maximus Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Tomek Sudety co to za nitka przy Twoim Talonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) U mnie tylko skromny Stealth Black, ale wspomnienia też miłe... P.S. Pozdrawiam wszystkich kolegów LGBT czyli: Lubię Grafit Blanków Talon Edytowane 3 Lutego 2019 przez Marvin 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Tomek Sudety co to za nitka przy Twoim Talonie?Pro wrap Nylon Burgundy i NCP Pacific Bay Red. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Dzięki. A ten burgundy to zwykły czy color fast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Zwykły nylon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 90MLXF2 czy ktoś z forumowiczów mógłby napisać kilka słów o tym blanku?jakie jest realne c.w?jakie woblery ogarnia?czy szczyt nie poddaje się w silnym nurcie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Cofnij się wstecz i przeczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talon Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) Cofnij się wstecz i przeczytajDobre Edytowane 6 Lutego 2019 przez talon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Cofnij się wstecz i przeczytaj Zrobiłem tak jak mi poradziłeś,cofnąłem się wstecz i przeczytałem,jest kilka informacji,jakaś wzmianka ale nic konkretnego,pozostałe wpisy to rozmowa o przysłowiowej "dupie Maryny",ba nawet napisałem prywatne wiadomości do kolegów którzy wypowiadali się w tym temacie i narazie cisza,więc zapytam raz jeszcze Talon 90MLFX2/90LMF2 czy szczytówki w tych kijach są naprawdę takie wiotkie,że przykładowo prowadząc wachlarzem woblera 5cm/4g szczyt zacznie mi klękać?biorę te dwa blanki pod budowę mojego nowego kija kleniowo/jaziowo/pstrągowego(oczywiście łowię na rzece ze zmiennym uciągiem),,butt pierwszego to 12.8mm i jak ktoś to wcześniej stwierdził ryby będą się od niego odbijać,natomiast drugi ma butt 11mm czyli jest porównywalny do kijków które już miałem Phenix SP 962 XUL,Blaas SLXF 966-2N i Blaas SLXF 866-2N,ale szczytówki w Talonach są znacznie grubsze,wiec nie rozumiem jak grubszy szczyt może się bardziej poddawać? czy ja to zle interpretuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Źle interpretujesz i na pewno Talon to nie jest kij dla Ciebie. Użytkownicy, którzy lubią prostą szczytówkę podczas wodzenia woblerów nie powinni myśleć o Talonach. Porównywanie blanków zwijanych na skrajnie różnych matach w dodatku z użyciem szkła i bez niego jest jak szukanie cech wspólnych między sznurkiem a drutem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Mi.moj.talon podchodzi pracą trochę do cormorana powegripa to moje osobiste odczucie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Panowie. Szukam sprawdzonego 2 częściowego Talona, który obsłuży 12cm gumy na lekkich 3-5g główkach w sumie więc ok 22, max25g. Celem ma być szczupły. Wody stojące, raczej płytkie, łowienie z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Kolego, każdy MXF o długości Tobie pasującej. Jeśli lubisz brodzić to 86MXF2 a jeśli chcesz katapultować swoje gumy w siną dal to 100MXF2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Pytanie do użytkowników Talona 8,6' MF.W jakie przelotki i w jakim secie najlepiej uzbroić w/w blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Pytanie do użytkowników Talona 8,6' MF.W jakie przelotki i w jakim secie najlepiej uzbroić w/w blank?A jaki chcesz do tego założyć kołowrotek ? Żyłka czy plecionka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Żyłka,kołowrotek Shimano twin power xtr 4000 i daiwa bg 2500 wymiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Mojego miałem pod plecionki w systemie KR od 20 do ( o ile pamiętam) 4,5 . Dłuższy stożek, na Fuji SIC . Szczerze ? Drugi raz bym uparł się przy klasyczniejszym