów około uncjowych :lol:  :lol:  :lol:  :lol: które miały być uniwersalne  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Nie brałeś pod uwagę Elitki ? Jedną sprzedałem swoją i zatęskniłem, dlatego zamówienie już poszło do Poznania.  Odkryliśmy nowe łowisko od stycznia do maja (w HH jest okres ochronny) w innym Landzie gdzie hasają mega grube okonie i średni sandacz (bez okresu ochronnego ) i Elitka będzie jak znalazł :) przemyśl sprawę bo ja uważam że jest to wspaniały uniwersalny kijek a M1 chyba będą trochę za szczytowe (tak słyszałem) chodzi o ugięcie blanku a nie o szybkość jeżeli w ogóle się pojawią :) :)  :)

Edytowane przez mrWhite7

Nie brałeś pod uwagę Elitki ? Jedną sprzedałem swoją i zatęskniłem, dlatego zamówienie już poszło do Poznania.  Odkryliśmy nowe łowisko od stycznia do maja (w HH jest okres ochronny) w innym Landzie gdzie hasają mega grube okonie i średni sandacz (bez okresu ochronnego ) i Elitka będzie jak znalazł :) przemyśl sprawę bo ja uważam że jest to wspaniały uniwersalny kijek a M1 chyba będą trochę za szczytowe (tak słyszałem) chodzi o ugięcie blanku a nie o szybkość jeżeli w ogóle się pojawią :)  :)   :)

W ubiegłą niedziele robiliśmy ze Zbyszkiem 'wyścigi" Twojej ex Elitki i mojego Phenixa PST 895  :) pierwsza połowa meczu z niewielką przewagą dla Phenixa.

W najbliższym czasie rozegramy drugą połówkę i wtedy napiszę jak wypadło porównanie, może się komuś przyda  ;)

• 1 miesiąc temu...

Menpachi (Whipping) Blanks Talon-a

Witam jeszcze raz Zdrowych Wesołych Świąt oraz szczęśliwego I rybodajnego 2014 roku.Czy któryś z forumowiczów miał może do czynienia z tymi blankami Talona???Noszę sie z zamiarem zbudowania spławikówki na tym blanku tylko teraz pytanie czy sie nada to ?Dziekuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Kamil

• 4 miesiące temu...

Odkopuję staroć.

Pytanie do kogoś, kto porównywał 2 blanki z tematu.

Czy Talon VI plus MLXF długości 2,75 metra ma taką samą pracę pod rybą jak jego brat w długości 3,05 metra i czy obsługują takie same przynęty.

Tego 3,05 znam, wiem co potrafi, tylko ta długość...

Według mnie 100MLXF to przyjaciel pieszych wędrówek rzecznego łowcy. Rok temu jesienią na Wiśle musiałem podłączyć pod niego boleniową gumę z główką 35g i miotać ile siły w rękach nie wiem z czego on jest zrobiony ale wędka do dziś jest jak nowa, często jest też czekanem.

Też zastanawiam się nad tymi blankami, zwłaszcza nad krótszym. Mam pytanie- parę postów wcześniej ktoś pisał o wiotkim szczycie przy łowieniu w silnym nurcie, czy to rzeczywiście może być problem np. w czasie łowienia brzan w ostrych wlewach? Czy lepiej nie ryzykować i wybrać coś sztywniejszego? Pzdr. 

Też zastanawiam się nad tymi blankami, zwłaszcza nad krótszym. Mam pytanie- parę postów wcześniej ktoś pisał o wiotkim szczycie przy łowieniu w silnym nurcie, czy to rzeczywiście może być problem np. w czasie łowienia brzan w ostrych wlewach? Czy lepiej nie ryzykować i wybrać coś sztywniejszego? Pzdr. 

Tak, ten blank 9' (bez względu na zbrojenie) "kładzie się" przy dećko mocniej pracujących przynętach w dećko ostrzejszej wodzie.

Przez to jest on... bezużyteczny. Po co mi wędka do przynęt jaziowych (bo większych nie poprowadzę) z dołem od którgo jazie się odbijają. 12lb SCV jest uniwersalniejszy.

• Like 1

Krzychun@ dzięki za info. A już prawie byłem zdecydowany.

Czekaj czekaj :)

Posłuchaj jeszcze innych. Ja "dziewiątką" łowiłem długo i przyszła refleksja, że to jednak... (mój post wyżej)

Ten Talon, to dokładnie coś przeciwnego do tego czego szukasz, moim zdaniem. Piszę się o jego mocy, ale tutaj trzeba koniecznie dodawać, że jest ona tylko na dole. Taki "avid", czy coś przy takim samym "dole" poprowadzi przynęty adekwatne do mocy swojego dołu, na adekwatnej lince. Talon nie (no chyba, że z prądem rzeki - do czego mi się świetnie nadawał i co spowodowało, że w końcu zacząłem łowić u mnie bolenie ;))

Edytowane przez krzychun

tombrajder - wejdź na youtube, wpisz hasło "bolenie" i poszukaj filmów na których Andrzej Lipiński łowi takim kijem (MLXF 3.05) bolenie (i nie tylko). Zobaczysz jak kij się zachowuje przy prowadzeniu przynęt i przy holu. Szkoda, że nie ma filmów z krótszym modelem, bo bym miał porownanie.

Edytowane przez aTomek

100MLXF dawał radę jaziom i kleniom 50+, widziałem go tez przy bolkach ok 70cm. Nie wiem jak 90MLXF, nie miałem okazji ani łowić ani oglądać. Fakt że sam używam czegoś co ma nieco słabszy dół ale jest znacznie bardziej regfularne i...   raczej Talona nie zrobie gdzyż mam dwa podobne kije. Natomiast 100MLXF nieźle sobie radzi w roli klenio-jazio-boleniowca.

90... bez problemu "wyciągnęła" bolenia ca. 80cm, ale to nie jest wyczyn dla takiego dolnika. Wyczynem jest dla takiej szczytówki pociągnąć woblera (8cm boleniowy, ale nie typowy przecinak) wachlarzem. 3-4 DR pod prąd powoduje, że szczytówka łapie hmmm.... coś w rodzaju bezwładności (takie efekt jak przy szukaniu kręgosłupa blanku. Miałem 2 sztuki i oba były podobne w tym względzie). 10 (łowiłem chwilę) jest mniej "haesowa", ale też nie pociągnie w zdrowym nurcie 4 (S)DR (choć mogę się mylić).

...10 (łowiłem chwilę) jest mniej "haesowa", ale też nie pociągnie w zdrowym nurcie 4 (S)DR (choć mogę się mylić).

Czy z tego wynika, że 100MLXF2 płynniej pracuje na całej długości a 90MLXF2 jest bardziej jak typowy Hot Shot, tzn. miękka szczytówka i sztywny dolnik, który trudno uruchomić?

Wojtek, do tego co sam napisałeś: 

...Natomiast 100MLXF nieźle sobie radzi w roli klenio-jazio-boleniowca.

Inne gatunki łowię zestawami castingowymi i najczęściej na żwirowniach, ale chcę jeden "uniwersalny" spinning do rzecznych wędrówek, kiedy celem będzie kleń i boleń "na lekko" (dokładnie w takiej kolejności jak podałem), bo te ryby na tej konkretnej rzece łowię najczęściej.