systemie od 25Y . O ile w wędkach do 230 jestem zadowolony z lekkiego zbrojenia na systemie KR tak na Talonie miałem wrażenie , że szału nie było z odległościami rzutowymi . Nie wiem na ile wpływ ma dynamika blanku StC Elite tak samo 260 do 21 , ale ona biła Talona pod tym względem bardzo wyraźnie - lata z tego na klasycznym zbrojeniu zdecydowanie dalej niż było to do osiągnięcia Talonem . Pewnie Rodbuilderzy mają na ten temat zdanie , że zawsze trzeba ubierać kij jak najlżej , ale moje doświadczenie tutaj sprawia , że ja bym sobie tutaj ręki dać uciąć nie pozwolił . A pod żyłkę nawet bym z góry z tego zrezygnował i ubrał w lekkie przelotki , ale nie koniecznie w KR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jeśli celem ma być jak największy dystans rzutowy to zbrojenie klasyczne i K-system będzie bardziej wydajne niż KR-system. Kilka razy przezbrajałem wędki z klasycznego zbrojenia w KR-system i za każdy razem wyniki rzutowe się pogarszały. KR-system ma zalety względem innych systemów ale żadną z nich nie jest zwiększenie dystansu rzutowego choć wiele razy czytałem, że tak jest. Muszę koniecznie dodać, że odnoszę się do rzutów woblerami, nigdy nie badałem jak ma się to do innych przynęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy model Talon'a ITM74MXF2, sprzed około 10 lat. To w dalszym ciągu ten sam blank? Kiedyś był opisywany jako 8-20lb, obecnie 8-17lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Kilka razy strzelił z linką 20lb więc zweryfikowali Blanki były przekonstruowane ale nie tyle pod kątem pracy co wytrzymałości (gdzieś o tym czytałem) świeżo po wprowadzeniu ITM, o ile dobrze pamiętam, potrafiły strzelać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Kij ma być zbrojony typowo pod woblery 5 do max.7 cm.Jedni polecają wejściową 25,inni 20 i jak najlżej kończąc na 4.Rozmawiałem na ten temat z Wojtkiem Grocholą i też wspomniał, że 20 i kończyć na 5 było by optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Im grubsza plecionka tym ringi winny mieć większe światło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Kilka razy strzelił z linką 20lb więc zweryfikowali Blanki były przekonstruowane ale nie tyle pod kątem pracy co wytrzymałości (gdzieś o tym czytałem) świeżo po wprowadzeniu ITM, o ile dobrze pamiętam, potrafiły strzelać. Czyli nic się nie zmieniło. Dla mnie super informacja. To że z początku potrafiły "strzelić" czytałem o tym. Mi i koledze jednak to się nie zdarzyło.Jakieś 5-6 lat temu wędkę na tym blanku. Super mi się nią łowiło w sumie jakieś dwa lub trzy sezony. W pogoni za "króliczkiem" sprzedałem, teraz żałuję.Myślę teraz o ponownym uzbrojeniu, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 W co tego Talona (86MF2) nie ubierzesz to demonem szybkości nie będzie , ja bym obstawał przy zbrojeniu w większe ringi , jeszcze z żyłką . Teraz moda na jak najlżej , ale to tylko moda - pomyśl sam . Te nowoczesne blanki w mojej opinii i z moich obserwacji lepiej znoszą zbrojenie w malutki ringi , klasyczne nie zawsze muszą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Miałem Talona ITM 74 mxf2 robiony ca 8/9 lat temu ...zbrojenie jak na tamte czasy Y / L wejściowa 25 szczyt 5.5 i tu zgodzę się z Szymonem raczej to poprzednie zbrojenie zw względu na jego ścianki , mięsistość , mocny dół bardziej pasowało do niego . Nie przezbroił bym go na system KR / K , ale dla przykładu Matagi SS ML/ M odwrotnie KR od dołu sic slim / sic tunel torizite / sic slim / sic slim tytan ... Wspomniany ITM u mnie opisany 20 lb /28 g i po walce z sumem ( niestety spinka ) nabrałem do niego szacunku , wtedy nie padł i służy do dzisiaj mojemu szefowi ....robiłem go na łódkę ,ale jakoś nie często na niej bywałem .. ale sentyment pozostał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi